My Online Business -UK LOVELY STORE

Assalamualaikum semua!!!

nak bagitau ni sekarang aja ada buat biz online tau!!!jomla support my biz..produk semua import dari UK and hantar directly to Malaysia..harga confem lebih murah compare harga kat tempat lain..dijamin berkualiti

jom buka link page aja...UK Lovely Store

UK LOVELY STORE

ONE STOP CENTRE FOR EVERY ONE!!!:D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PAC dan Temuduga Pegawai Penerangan S41

Hai korang...Assalamualaikum..:)

hari ni hari Selasa..  hehee

Sabtu Ahad minggu lepas aja terpilih untuk ke PAC dan Temuduga Pegawai Penerangan (Pelajaran Kesihatan).. Sebenarnya tak sangka pun terpilih sebab masa exam aja jawab tibai je sebab soalan dia 'senang' sangat.haha..pergi exam tu pon sebab tengah cuti bersalin dan masa tu aja masih dalam pantang..hari ke 40 la kot masa tu...i pakai stoking tau pegi exam.hahaha..drive sendiri.uhuk3

Alhamdulillah..mungkin rezeki Ayraa di situ..aja pass exam n dapat ke next stage. PAC aja diadakan di Library Shah Alam, Seksyen 13..ade 3 peringkat tau..

Hari Sabtu

1. Pemeriksaan BMI etc
2. Group activity 
    - penyelesaian masalah
    - perbincangan topik kesihatan (tajuk kami: cara mengatasi masalah obesiti di Malaysia)
3. Public Speaking ( tajuk aja: Importance of Healthy Eating among Breastfeeding Mother)

BMI aja dah normal!hahahha.yg tu nak share sebab berat aja sekarang 5kg lebih ringan dari berat asal sebelum mengandung..perghhh..nampak sangat lepas kawen aja bambam.huhuhu

aktiviti dalam kumpulan aja yakin sikit..sebab ramai2 and aja banyak la bagi pendapat dan ermm..kadang2 tak hirau ahli gp lain sebab tamak.haha..nak bercakap jugak..orang lain tak nak cakap sudah...

tapi bila public speaking..Ya Allah..ketar lutut aja tau..punye la seram sejuk ..8mt dia bagi masa untuk bercakap tapi rasa macam lama sangat.. Aja tak puas hati sangat dengan prestasi aja masa public speaking..tapi benda dah berlaku kan..let it go....:(

Okehhh..fokus pada temuduga untuk esoknye plak.... tapi disebabkan aja kepenatan singgah mum n baby expo kat SACC ..plus ayraa tak mau tido awal..aja pon terlelap la bersama2 ayraa..x study pon.huhu

Hari Ahad

Gerak awal tapi sampai lambat sebab Mr MA sesat.boleh? MA memang xleh diharap tengok signboard..aja jugak kena tapi dah terlambat...kami terlepas susur g Putrajaya.huwaaa.plus jalan ditutup sebab nak bagi laluan kat cyclist. Ya Allah...nak nanges rasa tau...kami stuck kat jalan tu je dah dekat 20mt...sampai sana dah ramai candidate dah..dan aja punye turn no 17/25..:(

lama aja n MA tunggu siap boleh kuar pergi Petronas lepas tu pegi Taman Warisan Putrajaya makan tengah hari..balik pon xsampai lagi no 10.hahaha..apetah lagi no 17.ngeh3..

Pukul 1.50, aja dipanggil masuk ke bilik temuduga. Penemuduganya dari SPA , lelaki tak ingat nama.hehe.yg perempuan Pn Suraiya dari KKM.. temuduga aja berlangsung 15mt..lama sikit dari yang sebelum2 aja sebab aja xnak cepat2 keluar..not fair untuk kami yg last2 ni sebab diorang xmau tanya banyak soalan..

Mungkin sebab pekerjaan aja banyak liaise dengan KKM.so banyak soalan adalah berkenaan pekerjaan aja..iklan apa aja pernah buat.artikel blablabla...tanya dah kawen ke belom..anak ada berapa..hahaha.interviewer mmg friendly..so Aja pon xnervous masa bercakap.fuhhh...lega bila habes tau..

So skang tunggu sahaja la sama ada berjaya atau tak..korang doakan aja lulus iv ni yek..mana la tau ada rezeki nak jadi penjawat awam.hohoho...Keputusan akan diumumkan awal bulan 11 dan xmustahil diorang akan panggil dalam bulan 12. Sebab Pengarah dia kata diorang nak guna bajet 2013..so memang akan panggil cepat2..so, doakan aja ye...

Impian aja memang nak bekerja di Kementerian Kesihatan..boleh x?:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hadiah untuk Ayraa

Salam semua...

Sedang mencuba untuk mengaktifkan diri kembali seperti dulu..tapi jgn marah tau..aja memang nak cite pasal ayraa je banyaknye.hahahha..

Jumaat lepas Ayraa genap 3 bulan..makanya Sabtu lepas momy & daddy Ayraa gedik2 la nak belikan sumting untuk Ayraa.. Makanya, tersinggahla kami di Poh Kong...niat dari die lahir tu memang nak belikan set perhiasan emas untuk Ayraa..gegel meyh...mestila nak bg dia comei2.hehe..so, kami telek2 la gelang yang ada kat situ.nak belikan rantai leher Ayraa xsesuai lagi..die xpandai berdiri pon kan..rugi..so belikan gelang tangan yg adjustable...hope muat la sampai dia setahun ke..kan? (macam x je...tgk ayraa makin bambam,,momy yg takut..miahhaa)

So, total lost RM610...belikan gelang tgn + gold bar untuk Ayraa...lepas ni dady promise nak belikan untuk momy plak..yeayyyyy!!!nak rantai leher tau dady..>_<




senyum2 ayraa dapat gelang tgn baru.hehehe..sayang si botak momy ni manyak2..:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy 3 Months Sayang!

Hai semua...

di celah2 kesibukan n kemas2 nak balik...terdetik nak menulis sesuatu kat sini....emmm3...

HAPPY BIRTHDAY AYRAA!!!!

Da setahun ke???

owhh..confem2 la tidak...

anak momy & dady ni baru masuk 3 bulan hari ni....


Alhamdulillah..thanks Allah for the precious gift that you give us...she just sooo pretty...sooo cute...so behave.....her smile, her cries..makes my heart melting...miss her soo much....

now nak kemas laju2 tutup laptop.kemas meja and angkat kaki...da..da......!!!:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

perkembangan terbaru selepas 2 bulan lebih...

Hai semua....ASSALAMUALAIKUMMMM!!!

dgr tak?hahhaa

ni nak wat come back ni kat dunia blogging...lepas 2 bulan bercuti bersalin...ditambah dengan kerja baru nak masuk minggu ke-3..dunia jadi kelam kabut sikit...rutin harian berubah sangat2...ALHAMDULILLAH...syukur..ingat tu?

Aja ada bagitau aja dapat baby girl kan?hehe...dah nak masuk 2 bulan 3 minggu dah umur dia.Alhamdulillah..ayraa membesar dengan sihat..semakin comeiii...pipi semakin labuh..makin bambam..makin tak kuat nanges..makin byk keletah..suka gelak2..eh..macam2 la..hehe...dan aja paling suka bile die tido dalam senyuman lepas menyusu..rasa nak menitik air mata ni n trpikir.."Ya Allah....ada anak dah aku ni...jagakan dia untuk ku Ya Allah ketika aku bekerja.." rindu anak oiii.

Ayraa dijaga oleh wan dan atoknye (belah MA)..so tiap2 hari aja la yg bawa.MA?huhu..dia naek motor..so mmg aja la kena hntar hari2..penat tak penat tp mmg berbaloi bila dpat cium ayraa..

Rutin harian aja skang bemula jam 5.30 pagi.sebab masa ni ayraa akan bgn merengek nak susu..die tak nanges..juz gosok2 mata muka dan kaki tgn bergoyang2 tanpa henti..smpai mumy n dady ayraa pon boleh tersedar tau..hehe.sumbat je cik b trus menyusu smpaila dia tertido balik...aja bgn masak air..siapkan breakfast pastu mandi, solat dan bersiap..aja dah standby gosok baju selambak..so xkelam kabut sgt,..lepas tu masa hubby kat atas, aja makan dulu sia2p masukkan susu ayraa dlm beg..xdan nak bfast sama2 sgt dah.amik beg ayraa.buka pagar..panaskan enjin kete.dann..jalan ke umah mak......haha...bz tak? aja masuk keje kol 9 am tp kuar dr pagar umah 7.15pg..jem kan..

balik kol 5.30 ptg tp biasanya smpai kat parking 15 mt later...smpai umah mak dalam 6.30-6.45 ptg pastu balik...kejar tgk cite tv3 (sempat lg kooo)..main2 dgn ayraa...die snyp lari jap masak nasi.kuarkan sayur n ayam ka..daging ka..ikan ka..ayraa nanges larik balik..tinggalkan dapor...die tido or main..aja pth balik g masak lauk...dah nnt p solat mgrib kna pujuk2 dulu so ayraa tgk je la aja solat..dh tu main2 lagi smbil tunggu MA balik..dan bila ayraa tido barula aja makan,phewwww..biasa dah makan kol 10 pm ke atas...hahahha

Owh ya..lupe nak bgitau..setakat ni Ayraa menyusu susu badan exclusive hokeyyy! adalah terlepas nenek dan wan ayraa bg air kosong..dah 3x la terlepas tp ayraa xmo sgt..die minum pastu mgkin dia rasa xmcam susu..dia lepas putingnya.haha..comel n pandai la anak momy ni..kekekeke

apa lagi nak share ehhhh...?haaaa...bert badan aja masa mula2 mengandung is 65kg..okey...sila jangan kutuk ok...aja mmg x kurus..i suke makan dan pemalas nak bersukan.miahaha...so last berat timbang @39 weeks (minggu aja deliver baby)..is 78kg!! gemok tau....mas pantang mmg xtimbang bert lagi n tensen tgk perot buncit..n now 2 months 3 weeks after delivery, my weight back to 61kg...ahaks!!!makin kurus???alhamdulillah..moga2 berterusan begini n menurun lg smpai mncapai berat masa belajar dlu..50++ jek..

ni la berkat breastfeeding..hehe..walau apa pon cabaran.kutukan..celaan and any unmotivated thinking from others, sy akan ttp breastfeed ayraa at least until 6 months..without any foods! so, jangan pndai2 nak bg ayraa makan ape2 yekkk..babap kang kalo pandai2..hehe...(garang x?)

nak share gambar ayraa kat sini...dari kecik sampai besooo..:P

on her 3rd day of life...my first ever time capture her pic and see her...huhu..aja warded diff ward dgn ayraa
 
masuk wad balik sebab high fever - jangkitan kuman..;(..6 hari kat wad


time dah sihat...dah sebulan masa ni...tgk tgn dia..isk2
 
baby bam2 momy dah pandai smile smpai nampak mulut die.hehe..@ 2 months

  
Latest pic @ 2 months 3 weeks...:)

ok..lepas ni blog ini akan jadi blog Ayraa Qistina...awassss!!!haha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kelahiran Ayraa Qistina Muhammad Amir

Assalamualaikum...Ya Allah....lamanya aja menyepi.tak ada masa.nak.mwngupdate coretan kisah hidup aja kat sini dah...bz!hehe

Owh ya!untuk makluman..aja dah selamat melahirkan puteri sulung kami,Ayraa Qistina Muhammad Amir pada tanggal 18 Ogos 2013 jam 3.14 pagi secara c-sec..or senang cite secara pembedahan la..awal.seminggu dari EDD sebenar..Alhamdulillah.walaupun agak cemas keaadaan masa tu..semuanya berjalan lancar dan aja & bayi selamat..berat bayi aja masa lahir 3.28kg..besar tau..heheh

Kenapa kene czer???ramai orang bertanyakan soklan tu pada aja..dan aja cume mampu senyum..sedih kalau ingat balik tp dah ketentuan Allah begitu..kena redha...act pgi 18/8 tu ajadah kuar tanda darah bercampur lendir..jadi call suami.n kitorang ke Hospital Sg Buloh untuk pemeriksaan n dah siap la ni bawk segala perkakas..bulan pose kab..aja dh siap berbuka dulu tau takut kene deliver hari tu.contraction masih xberapa kerap. Sampai di sana.kat PAC centre HSB..paham2 saje la ramai org..aja pon tunggu turn je la smbil 2-3 x gak la tukar pad sebab rasa tak selesa..tp yg sedihnya bila diorg selok..baru buka 1cm..Allah..rasanya 3hari lepas pon 1cm gaj..tp nape dah kuar tanda?kol 1 aja masuk..kol 9mlm doc tu barubagi keluar..sakit pinggang badan Tuhan jr tahu.yang kecian husben aja la sbb berbuka pob dgn air kosong.kurma n bskut saja.tu pon sbb aja dh stanby makanan.kalo x air kosong je kot.

So, lepas kuar tu kami pegi.makan dulu..masa otw tu aja da mngadu kat husben cakap skit.xsedap adan..tp kami fikir biasa2 je..so peg makan dl..masa makan tu nasi goreng kg yg aja order aja rasa x sdp langsng.xselera tp husben paksa habeskan gak sbb aja xmkn n
1 hr tu..mkn la jgak tp xabes.
b
baliknya lebih kurang jam 10 lebih aja terus g mandi..berlingass..busuk je rasa badan ni n husbrn tertido kepenatan kat ruang tamu..lepas tu aja terus rehat n time ni la tiba2 aja rasa seram sejuk...sendi2 rasa sakit sgt  n sejuk.berselimut aja malam tu menggigil2..panggil2 husben konon mintak die urutkan tp die lgaung xsdr.huk3.dalan jam 12 mlm vamtu..aja xboleh tahan dah.guling kanan kiri pon xsdp gak badan..matikan kipas pon leh sejuk lg.husben kat bawh lagi tido..aja call hp die naseb husben angkat...terus bagitau yang aja sakit.

MA urutkan la tp die sndiri terkejut kaki aja sejuk macam ais..terus die cari termometer n cej suhu aja..masa tu dah 38°C..time tu jgak husben ajak g hosp ..masa geraj tu huaben tanya nk ke HSB atau HTAR?Act umah kami dkt dgn HTAR Klang..tp aja gedik nk ke sg buloh..tp malam tu aja decide ke HTAR..sbb aja xrasa aja kene bersalin..cume demam panas..TAPI....

Aja dikejarkan ke bilik bersalin  n disuro induce tapi bile sampai ke sana doc yg bertugas refuse utk induce.sbb ctg baby xcantek.dan dey all decide czer...uwaaa.masa tu aja rasa nak nanges  sebab xprepare fizikal mental utk dibedah..Ya Allah..berbaur rasa masa tu n aja just iakan je ape yg diorang bagitau masa tu..aja dibius di tulang belakang n diorang start bedah n godek perot aja..sedar2 diorang dh tunjuk baby kat aja..terganan aja masa tu..masyaAllah..xsangka aja dah selamat melahirkan..n she juz so adorable...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pengalaman selok menyelok...

Hai korang..

Selamat Berpuasa! Salam Ramadhan..moga bulan ini memberi seribu rahmat dan keberkatan.amiin..

aja confem tak puasa penuh sebab due date aja pon dalam bulan puasa. cuma xtahu la cukup2 masa atau awal..sebab....hahaaa..

nak cerita la ni...last Monday aja pergi weekly check up.lepas tu aja kene refer g KK Kapar sebab doc nak review scan and report darah...so masa kat sana tu ada lah feel macam baby mengeras gile2 sampai aja sakit n berpeluh2 gak la nak bernafas. aja kire ada la 6x dalam masa 30 mt nak menunggu turn no aja jumpe doc. bila aja inform doc, trus doc suh buat time contraction.. nurse yg buatkan..n result ade 2x cntraction yg signifikan..aja xpaham sgt istilah yg diorang guna...2:10..apa tu? so, doc suh pegi hospital..takut dah ada bukaan and so on.. doc selok 2x tau..tp xde bukaan lg..so de soh pg hosptal

aja pon macam alaaaa...doc..xmaula..saya nak uruskan bnda lain lg ni..g petang2 boleh? dia kata ok je..so aja pg la bfore maghrib tunggu MA balik keje..over kaw..haha..sebab aja nak renew insurans and road tax kete.masa buat semua2 tu mmg terasa la contraction tu tp tahan je..sbb xsakit n xde tanda2 lain..

bila aja sampai kat Hosp Sg Buloh, aja masuk la kat PAC die..ramai gile kot!!!!huhu..dari kol 8.15 sampai la kol 12 lebih aja kat sana just nak confirmkan sama ada masuk wad ke tak..gile kot..tobat xmo pg hosp kalo xkuar tanda lagi.huhu..

doc cek ctg..scan baby and selok lagi..another 2 times..kali ni mmg nak nanges sebab sakit..huhu..die selok dalam betul..n resulting in 1cm bukaan.errr..tp serius aja xrasa ape pon sbnrnye..dah tu ade sorang doc cek balik..die seluk balik...pastu die kata belom lagi ni...fuhh..lega..terus mnta doc nak balik..die pon suke je suh aja balik sbb die kata awk tunggu pon penat..px ramai.huahuahua..

semalam aja MC sebab keletihan dan kesakitan..hoho..tp hari ni kena masuk kerja sebab nak make sure hand over keje kat opismate n settlekan bnda2 berbangkit..takut tibe2 sakit lagi mana tau kan?

disebabkan aja GDM, apa2 pon aja kene masuk wad by 23/7..tapi kita mana tahu..kalau awal ke apa2 jadikan..macam xberani nak g kerja dah.huuu..ni pon dah plan nak amik MC je next week..so last keje next Monday..boleh x camtu?uhukkk...mc ade lagi 6 hr..so xkisahla.hehehe. habeskan je semntara ada nih..

korang,,doakan aja yek...maafkan aja kalau ada salah silap..ada tersilap cakap ke..maaf sgt2...mana tahu umur tak panjang..kita tak tahu kan..sob3...apa2 pon aja bersyukur dapat hidup n rasa pengalaman kahwin,mengandung dan kalau diizinkan Allah..nak bersalin dgn selamat dan menjaga anak n bakal2 anak kami sampai mereka jadi insan yang berjaya..nak bersama2 dengan suami menjaga diorang...nak berbakti kepada suami..huhuu..*touching*

key.bye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

menghitung hari di minggu kehamilan -38minggu

Assalamualaikum korang!
Orang malas nak update blog kmbali ni.hehehe..
aja nak inform skang ni dh lps 9 bln..n 10 hr..hehe.biasanya kan org kata mngndung 9 bln 10 hr..tp aja dah 9 bulan 13 hr..hee..berdebar je ni bile ramai kata aja mgkin bersalin awal..perot dah turun la..bla.bla..mcm2..

hakikatnya...aja masih bekerja until now...xde amik cuti awal lg sbb rasa mcm mmpu lg nk g kje..tp xtau la mnggu ni sbb hr ni aja mmg cuti..hehe..wat cek up and blood sugar profile..hopefully last la..xkan masa mnggu 40 still nk cek gule den?ye x?hihi..

ramai kawan2 kat gp fb dh bersalin..one of my bff syud xde dgr khabar apa lg..tp tau la die xbersalin.lg.mnggu ni minggu final utk syud...sila bertabah n good luck syg!

Dikesempatan ni aja nak mintak maaf kat sesiapa saja yg follow blog ni..yg mmbaca blog ni...kalau ada salah silap aja...aja mntak ampun..mntak maaf...doakan aja selamat melahirkan bila2 masa je ni..moga bayi ramadhan ni mmberi seribu rahmat dan keberkatan kepada kami sekeluarga...

p/s..baby...kete mummy dah siap..daddy dh siap tinted cermin lg sbb nk make sure baby xkepanasan kene matahari dlm kete.alhamdulillah kete yg cedera pulih dlm 3 minggu jek...
so..baby dh boleh keluar dh...hehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sekadar menghilangkan debu di lantai sesawang

Assalamualaikum...u als...wat ape tu?semakin berhabuk ler blog aja ni.perasan x?
hehehe

skarang ni kandungan aja dah nak masuk 35 minggu.Alhamdulillah..masih dikurniakan kesihatan yg baik even dah pernah check in kat hosptal 2hari..even categorized as gdm pregnant mother..sy bersyukur sebab diberikan kesihatan yg baik...ade lg 6 minggu ni!excited!hehe...

kalau ikutkan history my siblings...semua deliver xsmpai 40weeks..so skang aja n MA dah standby je...mana la tau at 38w baby nak kuar kan? baju2 baby semua aja dah basuh..lipat comel2 tapi belom masuk beg baby utk ke hospital..baju aja pon xpack lagi..xpew..weekend  ni masih ade masa..aja dah siapkan beg utk trus bawak blk kg tau..kalau harapkann MA ntah apela baju yg diangkutnya kang..so better aja masukkan siap2..senang..

Bercakap mengenai dugaan.hurmnn.ni memang fugaan besar betul..last sunday kononnya ke kl nak g wedding kawan husben..sekali tu...dah hampir sampai dah..MA g 'cium' kereta depan plak!huwaaaa..gaga aja cedera lagi...sedih okay..naseb baek eksiden tu tak teruk n aja pon kebetulan mmg xpakai seatbelt.jadi xde impak kat baby..tp baby agaknye terkejut gak...die senyap je since eksiden tu sampai ke ptg..mengeras je..risau jugak sbb takut apa2 kan.tp instinct aja kata ok..so aja mmg xpg klinik...truk kan mummy ni?huhuhu...kalo mummy kai seat belt masa tu..mmg suruh husben ke hosptal dl.tkut hentakan dll.n alhamdulillah..kete aja tu masih boleh dibawak smpai ke kapar,klang..so kitorg hntar kat bengkel yg kitorang kenal je..xde la kes kene tipu kang.huhuhu..
Dugaan sgt tau sebab perot da membesar..tut tinggal tunggu masa dgn ht yg tenang..tp aja tak.huhu..seminggu ni aja pinjam kete ayah mertua aja..huhu..hrp2 cptla kete tu siap before aja deliver..susah2..kapla pon sakit n pening tau...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tersadai di HTAR, Klang

Semalam adalah hari yg urmmm...agak kurang bernasib baik utk aja..mcm biasa on monday mmg aja akan wat cek up+blood sugar profile..tp xtahu la disebabkan mknn yg aja mkan sehari before cek up atau mmg Allah nak menguji aja..bacaan gula aja tunggabg langgang...merah.biru.merah.biru..terus aja kena refer ke HTAR Klang.huhu..nak nanges jew rasa..aja takut..xmahu kena insulin pulak...ade 7 minggu je lagi.huk3.baby kuat kan..xkan nak kne paksa keluar awal kan.xmau2..

so.bermula la kisah aja tido di wad bersalin hospital ni..agak gerun jugak sbb wad operation..so semua yg kat sini semua czer n becoz of bsp/tunggu operation..suara baby dr kol 6 ptg sampai la pagi selasa ni.always kedengaran..mcm2 aja rasa..rasa cam..bersediakah aku nak hadapi tangisan bayi mcm tu?ada baby tu xberhenti nangea..kecian dengar.huhu..

full story?kemudian aja upload yek..hihi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sejak pindah opis baru...

Assalamualaikum semua!

Lama tak tanya khabar..kat fb / blog semua aja tak sempat dah nak tengok2....kerja banyak plus........tempat kerja saya sekarang tak membolehkan saya untuk bersuka ria..di belakang aja terus telus kepada bilik HR & Big Boss.haahhaa..sooo...padan muka!

sejak pindah opis baru ni....jadual aja dah bertukar okeyhhhh....

dulu bangun kol 6.45 am...baru nak terpisat2...tergolek2 dengan hubby lagi...

sekarang? kol 6.15 am dah bangun...

dulu g kerja kol 7.30 am...sempat nak makan2 dan tengok tanyala ustaz....

sekarang? tengok tv suh husben buka...aja bz...wat air cpt2 bfore mandi n letak alat2 utk bfast husben..pastu mandi..solat..pakai baju..terus makan bskut 5-6 keping...taraaaa.....siap!

dulu...balik keje sempat tgk upin ipin...sekarang? sempat tgk muka husben je la..hahhaa

dulu...makan tgh hari rm3..sekarang...rm7..huwaaaaa

dulu...free parking..now...rm100 per month....

dulu sempat curik2 berblog / fesbuking kalau tensen je on9...sekarang?
jangan harap!hahhaa

lagi? mcm2 la...i miss my old workplace....:(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Orang Gila amik gambar makanan...hehe

Assalamulaikum!

Nah.. nak jugak tepek2 gambar makanan yang pernah aja ambil before makan...ada baca satu artikel mengatakan orang yang ambil gambar makanan sebelum makan adalah mereka yang mengalami masalah psikologi..hehehehhe...


ha..nasi lemak pasar malam
 

mee hailam yang xmenjadi sangat..mi kembang..hoho
 

lamb steak kat shah alam...lupe dah nama kedai tu...
 

beli offer groupon untuk Fish Manhantan...


Makarono carbonara yang ermmm....nape ntah jadi pink..hahaha

 

makaroni goreng sardin yang yummy!
 
makan besar kat Tg Harapan...
 


Chicken Sandwich @ Seed Cafe...:D


Ada masalah ka?hahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Medela Swing

Assalamualaikum semua...

Nah..tengokla Breastpump aja yang aja beli hari tu..!hehehehe..

semangat2 nak mengepam ni..(tapi kat opis macam susah je sbb kedudukan tak strategik..uhuk3)

aja beli online dengan Nur Qalesya...boleh search nama dia kat Facebook.. harga? okla..actually dia ada 2 pilihan...warranty local dengan warranty US...So, aja pilih je yang pilih murah yakni warranty US..hehe..

before ni konon2 plan nak beli set/ pakej je sekali dengan cooler bag..tapi rasanya cam mahal sangat sebab semua 700+++..

setelah amik kire pendapat kawan2...survey2 harga..aja dapat beli set yang sangat murah!

Cooler Bag Babyluv : RM24
Ice pack 4 units      : RM24
Storage bottles, 10 units: RM26
Medela Swing , x 1  : RM525

Total hangus           : RM599

Persembahkan Medela Swing untuk keperluan susu ibu aja!lalallaa


Doakan bekalan susu badan aja sentiasa ada dan melimpah ruah untuk little caliph dalam perot aja ni..lagi 68 hari sayang..huhu...2 bulan je lagi...tak sabar nak pelok kamu...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

New Office!

Assalamualaikummm!

Selamat Hari Jumaat...

Aja dah pindah ofis!bukan pindah kerja tau...just tukar tempat kerja..dulu ofis aja based in Glenmarie, S.Alam..skarang..starting from today we already move to Wisma Consplant, Subang Jaya..huhuhu...xbestttt..sebab jauh..jauh dari umah ai kat Kapar tuh.....bersabar je la untuk 2 bulan ni,...xpe2..will find other jobs...

yang paling rasa nak nanges n pindah cepat2 adalah kedudukan tempat aja duduk adalah sangat2 tak strategik...nak tgk macam mana?

seee? ok ke?


abaikan beg kuning tu keyh....heheh
 

ni pandangan belakang dari tempat duduk aja...

 

ok..nampak x ketakbesan tempat aja..owhhhhh..saya stress!

huwaaaaaa.nak nanges.....still sedih..xpela...lepas ni dah xboleh nak berblog & ber fb sgt...xde privacy lgsung..bukan aja suke mengelat tapi kadang2 stress aja bukak jugak all the social media...

lepas ni? xdapat langsung la.hahhaa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila hati nak luah perasaan...

Assalamualaikumm....

rasa nak mencoret sesuatu di sini tapi takut disalah erti...takut nanti tak boleh nak tarik balik dah apa yng kita luahkan di sini..mungkin terlalu personal sampai aja pon rasa berattttt je...

almost 1 year berkahwin, ye....apa yg aja plan kami akan buat pada tarikh anniversary tu?hehee

morning go for check up at Hospital UMRA...lepas tu balik..kemas rumah dan tido..boleh tak macam tu je? husben nak makan? carikla kat rumah mak dia..banyak makanan...saya ni pembantu rumah, pengemas rumah, tukang masak, tukang cuci baju, tukang gosok baju, tukang basuh pinggan, peneman tido.dats all...

So, xpayah nak berangan nak ke tempat2 yg best ye aja...berpijak pada bumi yang nyata...key.byeeee

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BE lagi

Assalamualaikum korang! 

Sejak akhir2 ni Nuffnang sangat rajin dan bermurah hati untuk bagi aja BE..Alhamdulillah..terima kasih ye Nuffnang..walaupon x seberapa tapi seronok sebab dah mula dapat BE untuk blog ni..thanks buat mereka yang mendoakan.hik3

boley la klik2 kat sini jugak...

LAGUNA BEACH RESORT

atau di sini...

IKEA MALAYSIA

Moga2 lama la mereka ini berdendang2 di blog aja....

maceh Nuffnang!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mum & Baby Expo 10-12 May 2013

Assalamualaikum,

Korang pergi tak Expo Mum & Baby kat Mid Valley last weekend?hehhee
Aja pergi hari Sabtu pagi..berkejar2 la jugak sebab nak balik kampung Aja ada kenduri on the same day..tapi apa ku kire...nak g expo jugak!hehe
Memang Aja dah plan awal2 nak pegi ke expo ni..sebab utama adalah barang baby memang xcomplete lagi...at 30 weeks now.Alhamdulillah...aja rasa aja boleh g shopping lagi..xmahu la dah 36weeks br nak terkedek2 beli barang...sakit2 badan wooo..ni pon lepas g expo gedik2 ngan husben mntak urut tau...


Keadaan kat sana...hmmm3...Masya allah, ramai orang! Berhimpit himpit bersesak sesak. Ramai yang bawak stroller yang buatkan jalan sempit bertambah sempit. Pulak tu berhenti tengah2 jalan. Ibu2 mengandung pun ramai, comei2 je tengok dorang bawak perut hehee...

Target nak beli barang2 kering je, macam mitten, booties, napkin, towel, selimut, pampers etc..
So jom tengok listing & berapa kos nya (gambar 1 pun tak de sebab dah kemas barang2 tu dan malas nak punggah semata2 nak snap gambar.kekekeke)


  • Tuala besar : RM 25 (1 helai)
  •  Selimut : RM 25 (1 helai)
  •  Maternity pad : RM 17
  • Pampers Babylove NB 48pcs : RM 15 x 1 : RM15
  • Pampers Babyluv S x 2 : RM15 x2 : RM 30
  • Pureen antibacterial wet tissue : RM 9 x 2 : RM 18
  • Autumz breastmilk storage plastik x 10 : RM 28
  • Botol susu Tommy Tippie , 5 oz x 2 : RM32
  • Puting baby Tommy Tippie x 1: RM10
  • Kelambu baby: RM28
  • Bantal karipap (set dah beli nak tambah bantal je): RM11
  • Beg botol susu : RM24
  • Ice pack x 4 : RM24
  • Pureen Body Wash  natural x 1 : RM11
  • Pureen Body Wash yogurt x 1 : RM12
  • Pureen Liquid Cleanser x 1 : 
  • Pureen Baju Lengan Panjang
  • Pureen Baju Lengan Pendek
  • Pureen Seluar Panjang
  • Miffy Baju lengan panjang & pendek x 3 : RM3.50 x 3: RM10.5
  • Fiffy Baju Lengan panjang & pendek + seluar 
  • Fiffy Napkin x 10 : RM28
  • Fiffy maternity panties : RM6
  •  dan barang2 lain yang aja lupe dan tak dapat nak kenalpasti..hehehe

TOTAL Hangus : RM 500

Harga actually tak jauh beza..ada yang murah gile2 macam botol susu tu..hehe..so depends la..lega sikit sebab almost 90% complete..ada la lagi yang tertinggal2 cam barut baby..termos susu..beg baby..tapi xpe.yang tu aja boleh cari masa hari2 lain..jusco dekat meyh,...hehe

yang paling kecian is my husben...kepenatan dia angkut semua barang2 tu plus dengan beg aja..last2 sekali dia tersadai kat tepi dudk2 je kat tepi expo tu sbb penat..aja? masuk balik dan sambung pilih baju baby..ahaks...so mummy bagi hadiah makan MCD untuk MA..Jadi la kan...? sbb kami berkejar nak balik kampung..so xsempat nak bg reward apa2 pon kat MA atas kepenatan beliau menggunakan kedua2 tangan mengangkat semua barang.hihihi...


lepas ni kite shoping biasa2 je yek? tapi B tetap jadi tukang angkat barang kan..kan?:D

lagi 10 weeks....or less than that? gulpppp..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kepenatan.....

Salam semua...selamat hari isnin! da yg menyambut hari ibu ke semalam?Selamat Hari Ibu ye  aja ucapkan..hehe

..aja kepenatan lg ni..macam tak ckp rehat..sabtu ke expo beli belah barang2 baby..pastu zoom terus ke ijok.blik hometown sbb nak attend knduri..malamnye n semalam aja ke kenduri kawen sepupu aja..wahhhh..pntnye!balik umah malam tadi pon tgk baju xberlipat.umah agak brsepah..kepalaku pening dah..

result fasting blood sugar hari ni mengecewakN..bacaan biasa tp borderline..so dikira merah..aiseyyyyy..mak tensen la...!mak ni keje nyah...bos mak suh ma wat sumting by middle of June..jgnla bg mak stresss.huhu..

sian baby..sayang...sihat2 je taw dlm perot...kite jumpe lagi 2 bln syg...muahhhh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BE Baru Lagi!

Assalamualaikum!

Selamat Pagi Sabtu!

Yeay....dapat BE lagi.Alhamdulillah...so, skang ada 2 BE sedang tergolek2..meh la masuk untuk memeriahkan suasana..boleh bagi wet tabung untuk baby...kalo xpon..boleh belikan dia banyak baju2 omel..hehehe


KL Sogo dah pon credit..yela..blog aja bukannya popular sgt..xpopular pong!ahaks...so terima saja...

saya budak baru belajar:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kalaulah Hudud Dilaksanakan sekarang....

baca paper hari ni tak? pasal pembunuhan dan kes rogol budak umur 11 tahun kat Klang semalam...huhuhu..Al-Fatihah untuk arwah...:(

KLANG – Seorang kanak-kanak menjadi mangsa pembunuhan kejam apabila mayatnya bukan sahaja dibuang di kawasan tempat letak kereta, malah mangsa disyaki dirogol oleh penjenayah tidak berhati perut dalam kejadian di Lorong Batu Nilam 1E, Bukit Tinggi di sini kelmarin.
Mayat Nur Amyliana Shuhada Mohd. Noor, 11, yang cuba ditanam pembunuhnya ditemui terbaring oleh seorang gadis di kawasan lapang di situ pada pukul 10.30 malam sebelum dia menghubungi polis.
Difahamkan, sebelum kejadian, mangsa dikatakan keluar bermain pada pukul 12 tengah hari dan tidak pulang sehingga malam.
Jarak antara rumah keluarga mangsa dengan tempat kejadian kira-kira 200 meter.
kasihan budak tu tak berdosa!apa salah dia pergi main kat playground..suspek tu umur 19 & 24 tahun...mat pit ke ape? apa yg bestnya ko rogol budak kecik macam tu..nak sangat p la cari pelacur kat Bandar Klang tu melambak...*emo*

Bila membebel2 xpuas hati tu husben lak boleh cakap " kena tengok jugak..ntah2 budak pompuan tu yg gatal ikut laki tu...budak pompuan sekarang umor 11 tahun pon dah pandai main"..jadi? bertambah tak puas hati la aja..leh x aja gaduh malam td pasal ni jek.hoho..tu la lelaki..kalau pon arwah tu bersalah sbb ikut lelaki yg xdikenali..ni kalau ye..siapa mereka nak bunuh budak tu? siapa mereka nak rogol budak tu?

setuju betul dgn statement mak arwah..saya nak kes ni diselesaikan cepat..saya nak mereka yg bersalah dihukum mati macam mana die buat anak saya mati..rasa macam kejam statement mak dia kan...? tapi tula hakikatnya...mmg patut pon..

Kalaulah hukum hudud dah boleh dijalankan di Malaysia sekarang...xkan ada siapa pon berani nak wat macam ni..sbb dalam hudud, mati dibalas mati..tp efeknya..bila semua org melihat dan mendengar, mereka xkan berani lg nak cuba2 wat jahat sampai membunuh. Result? kes2 jenayah berkurangan serta merta..xke bagus? tp "mereka" itu x berani,.hehehehe
 
Begitu indahnya Islam sebenarnya..:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MUM & BABY EXPO 2013



Salam semua...

Selamat Hari Jumaat..suka kan bila Jumaat menjelma..apatah lagi bila Isnin Aja pon bercuti lagi.kekekeke

cuti ada sebab ye..bukan suka2 nak cuti sebab aja ada appointment kat klinik.hehehe

jom... terjah Mum & Baby Expo kat Mid Valley hujung minggu ni! Expo ni diadakan daripada hari ni 10-12 Mei 2013 di Mid Valley, Kuala Lumpur



diorang ada wat contest tau...kalau nak tahu lebih lanjut boleh tengok kat SINI TAU!

Plan aja..aja nak pergi esok pagi sebab aja nak balik kg ada baaaaaanyak kenduri kawen..jadi kenala pegi semua sebab semua tu kat kg aja je..kat Ijok..So, malam ni siap2 packing baju dalam beg...so, esok pagi terus leh gerak g KL pastu habes shopping balik kg sampai Ahad..fuhhh...letih baby!

Owh ya...company aja pon ada buka booth kat sana tp produk supplemen la..so sapa2 nak beli supplemen especially for kids, leh la jenguk booth Kordel.hahha..

k..jom wat list barang nak beli!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sakit2 satu badan...

Salam semua....lama gak xupdate kat sini...

semangat nak menulis hilang dengan keputusan PRU 13 yang xbeshhhh.miahahahhaa

xdela...aja agak kena fokus dengan kerja dua hari ni...semua nak urgent..dan urgent....jadi masa nak melilau dah tak da...ni di awal pagi aja menulis.kikikiki

menjengah usia kandungan 29 minggu...aja dah terasa satu kelainan..apa yang lain eh? ye...sebab next week cek up saya dah ditulis 30 minggu...masuk angka 30 bermakna saya kena prepare semuanya..owh....masalahnya tak habis prepare lagi...ampun kan mummy baby!

owh ya..aja dan beli set tilam untuk baby...xde beli kekabu pon..pakai yang biasa je..xpela...nanti kalo 2-3 bulan dah rasa tak best, mummy beli baru untuk baby yek...kewangan kami agak jadi kurang stabil disebabkan plan tetiba nak bersalin di swasta... terus terang..aja rasa cam xmampu nak deliver kat swasta..tapi mengenangkan aja dah tak ada mak..sapa nak tunggu aja kat hosptal kalo g gov..sape nak tlg aja kat sana..xkan nak harapkan kakak2..semua ada t/jawab masing2..so..tgh pujuk hati dan kira2 budget sama ada boleh atau tak...tapi kalau keadaan masalah kencing manis aja doc kata agak susah nak jangka...aja redha bersalin kat hosp kerajaan.mintak2 aja dapat doc perempuan sahaja sepanjang tempoh nak bersalin..xmahu doc lelaki..tolong2....

badan aja dah start sengal2 yang amat luar biasa...sakit kat semua tempat.uhuhuhuhu...perot xpayah cakap la...tyme baby mengeras fuh  menahan je...usap2 perot bagi die lembut sikit..baru nak baik ngan mummy..

ni pon badan aja xberapa nak sihat...aja rasa macam nak demam and terasa la baby tak aktif...dari subuh menunggu dia menendang...xde jugak..huhuhu..kalau sampai petang baby aja tak tendang2..aja nak g hospital terus..huhuhu..takut2 sebab aja tak sihat..apa2 jadi kat baby mana kita tahu kan...doakan baby aja selamat yekkk..huhuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Mengundi Semua!



Mari lah mari..pergi mengundii

Tunaikanla kewajipan pada negara...

lalalallaa

SELAMAT MENGUNDI WARGA MALAYSIA SEKALIAN..

warga yg bukan malaysia sila duduk rumah diam2..tak pon pegi shoping mana2 yekkk..jangan ada yang menyelit cakap saya nak mengundi sudahhh.hehee

OK...Jom pangkah....tetttt..undi itu kan rahsia..:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Akhirnya dah beli BreastPump..

Salam semua...

Before ni aja pernah post pasal breastpump kan? leh refer SINI


before ni memang mengalami kecelaruan minda sikit..kehendak nak itu ini...tapi tengok tabung baby..banyak ke x...cukup ke x..asyik berbelah bagi jek...angkut MA pergi semua kedai baby yg ada sekitar S.Alam & Klang..tak cukup tu pegi expo tgk pump tu..tanya kawan2 lagi...ehhh..macam2 la..cerewet betul sedangkan nak beli breastpump jek..'

MA asyik  psiko aja je cakap cukup ke susu sayang nanti ni..beli yg manual je la..senang nak picit..kenapa kena bagi exclusive breastfeed...ehh..macam2 la MA ni.dia tak ada kakak jadi dia tak nampak proses tu..So, aja selongkar artikel2 majalah pasal breastfeeding bagi dia baca,...sebab bila aja explain asyik nak bangkang..ha....bg majalah elok pulak dia paham..ke aja yang xpandai explain?hahaha

MA kata dia boleh belikan tapi yang murah..kalau nak yang mahal macam dalam review aja before ni aja kena tambah la duet..so kedeks...huhu

Jadinya....aja dah survey2 sume brand lain gak macam Spectra, Spectra Dew, Rumble Tuff, Medela, Avent, Tommie Tippie..Unimom dan macam2..dannnnnnnnn...setelah ditelek2 kelebihan dan kekurangan masing2..dengan budget yang ada pada aja...jeng.jeng...

Aja decide to buy Medela Swing...ngeeeee~


 KANDUNGAN DALAM SET SWING :
* Motor Pam
* Tubing
* Pump body
* PersonalFit breastshield
* Valve
* Membrane - 3 pcs
* 5oz Bottle dgn penutup- 2 pcs
* Bottle stand
* Beg uncang
* Tali
* Adaptor 5v ( sesuai digune terus di Malaysia )
* Manual Instruction Guide







OK..dah..selamat mengeluarkan duet gaji bulan Mei ini..huhu..sian baby mummy dah guna wet baby utk beli pump ni..ala utk baby jugak..nanti baby nak kena duduk dgn wan masa mummy keje..so kene minum susu botol jugak  tapi susu mummy laa..kan2?

Moga2 aja mampu untuk menyusukan anak aja selama mana yang boleh..kalau boleh nak sampai 2 tahun.hihihi..kene set mind betul2..n makan makanan2 yg berkhasiat..yang sesuai utk penyusuan susu ibu..

lepas ni cari aksesori plak...ok..nak cakap..beli asing2 lagi murah dari beli pakej..tapi kena pandai cari la..kalo nak mudah..amik je pakej.hihihi

ni rupa dia tapi bukan aja punye lagi..tak sabar tunggu dia sampai next week.lalalalla~



 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Zikir-zikir dan Doa Semasa Mengandung & Bersalin

Salam semua..

Ramai bagitau aja yang elok amalkan doa2 ni dan zikir2 ni masa kita dalam kesusahan..musibah...dan untuk aja mungkin lebih kepada semasa nak bersalin..

Fadhilat doa/tasbih Nabi Yunus a.s.  semasa terperangkap di dalam perut Ikan Nun.

Sabda Rasulullah SAW maksudnya :

“Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, sambil membaca tasbih Nabi Yunus sebanyak 40 kali dengan cara jari telunjuknya menghadap ke arah kiblat ketika ia sujud. Sesungguhnya sesiapa yang berbuat demikian akan diperkenankan doa dan permintaannya.”

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

 
“La ilaha illa anta subhaanaka inni kuntu minazzholimiin.”
 (Tidak ada tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh aku termasuk  orang-orang yang zalim.)
Selain itu, amalkan bacaan Ayat Kursi..
 Allah, tidak ada Tuhan selain Dia. yang Maha Hidup, yang terus menerus mengurus(makhlukNya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Milik-Nya apa yang ada di langit dan apa yang ada dibumi. Tidak ada yang dapat memberi syafaat di sisiNya tanpa izinNya. Dia mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui sesuatu apa pun tentang ilmuNya melainkan apa yang Dia kehendaki. Kursi-Nya meliputi langit dan bumi. Dan Dia tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Dia Maha Tinggi, Maha Besar.
Ketika sakit hendak bersalin, perbanyakkan tasbih dan zikir
Maha Suci Allah
Aku memohon ampun kepada Allah


Bila saat-saat hendak bersalin, boleh la dibaca
Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah
Selain itu baca zikir Ya Fattah....Ya Fattah..Ya Fattah... sebanyak yang boleh..
InsyaAllah..akan amalkan...letak di sini untuk panduan aja dan kawan2 semua juga...:D
Salam Hari Jumaat! 

credit to : Madam Rosie Rose 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS