Keju untuk bayi anda..

Hai semua..

Hari tu ada kawan aja bertanyakan tentang keju untuk bayi. Aja gunakan keju keping je..even tahu blok keju lebih bagus..paham x? yg kene hiris2 dulu tu..ha yg tu better. dalam pemilihan keju, aja gunakan unsalted cheese. ianya bukan bermaksud tiada garam langsung sebab keju memerlukan sodium utk menjadi keju..tapi kita boleh pilih jenama atau jenis yg paling kurang sodium utk bayi kita...aja gunakan brand Beqa..pernah compare rasa keju beqa dengan chessdale..memang jauh berbeza.. less salt, more healthier.hehhe

ramai recommend guna yang ini


tapi...aja guna yang ni...sama je..hehehew..

paling penting, check nutrition labelling kat belakang ke..tepi ke..bawah plastik pembungkus n check total fat n sodium..check ye!

bila la momy ayraa nak buat macaroni n cheese for u baby..malas2...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penyediaan makanan untuk anak

Assalamualaikum..

Hai semua...aja mencari topik untuk dikongsikan dengan anda semua tapi ntah..ilham tak datang2..tak tahu kenapa.hehhe..so, lets we talk about food.!*ahaaaa..blink2 terus mata*

sel-sel otak sedang berhubung niy......



Ayraa dah 9 bulan ++..So, alhamdulillah..aja berjaya bagi my baby boo exclusive bf sampai umur 6 bulan...lepas tu aja introduce makanan untuk makanan pelengkap dia.. yesss.xsalah nak bf sahaja anak sampai umur 2 tahun tapi tak ape la..as pengamal kesihatan, tak ada betul atau salahnya..bergantung kepada ibu bapa anak tu sendiri utk corakkan anak masing2 kan.so, aja ambil keputusan memperkenalkan puri buah dan sayur dahulu kepada ayraa..her first meal was puree avocado..*mahal nyah oiii!*
Kami videokan tau moment tu sebab cute sangat muka ayraa makan.dia macam aaaa.ape ni? ehh..macam sedap je..momy, nak lagi plsss.hehehe

Aja practise 4 days rule utk ayraa selama 2 minggu berturut2..lepas tu dah malas.bhahaha~

start with avocado, epal, pisang dan pear...epal n pear ayraa reject.die tak suke..so lepas tu aja buat puri kentang..wah...suke sgt die makan kentang, next, puri labu pulak...after try n error a few types of foods, aja decide untuk start bagi ayraa bubur masa umur die 7 bulan++..

bubur aja bagi bubur kosong dulu..tapi dia buat muke la pulakkk..pndai ko nakk...4 hr aja paksa makan bubur kosong.hahaha..x adala..bila anak aja bg respons tak suka, aja mintak MIL buatkan kentang lenyek n mix with bubur. Alhamdulillah..berjaya!

So, start dari tu ayraa dah mula makan nasi / bubur..aja mix dengan sayur hijau n oren mcam kubis, brokoli, lobak merah, kentang, dll.dan aja perasakan dengan pes ikan bilis homemade..sekarang masuk 9 bln hari tu aja dah start intro ikan.. dah 3 jenis ikan aja try ; ikan merah, kembung & bawal. ahakss.suke hati je mak kamu ni ayraa..huahaha~

Ayraa pulak jenis bolayan..apa orang suap semua dia telan..*bahaya..iskkkk:(*...so memang ayraa tak ada masalah dalam memilih makanan sama macam momy ayraa.lalalala~

tapi sebenarnya ayraa tak ada gigi lagi...so sampai skang aja blend lagi makanan ayraa..kalo mcm biskut farley tu aja mix dgn air je n lenyek2 kan..ade gak bagi biskut jejari nak bg dia gigit2 tapi akhirnya die ramas2 sampai hancur..sebab? masuk mulut xleh hancur.hahaha..

cepat je masa berlalu kan sayang? momy always rindukan ayraa.always sayang ayraa walaupon asik berebut ayraa dgn wan n atok.uwaaaa...ayraa cpt panggil momy n dady tau..bukan mamamamma. bukan adadada...

hehehe..


till we meet again!adios!

p/s : nak tepek link ni supaya resepi utk baby tak hilang..ampun ye!hahha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Resepi : Crispy Candy Bar

Nampak sedap kan????
yummmyyyyy!!!!!1


Nak buat this weekend or next weekend..sebab hubby nak p johor next week. awal2 dah cakap xmau bawa momy and ayraa..xpela baby..kita main masak2 nak?hehhee

resepii??? nah..p baca sendiri.lalala

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita di bulan April- Ayraa turns 9 months

Assalamulaikum..hai semua!miahaha..lamanya tak menghupdate blog ni..alkisahnya..mcm la busy bebeno kan?kihkih2..

aja da start busy dgn program2 hospital dan kemnterian...tapi tak dela bz bebeno..just nice dan yg penting weekend saya penuh dgn aktiviti with my luvv..

target lepas dapat gaji ni nak beli brg2 utk diri sendiri..lama xmenyoping..asik beli brg ayraa je.muahaha..dan nak hias2 bilik keje aja kat hospital ni..bilik besar tapi kosong..kalau u ols tgk msti tak semangat.hahaha..ada komputer, printer, buku n alat tulis je.bosan!hahha

18hb yang lepas ayraa dah genap 9 bulan.. Alhamdulillah my princess sgt2 clever dan behave..jarang sakit, aktif je dan makin panjang langkahnya.. Aku bersyukur Ya Allah..moga kau sentiasa memberikan kesihatan yang berpanjangan kepada kami sekeluarga dan keselamatan....

ayraa da pandai apa ye sekarang? selain die mngesot, ayraa da pandai berdiri, duduk dan merangkak..fine merangkak last sekali skill die..x ikut turutan tp tak kisahla..perkembangan setiap budak tu berlainan..kan? so jgn risau tau kalo ank xmeniarap2 even dah umor 5 bulan *macam ayraa*..sebab once dah meniarap..baby akan terus buat skill2 baru yg mncabar otak, perot dan fikiran anda.muahahha~

lasak kemain anak dara ku ni...dah la muka semua org cakap macam boboy..xtahu dah nak make up camne nak bagi rhupe pompuan..rambut halussss sgt..muka lak serius memanjang..camne tu? hihi..

sekarang tgh ajar die minat baca2 buku..slow2 sbb ayraa xminat sgt benda2 toy pelik2...die lagi suke main kertas, tupperware, plastik..tisu...selamat semua masuk mulut die tau.hoho..

ni gambar baru ayraaa..xdela baru sgt..tp die dah berat dah skang..8 kg..xlarat maknye nak mndukung dah..selalu pass kat daddy ayraa je.haha...



I LOVE YOU BABY!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS