Review [ Busana Nikah]

huhuhu...

aja yang malas nak hupdate...nak update tapi malas nak taip..naseb baek xmalas nak kawen.ehhh3*_*

Okay2..dah habis mereview pasal majlis, now aja nak cerita pasal busana nikah saya..:>
basi ke tak basi ke saya nak cite gak *mood gedik*

Aja cuma pakai baju kurung moden jek untuk akad nikah..Saja nak nampak natural, suci, bersih, wangi dan mempersona..hik3

Kainnya MA dah bagi setahun yang lepas masa tunang. Bapak lama simpan kain. Orang kata xbaik simpan lama2 sebab nanti material dia akan rosak.. Alhamdulillah kain tu dalam kondisi yang bagus even orang len kata xcantek..biaq p la..MA beli kot...aku terima seadanya.chewahhhhh~

So, Aja antar kat tailor sejatiku, Auntie Wong, kedai dia kat PKNS S.Alam. Mahal sikit la tapi aja puas hati sebab dia pandai jahit kain mahal. Kalau kita nak murah2 bg kain murah, jgn bg kain mahal kat tailor dgn bayaran murah. Bukan aja mencemuh tapi dah ada experience baju chiffon buat kat tailor murah, hancus baju tu, aja jugak kene repair balik semuanya. huh!
Asal nampak baju cukup le..:)

Manik2 kat baju tu....

 aja request kat My Along utk jahit.huk3..dengan tangan dia yg sakit, dengan kebisian dia sebagai wedding planner, tukang masak dan sebagainya, malam2 dia p jahit manik kat baju aja..*sadis tak*..Aja nikah Jumaat, siap jahit manik Khamis.hahahah~
* Saya sgt adore my sis punye hasil jahitan, hiasan, baju, makanan dan sbgainya *

Tudung?
Warna ungu beli kat PKNS S.Alam jugak harga RM15.Hehe~
Actually dah beli tudung sifon warna putih tapi warna xnaek..putih suciiiiiiii aje..~ So, mereka cadangkan pakai warna lain, so becoz of my theme is pink purple for akad, Aja cari tudung ungu nak ke pink.hehe


teheeee~
Kasut?
Aja beli kat Mines, brand Lee Sandee.. Masa ni sebenarnya da plan n janji dgn MA nak g Mines carik kasut.. Pastu tyme tu mmg hangat kan, asyik gaduh aje..die refuse xmahu pegi.Dia kata p dekat2 sudah...amoi2..panas jugak la Aja tyme tu..dah la datang lambat pastu suruh ikut dia pegi wedding kawan dia dulu..lagi laa PANAS..Dan2 dia salah tarikh pulak..Aja tarik muka seribu dah masam gila mengalahkan mangga muda ni terus cakap " Dah! Hantar saya balik..Saya xmahu kuar dengan awak kalo awak nak pegi OU.Saya nak p Mines"..tup2...

Die pusing balik terus hantar aja balik.Perghhhhh..berdarah hatiku ini..Terus call adik jom g Mines..sekarang..xhirau dah MA..Dah petang2 tyme kami sibuk window shopping MA call, sms nak pujuk le konon2 tp den bolayan..dah esoknya baru cakap semalamnye g cari kasut kat Mines and bersukaria.Padan muka MA *Opsss.sekarang baik dah..xgaduh dah..tyme tu je..:P*

*Panjang kan cite nak cari kasut? hahahha..layan kan aje la...:P*



Veil
Ha...veil made by my fren, Kak Lijah,.. Honestly , Aja rasa cam sesuatu yg kureng kat veil tu..aja mintak bunge lain tapi kak lijah wat munge lain.uhuk3..masa dapat tu tinggal seminggu nak kawen..aja pandang je veil tu lama2 nak cari feel..dah 3-4 hari baru dapat feel redha & suka kat veil tu..*propa*

but, actually veil tu sgt2 cantek..cuma bila bunganya jadi lain macam, aja pon feel laen macam.hahaha..anyway, masa kenduri ramai puji veil aja cantek..Thanks Kak Lijah!


                                       
                                     Bunga Tangan?
aja order kat Nia Ain, rakan B2B gak...aja punye spesel sikit.besar!!!terkejut aja masa dapat tu " eh...dlm gmbr kecik je.." rupa-rupanya memang kecik yg die design before ni..tapi untuk aja dia buat besar dan sangat2 cantek ok?:D

DAHH..penat kan baca bebelan ku..x jadi 'wordless wednesday' dah.hik3

                                          

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Review [2nd day of Reception. Finally!]

Hello everyone! i'm Mrs Hajar here. I wanna talk about bla..bla..bla..*dah nape ngan ko aja oiii*

Ni mood stress sebab kerja banyak dan esok ada IV penting dalam hidupku. Setelah 2 tahun grad, baru la SPA nak open vacancy for nutritionist. Alhamdulillah, dipanggil utk IV..xpe2..korang2 doakan aja yek..kawan2 aja dah start diinterview dari 19hb lepas..aja dpt hari terakhir @ 22nd @Esok!

Ha...jap..review kawen xabes lagi kan? aja baru start dengan suasana ni..belom baju la..makeup la..bilik la..honeymoon la..eh3..*over..:P*

Ketibaan pengantin adalah lebih kurang 12.30 tgh macam tu la..tapi MA & D geng lambat!grrr..abes sume orang call aja bila rombongan nak sampai..Ai tengah berdebar kot tyme tu korang tepon2.aippp..babap kang!

Aja start makeup jam 10.00.lambat kan?hehe..masa MUA sampai lebih kurang 9.30 camtu..aja still tgh menyebokkan diri dengan Dhiera soh die touch up inai..gile kentang kot! so, after sesi basuh membasuh..sesi mencuci muka sebab MUA bising aja dah pakai krim muka*tehee*..barula make up bermula..

Review dari Dhiera, agak tebal la make up tapi xpecah..
*pandai MUA ai make upkan ai.kan.kan? klik sini for further explanation from my besties.

gambar? nah..curik dari kamera dhiera jugak.*teheee*

dan sambil2 menunggu tu borak2 la dengan dhiera & safya yg datang lewat sikit tapi still awal.hehe..tak tahu apa jadi kat luar, ramai ke tak ramai ke..xtahu sebab aja duk dalam bilik je.kekeke.

DAN...pakcik DJ tu umumkan la ketibaan pengantin dengan paluan kompang..puk pang..puk pang..dong..dong...*sedap x bunyi?*


diorang ni boleh lak ada wedding lain lepas tu..so, kene sharp 12.30..lepas je marhaban bagai diorang terus ke majlis lagi satu sebab kat kg aja ada 15 wedding at one time!gile kan?

ni aja..*owhhh..keciknya aku..hehe*


ni MA..Ohh..kecian die jalan jauh2 yekk..alaaa.nama pon kawen..time jek.kekeke



pastu terus g ke meja santapan..makan2..kami xbersanding..:D

Nampak x pengapit berjasa kat tepi aja tu.muahaha~

lepas makan2 kami pon potong kek..

Red velvet cupcakes + Moist choc cakes + Rainbow cake..:D

Ni sesi ulang tayang masa MB datang..

dan selepas tu majlis beramah mesra dan sesi fotografi la pulak...udahhhh..

sekejap je kan majlis tu? tapi nak prepare bagai nak rak..sampai sakit2 badan dan demam dibuatnya tau,.uhuk3..apa2 pun walimah aja dah settle utk part 1..

ehh..ade part 2 ke? adalah sebab majlis bertandang belom lagi...keyhhh..

sekian!

US with the whole family..:D
to be continue....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday...


Hai semua sayang2 aja kalian...

Let picture describes what i'm feeling now...:)


Miss my hubby right now...

goshhhh..cepat2 la pukul 6.10.tiktoktiktok~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Review [1st Day of Wedding Reception]

Salam semua...

Nah..kembali aja mereview majlis perkahwinan aja yg dah berlalu 2 minggu yg lepas. Ahaks~

Macam aja cakap dalam post sebelum ni, kami adakan majlis ni 3 hari 2 malam.muahahaha..nampak cam sakan je kan, tapi sebenarnya biasa2 jek..jadi macam 3 hr 2 mlm sebab aja nikah Jumaat, Kalau tak 2 hari 1 malam je..:D

Untuk kenduri aja ni, abah aja tumbangkan seekor lembu..tak tahu la besar mana sebab kami dapt tgk lembu yg dah siap dilapah...abah upah tukang sembelih utk sembelih kat tempat lain, nanti busuk umah kalau sembelih kat area rumah. Pagi2 Sabtu tu semua dah bangun awal, siap2 utk sarapan iaitu Pau Seri, Karipap, cucur badak., nasi impit, kuah lodeh, sambal..haaa.banyak tak? *aku review makanan ke ni?*

Pau Seri tu ada 3 flavor. Jumlah dalam 500 la..banyak tu..xmuat peti ais aja.hehe..Actually Pau tu sponsored by PAU SERI..Aja menang contest hari tu..leh refer kat SINI..Lain2 dibuat secara bergotong-royong..best kan..kan?

Maka, orang rewang dah datang seawal 8.30 pagi utk proses memasak dan menyediakan bahan masak.Adala ketua masak tapi yg datang pon ramai jugak..xmuat bangsal rewang kott..*sedih*

Hidangan utk Makan Tengah hari pon siap lepas bertungkus lumus masak, aja xmasak pon..tak tahu nak buat apa, so sebok2 masukkan kerepek keropok dalam bekas sambil sms2 dengan Husben *ececece*

Menu best gile!
Sup Lembu 
- perghhh..pengantin makan gear box 2 okayhhh..;p
Ayam goreng
Sayur tumis
Ulam-ulam
Sambal Belacan
Air sirap..kottt..xingat plakk.he

Petang pulak..diorang datang balik lepas kol 3 camtu..dah start ramai yg datang utk 'becek' = kenduri la..bukan memasak, diorang datang makan..lauk cam biasa la..nasi ebrlauk jugak plus petang2 tu goreng karipap & cucur badak.kira macam hi-tea la kan.heh..

Sampaila ke malam..

Malam lagila meriah sebab xsangka pulak ada ramai yg datang malam tu..naseb baek lauk mencukupi..Lauk xingat sebab pengantin xmakan.kekeke

Tapi yang pasti ada mihun sup, bubur kacang, nasi berlauk..Aja duk je kat depan rumah tu melayan tetamu.Asyik kena marah je sebab berkeliaran, xreti dohh nak duk diam..Kalau majlis orang lain mungkin malam tu buat khatam Quran ke..malam berinai ke, tapi aja xde semua tu..Aja buat malam bergambar sakan je.wakaka..nahhh..tengok je la gambar2 yg ada..nant bile2 aja upload yg lain pulak..






Comot je pengantin kan? miahaha..make up nipis je.dah tu pakai kamera biase je..xedit pon..so terima seadanya je la.hehe

# Tunggu review hari ke 2 @ terakhir lak yekk.:P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Review [My Solemnization]

Salam semua.Kabare..

Malas sungguh aja ni nak menulis, sedangkan dalam hati meluap2 rasa nak berblogging.. Nak share my happiness and my luvly day with you all.. Tahu tak adalah banyak mana readers yang baca blog ni cuma biarkan lah jejariku ini berbicara..Slow slow ya...Aja tengah mood honeymoon lagi even xpergi honeymoon pun lagik.hahaha...

Firstly,mengenai hari nikah aja.. Aja nikah pada hari Jumaat,. selepas solat Jumaat di Surau Haji Mokhtar, Kg Bukit Badong. Sebenarnya, aja patutnya nikah kat masjid TETAPI tiba-tiba bendera merah la pulak...*kui3*

Di kawasan aja, kami guna style gotong royong @ lebih fofular dipanggil 'rewang'. So, biasanya kenduri kahwin di sana akan jadi 3 hari 2 malam bergantung kepada keadaan kampung, hubungan dgn jirang dll. Aja nikah kan hari Jumaat, yang xboleh blahhhh, ramai kot rewang masa hari kenduri. Makcik2 dan pakcik2 datang dari pagi hingga tengah hari masak juadah untuk tetamu.Masa tu ada 15 majlis perkahwinan kat kawasan yang sama, tarikh yg sama jadi diorang gilir2..dah datang jumaat, diorang tak kan datang sabtu ahad dah..

Maka, terhasillah menu untuk hari Jumaat tu:
Nasi Putih
Rendang Kerang
Ayam Goreng
Sayur Campur

Family MA datang before solat Jumaat. At first, diorang patutnya lepak2 kat rumah ayah aja lagi satu tapi diorang boleh pulak terus ke surau..So, tak kisah la asalkan mereka selesa. Surau tu pon besar jugak, xde la kecik sangat..

Tepat 2.48 petang, dengan SEKALI lafaz, sahla aja jadi milik MA.huk3..Aja tak sedih..tak nanges pon.hahaha..TAPI blogger Dhiera cengeng lak tetiba.kekeke..Tipula kalau kata takde berdebar langsung..tapi aja macam cool je sebab aja yakin, ni plihan aja & InsyaAllah..doakan yg terbaik utk kami ya..

Sampai ke petang aja hepi jek sebab dah dapat laki *gatal*
Jumpa la sanak saudara yg ada hari Jumaat tu kenalkan husben aja ni..petang dalam pukul 6 lebih macam tu, MA pun bergerak pulang ke rumah MA & kami just akan jumpa balik pada hari majlis @ Ahad.uwaaaa...

Tema hari tu actually PURPLE, Tapi aja kai baju putih la..pengantin khennn.hehe..so, paksaan aja berjaya utk paksa the whole family to wear purple color..

Thanks all of u..I love u!Buat my besties Dhiera & Safya.Thanks for coming to the whole events.Luv u!
Ehhh..lupe lak nak bagitau all my vendor for solemnization & cost for it..

Photographer : Ukir Photography  =RM 1,039.10 (Includes Solemnization + Reception)
Videographer : Ezrie = Harga kengkawan adik = emm..below RM1K
MUA              : Kct Rasheed  = RM300
Baju              : Tailor Swan Bee, PKNS S.Alam   = RM300
Veil               : Kak Lijah  = RM150
Tudung          : Beli kat PKNS = RM10
Kasut             : Beli kat Lee Sandee = RM70
Doorgift        : Handmade by Along, my sis
Pulut Kuning   : Along too:)
Dais              : DIY..Guna barang2 yang ada + beli langsir..:D

Total lost  lebih kurang RM2.5K.perghhh.banyak rupenye duet aja.hoho

Nah..pics yg boleh ditepekkan..xpayah story la yekk...:D




To be continue....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy wedding Hajar & Amir

Salam semua!!!






hai2..


xsempat nak menghupdate blog kawen ni...at 2.48pm on 1st June 2012, Aja selamat diijabkabulkan dengan MA (Muhammad Amir) dgn sekali lafaz..hehe..berdegup kencang jantungku tapi wat2 cool.


Ada satu lagi majlis Ahad ni n di kala aja sedang menaip ini, sbnrnye aja tgh keje..*bosan*


Penat2...nant2 aja review preps and majlis aja yekk..now sebok ngan preps kawen, keje and masuk umah baru.*wink2*


Kahwin itu menyeronokkan dan menggembirakan..syahdu je bila MA dan aja dah xgaduh2..waduuhhhh..rindu husben kat rumah *die cuti..caittt*


Nah..tepek gambar utk korang tengok.maapin...aja xde gmbr berdua lagi.adehhh...ngeee!~


abaikan kawan aja di sebelah,..boleh x?hahaha


gambar di surau bersejarah..:)

ok...dahhhh..hehee
mood: bile nak g honeymoon..huhu



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS