dah masuk 15 minggu..

Salam semua..

Alhamdulillah..pejam celik.pejam celik..dah nak masuk 4 bulan dah..rasa macam sekejap je..tup2 dah keluar nanti.hehehe..



baby kalau ikut pregnancy center dia kata dah complete semua dah..saiz macam buah epal...busy with moving  around & kuatkan sistem pernafasan beliau..dah start pee pee dah.hohoho..dia dah boleh sense cahaya..so, kalau nak kacau2 baby boleh la suluhkan torch light kat perot.kekekeke.*idea jahat*

saiz baby..comel x?hehe

Baby dah start gerak2 tapi sebab lemak banyak sangat, aja tak de dengar apa2 pon.hahaha SCAN apa pon xbuat lagi...malas..rasa macam biarlah baby tido & membesar,bgi surprise boleh tak?hehe.tapi teringin nak buat 3d/4d scan..diorang kata digalakkan kalau nak buat antara minggu 26-32..lepas tu baby dah besar dah..nanti tak nampak apa2..hehe..aja nak book 3d/4d scan je la..bulan 3 dah boleh buat.hehehe

Perot tak ada la membesar sgt..cuma buncit la..sakit2 tak de dah kecuali sakit bahagian pinggang & tulang belakang..omai2...hari2 sakit nak bangun tido..nak baring..nak keluar dari kereta..nak bangun dari kerusi..rasa mcam nak patah je pinggang..sabarla wahai aja...tu baru sikit dugaannya...makin baby besar makin banyak dugaan tau...

Muntah2 memang bukan musuh aja..bukan kawan baik jugak..ikut dan die la..over makan die luak la sikit..kalau tak biasa je..mesti berat melantun2 macam bola ni..uiskhhh..gerun!

Kewangan? aja dan MA da start saving untuk baby..teruknya..baby dah 4 bulan la...baru nak saving..nak buat mcm mana...mummy & daddy byk nak guna duet..Alhamdulillah..semua hutang dah langsai dan ade yg belom tapi duet dah sedia..tinggal bayar jer..SO, lepas ni duet2 boleh simpan untuk baby pulak...sob3

Gaji aja tak naek lagi.xtahu la sebab bos xmau naekkan gaji atau belom tiba masanya,..ye la..mana kite tau kan? company cina lepas CNY la die kire..ye tak? apa-apa pun..aja xde nak boros2 guna duet..simpan utk masa akan datang..duet banyak mana pon..kalau asyik ditarah...kehendak melebihi keperluan..mesti tak cukup..betul tak? dah kawen ni makin pandai dah aja pusing2 kan duet aja.hehehe

OK..xsabar tunggu weekend..nak rehat.hahaha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bila hidung aja start berdarah...

Salam semua...

wah..selepas long holiday aja mmg sangat malas nak start and warm up utk kerja...mata masih kuyu jek..otak asyik fikir bantal je..mood makan malas.mood kemas malas.masak? apa ntah lagi..
dgn astro xboleh tengok disebabkan kejahatan si tikus yang menggigit wayar astro ku..laki pulak bz..sbb cuti lama..so die xsmpt lagi nak smbung balik wayar tu..so tgk le channel wajib jek..tv3..tv9..pastu aku ngantuk..tido..hehhe

last weekend aja & FIL pergi bercuti kat Langkawi..nanti2 aja update ye..malas nak transfer gambar lagi.kekeke

nak story ni..sejak2 ni since kat Langkawi until now..idung asyik nak berdarah je..kemuncaknya semalam la..tengah main cak-cak ngan MA tiba2 zuppppp,....mengalir..

terkejut MA sebab menitik2 kat lantai & sofa.haha..gelabah gak la dia terus bawak aja g sinki bersihkan tapi darah xberhenti2 pon..tekup idung aja dengan tisu terus suh baring...owh..time ni le aku rasa lakiku paling romantik..sayang gile kat ai.kekekekekke..aja yg tergelak2 tengok die gelabah macam tu..dia kata kalo aja xpregnant..xde la die risau sangat.ni tengah pregnant kan.takut ade effect ape2 ke kat dalam badan aja ni..risaukan ank die dalam perot ni..cettt..sabo jek

MA terus wassap my bff..xley blah...maaf ye bff ku..yg tanya tu ade la MA..bukan aja..kekeke...sbb die takut darah tu ade kaitan dengan pregnancy..haha.penat den nak cover balik.ngeee

ok.jom tengok nape hidung kita ni boleh berdarah yekkk..

 

semasa hamil, biasanya wanita lebih cenderung untuk mengalami masalah hidung berdarah disebabkan salur darah di hidung mengembang dan mudah pecah oleh kerana paras hormon yg tinggi. Pendarahan akan mudah berlaku jika wanita hamil itu mengalami selesema, alahan pada habuk, jangkitan sinus atau permukaan dalam hidung yang kering akibat berada dalam persekitaran yang kering atau dalam aircond..

kalo berlaku terlalu kerap dapatkan khidmat doktor dan sila periksa dgn lebih teliti. Kalau sekali sekala, tidak ada masalah..dongakkan kepala supaya hidung berada di posisi atas lebih tinggi dr jantung..kalau xberhenti jugak ambil ais tuam pada hidung org tu la..

OK x? MA baringkan aja pastu die suh aja tekan hidung dengan tisu kuat2..n dia tuamkan ais sikit bagi sejuk..fuhh..tu pasal rasa macam nak sakit lg je..terus sayang lebih2 kat laki saya.kekeke~ 

owh ya...aja dah masuk minggu ke-15 ni..wah..seronok rasa counting d day kan? kekekekke..xde persiapan apa2 pon.enjoy d moments only...

owh ya...tahniah to Shareena. she is pregnant now...tak sangka kita beramai2 konvoi baby tahun dpn.hihi~




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Susah nak cari baju mengandung..

Salam semua...

Bila dah mengandung ni, banyaklah pakaian yang aja x muat dah..asyik mengulang baju yang samaaaa aja..sedih taw...nak shopping tapi duet dah habes.haha..dah ku belasah buat beli smartphone and kasut2 dan seluar baju hari tu.tapi tu pon sehelai -sehelai sahaja..plus next week nak g babymoon *ngeeee..sempat lagi

so, peruntukan untuk shopping baju mengandung memang dah tak ada sebab duet simpanan tak boleh kaco wooo.. Makanya aja pon gigih la menggugel nak tengok baju apa best..online store la..tapi sebenarnya aja tak berapa suke beli online baju.kalo barang OK, baju2 seluar macam tak best la..xdpt pegang dan pilih..tak tahu la kome2 suke online shopping lebih kan..hehe

dah 2-3 tempat aja jalan2..nak cari kedai maternity pun agak susah..paling mudah pergi JUSCO..mana-mana outlet mesti adalah untuk maternity clothes. So hari tu grab sehelai seluar & baju.tapi xpakai lagi..budget perot aja kecik lagi la ni.hahaha..sedangkan banyak kemeja aja dah ketat dan seluar dah xmuat nak klipkan.zip boleh tapi senak bila dah klip..so xbernafas..

jadinya ku banyak mengulang baju kurung dan blaus yang longgar2 aja la..suar pon dah jarang pakai..pakai skirt youu..hahah..perot aja ni lemak je banyak..baru 3 bulan suppose tak adalah nampak sangat.tapi aja?

dah nampak bump dah..pastu kalau lepas makan..kenyang kan..dia akan membesar dgn jayanya..yeay..tyme ni suka la sebab feeling2 macam bump dah besar pastu MA gosok2..kekeke..bahagia sangat la masa tu.keh3..tapi yang tak bestnya bila tido..orang kata 4 months above baru tak digalakkan menelentang baring kan? aja rasa even baru mengandung pon kena jugakla..macam aja..baru 3 bulan lebih..menelentang je rasa tertekan dah...aja pon xpaham nape tapi dah susah sgt mmg aja tido mengiring la..kiri.kanan.kiri..kanan..last2 MA bengang dia pindah tempat tido.kekekekeke~

Pastu kaki sakit aje..MA kata sebab aja dah berat sangat kot..tapi aja tak sakit kat tumit..aja sakit kat pinggul dan betis..macam terlalu banyak berjalan lepas tu krem..pinggul tu paham dah sebab kalsium le tu..slalu escape makan pil..minum susu je ingat tu pon sebab bfast wajib dgn susu Anmum yang sedappppp tu .hehee

so, apa kedai maternity and babies yang korang rasa best & berbaloi.KL Selangor je tau..xdapekla kalo korang suggest JB ke Penang ke.haha..bagitau aja tau...sedih ni baju sama je g kerja..baju jalan pon baju sama je...Hubby.belanja la ma lagi....

* Sian hubby ku xdapat2 buat saving..katanya salah bini dia asyik mintak macam2..errr.salah aku ke? simpan la awal2 kat akaun lain..jgn pandang lgsung so tak de la habes duet kan? betul tak?ngeeee
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Butter Squid yang Enak!

Sedap tak..sedap tak? terliur tak tengok? hehehe..jap..tp yang ni sbnrnye bukan gambar sebenar..xsmpat nak snap.ingat nak makan jek.kekeke

for the 1st time aja tak boleh tahan keinginan nak makan sotong goreng mentega ni sampai order delivery ke opis.kekeke..actually dah pernah makan time meeting so keep thinking about it..minta dengan husben langsung die muka selambaaaa dia aja..

so..tgh hari tadi aja share terus dgn opismate n beli 1 set of butter squid...sangat sedap okayhh! kedai die dekat dgn opis aja..dats why dia boleh wat delivery. Mahal gak la 1 set is RM12 TAPI sotong sangat2 banyak dan rasanya sangat sedap!menyelerakan woooo..

hilang kempunan nak makan bnda alah ni..harapkan MA? Bulan depan la baru dia bawak nanti..MA kalau melibatkan makanan2 yg dia tak boleh makan sangat, memang dia buat selamba..cian MA..xpe la b..ma dah makan dah..nnt kalau datang teringin lagi b bawak ma g tanjung harapan tau! makan seafood kat sana tau..b ma orderkan ikan 3 rasa ke..apa2 la ..dont touch my squid n prawn.hhehehehe..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

my pregnancy @ 2nd trimester

Salam semua...

Alhamdulillah..this week kandungan aja dah melepasi first trimester..moga-moga kandungan aja ni sihat selalu dan selamat melahirkannya bila tiba waktunya...nerves..hehehe~

Last week g check up di Klinik Desa..amoihhh..berat aja naik mencanak-canak..kena control pemakanan aja dah lepas ni..tak boleh sembarangan makan.tapi problemnya aja memang suka makan.bahaya kan?huhuhu.

dah seminggu wat plan pemakanan sihat..setakat ni..ok lagi la..boleh bertahan.hahaha.tapi siang makan over..sama je kot rasanya.mana taknye pegi umah abg suh makan.g umah in law suh makan.balik umah laki bising nak makan.xke ai join sekali gamaknya? so..? paham-paham sendiri la apa jadi.haha

sakit-sakit belakang makin kerap..duiii..sumtimes buat muka sakit pon MA xmo tolong dah..penat agaknya dia layan aja yang selalu sakit2 pinggang..tp die urutkan jugak la..sekarang dia busy dengan mengemas bilik 2nd.ntah apa lagi dia nak sumbat dlam tu..aja pon tak tahu daaa..semak sbenarnya...xberminat utk kutip barang2 yang rasa dah takkan guna sebab nanti aja yang kena kemas.  MA siap cakap camni bila aja ugut tak mau kemas " siapa isteri sekarang? suami cakap, isteri kene patuh kan?" ugut2 wooo...tapi aja degil, wat muka selamber sudeyhhh.hahhaa..kemas2 end up aja gak yang sakit2 pinggang kaki semua..so better jangan sentuh...naseb le laki ku perajin.kekekkee..bangun pagi tgk sumer barang yang dia kutip2 semalam dah clear..sedap mata memandang.lalala

ok la..another 4 weeks before another cek up , so lepas ni control makan + diet sikit..hari tu tambah 1.8kg..terus kene bebel dgn doktor..lagipon aja dh nak kene minum air gula...so kena diet skit la..kang tak lepas.haha..

*my bump dah makin ketara...boley tak aja nak membazir beli blaus banyak2..skirt ke..xkisah la..pape..asalkan ai ade baju g keje selain baju kurung.ngeeee~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HAPPY NEW YEAR 2013

hep hep horray!!!Seronok la sangat kan? 

Welcome 2013..
Bye2 2012

Apakah azam anda?

ME?

a. Simpan duit banyak2
b. Jaga kesihatan dan InsyaAllah deliver baby dengan selamatnya
c. Nak full breastfeed my baby insyaAllah.
d. Beli hp smartphone. (azam ke ni?)
e. Nak kurus balik macam masa zaman universiti.kikiki
f.Mendalami ilmu kekeluargaan dan agama dengan lebih mendalam. Belajar baking..
g. Beli rumah...
h. Melancong ke luar negeri.tak kira mana2 asalkan aku naek flight.agaga..ujung tahun 2013 ler sebab tunggu baby besar sikit.

OK dahh..tu je wishlist aja.tercapai kah? selalunya aja ni hangat2 tahi ayam jek.hahaha..

yang list a-c tu wajib!ngeeee~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS