Petua dan Doa Memudahkan Kelahiran

Assalamualaikum semua!

Kawan FB & Blogger Aja share kan petua ni.untuk memudahkan proses kelahiran semasa kita bersalin...em..dalam masa 3 bulan lagi.huhuhu..*berdebar*


meh kita hayati dan amalkan semoga semuanya akan berjalan lancar...Amiiin...


Thanks PUAN JIJAH..heheh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambungan Kisah Semalam

Salam semua..selamat hari Selasa!hehe...saya breakfast hari ni dengan tulis blog..opssss.hehe

hmmmm..semalam kan aja g cek up kan..kan? dan buat BSP jugak kan? ada review di SINI

Check up ok..kali ni jantung baby dapat didengar dengan jelas...xpayah misi tu nak tekan2 perot aja yg comel ni utk dapatkan heart beat baby..hehehe..nurse kata baby kepala dah kat bawah..walaweiiii,..sayang..jangan kuar sekarang tau..lagi 2 bulan baru keluar tau..tau?

berat naek balik..ok..dah lega.hihi.tekanan darah pon biasa2 je..100/60...normal tak eh?
bacaan iron dia xbuat pulak kali ni...tp xpela..baru dapat result amik darah hari tu..aja pon xingat test apa yg diorang buat tp Hb aja a bit low la just 10.7...Tapi doc kata ok, normal utk wanita mengandung..dont worry too much..so, keep makan iron tablet...makan kurma,kismis...bayam..daging...uwaaa.makan je laaaa

yang tak bestnya...bacaan gula aja...huhuhu..OK , just recall balik, masa minum air gula dulu, bacaan gula aja tinggi so kena wat bsp la every 2 weeks, at least..so semalam buat bacaan pagi tu ok je...pstu agaknya kerasukan apa ntah...aja makan lunch nasi, tempe masak cili tu n ayam goreng..pastu kuah lemak...mgkin air yg byk yang aja minum tu xmampu nak neutralkan gula yg dah msuk...so, it increase!!!!!7.0...huhuhu..terus merah mak punye rekod...derrr..next tyme dh tau balik dr klnik kol 12, jangan gedik2 nak makan nasi sbb xsampai 2 hours before next cucuk..huhuhu *salah sendiri*

sooooo...jumpe doc...kene bebel2 jap pastu aja pun menyengih je la...balik nanges call MA...pastu kena marah ngan MA plak..hampessss...dan malamnya bacaan OK la plak..memang gedik..

tak pasal2 aja kene mengulang BSP next week and kena apply cuti lagi.hurmmmm.MC je la..boleyh???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Check up at 28 weeks..

Assalamualaikum sumer..selamat hari isnin!hehe

Macam biasa 2minggu sekali aja kene g klinik..wat cek up perot..wat blood sugar test.Alhamdulillah..bacaan gula fasting aja lepas..kan klinik wat guideline baru..jadi adela sekali tu xlepas gara2 mnimum bcaab die.hihi..

nak bagitau klinik hr ni ramai sgt2 orang okey...mungkin sbb rabu cuti..isnin dpn pon klink kerajaan tutup..jadi ari ni penuh..jenuh gak la nk tunggu turn ni.huhuhu...

nnt br update bert sume eh?sbb aja masih menunggu giliran nama aja utk dipanggil.hihi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tension!

Salam..

Korang...aja tertension kejap sebab aja kene revise 1 pamplet ni and my boss nakkan by today..but????my designer is on leave!huwaaaa..tensi kejap...bosss3...camne nak balik awal ni...iskhhhh3...

saya nak balik awl nak tgk CSI...nak makan2 smbil tgk tv,...

xmau masak..sbb MA xmau bawak aja makan butter prawn..so mengelat...sila makan megi ye En MA!hihihi..

anyway..selamat bercuti di hujung minggu!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My first ever ever ever BE!!!!!!

Salam semua...selamat hari Jumaat!!!!

OMG!!!!Tak tahu nak cakap ape..baby2...baby tau tak mummy rasa macam nak menari2 je ni tau..hahaha..bataknya mummy ni..

yerla...since aja start blogging on 2011...aja baru dapat BE untuk julung2 kalinya...so sangat2 over excited hokeyyyy...so korang jangan marah tau?:D

Thanks to Nuffnang..sebab melayan kerenah saya ini..saya akan cuba melayan Nuffnang dengan lebih baik lain kali.hik3...

Alkisahnya aja buka Nuffnang akaun..saja2 jek sebab tak de keje..weekkkk..banyak la tak de keje..mengelat jekk...so tetiba ada satu BE sedang menari2 di blog ku..eh? bila ni? huhu..baru perasan...sedangkan dah mula dari 24/4 hari tu..aiseyyyy..tapi ciput je aja dapat skang ni...

So, kalau korang nampak tolong la aja jentik2 kat Nuffnang tu yekk..ihik~




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gwiyomi...Gwiyomi!!!!

Salam semua...

Sekarang ni tengah demam Gwiyomi kan? Actually aja pon xpaham dan xberminat nak gedik2 bermain2 menari2 dengan style gwiyomi ni..nampak erkkkkk....mungkin i dah season kot sampai tak berminat nak buat2 bnda2 konon cute ni...hahaha

bukan ape..cam memalukan diri sendiri pon ade jugak...ada satu tu kata wat video nak tuju khas buat suami tp konon2 lupe nak hidekan post tu...alaaa.cakap je la nak bagi semua org tgk ko wat gwiyomi..kan...kan?lalalalla~

ha...buat sesaper yang berminat nak praktikkan dance yang semakin hangat di pasaran ni..boleh follow Mr Digi gedik2 macam gambar di bawah eh?hik3


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Update Promosi di LittleWhiz!

Salam semua...

Nah...nak update pasal sale tu...hari tu aja ade inform kat post ni: Little Whiz Warehouse

So, ni katalog yang ada untuk promosi nih...kalo member mungkin harga murah lagi kowtttt...(sedapkan hati sebab aja member gak.kikikiki)



nampak ke? errrr..aja pon xtau macam mana nak besarkan image ni..hope nampak la yek?

MAKA? moh la beramai2 serbu tempat ni,

LITTLE WHIZ
Setia Prima, Setia Alam, Selangor
26-28 April 2013


hehehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mari pilih tilam untuk baby

Salam sejahtera...korang wat apa tu? aja baru lepas beli makanan untuk lunch....waaaa..xbestnye...selasa depan mungkin last beli belah makanan tgh hari semurah RM3..lepas ni nak kene belanja RM5 ke atas..erhhh..bos...xpayah pindah ofis boleh? :D

yeay...dah hari khamis...ngengenge..~

OK..jom usha set tilam untuk baby nak? Aja masih dalam peringkat survey2 tapi kan..aja rasa harga dan lokasi nak beli pon kena berbaloi...so...aja macam berkenan la nak beli dengan akak ni...

Owner die adalah Kak Dina...aja bagi link FB die terus kalau ada yang berminat nak tengok2..

sebab? orang kampung aja jek...so xpayah la nak beli online..dah cakap dengan owner dia nant bulan depan aja datang butik dia and ambil sendiri..suppose murahla sikit..kan2?hehee

harga? okey la...amik set kekabu memang mahal sikit compare dengan yang biasa...biarla mahal sikit asalkan babyku selesa..jangan nanti MA yang lebih2 baring atas tilam baby sudah..huhuhu..xsilap aja range harga dalam RM100-300...so, nanti nak beli tinggal tengok poket bape ade? then, grab je mana suke.hihihi

nak tengok design2 die?

nak set full camni ke..







ha..pilih2..hehehe...aja pon xtau lagi nak beli yang mana..tapi those 3 images adalah antara set yang aja minat dan affordable la...phewww~

*ni iklan tak berbayar yek...aja pon xbeli lagi...cuma nak bgtau dah decide beli kat mana.hihi


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday

Hai korang!

Saya nak buat sesi luahan perasaan..bukan marah suami atau famili atau kawan2 ya!

Saya nak berhenti kerja..boleh x? saya tau saya xmahir sgt..memang la...1 year dalam bidang marketing...background saya adalah sains.. pemakanan dan kesihatan komuniti.. saya memang tak suke!!!!arghh..bagi saya, saya boleh belajar..saya xde masalah nak belajar benda baru tp if without guidance..sumer saya kene buat sendiri..mcam mana saya nak belajar???heyy..orang studi pon ade cikgu/lecturer tau...ni yang saya marah ni...huk3....sumer nak push saya..sales nak push2..eh...sabar ta boleh ke? ingat saya keje dapat komisyen banyak2 macam korang ke sampai leh pakai audi..mini cooper. ai pakai saga je tawwwww...

saya xmau keje..tolong2..bagi la duet segedebuk depan mata i ni...biar saya jadi surirumah jek...jaga baby...kan baby kan? lagi 3 bulan utk bertahan..after that? blahhhhhh....


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LittleWhiz Warehouse!

Hai semua....

aja dah macam jadi ejen warehouse sale kan? kikikiki

xpe,,,sebab aja pon tengah mencari dan mencari..xsalah nak bagitau kat semua..at least sape yang berkesempatan boleh la jenguk2 kan? kali ni di Setia Alam...ok..10 mt from my house!wajib pergi...:D

Kedai barang baby ni nama dia LittleWhiz.com..ade website dia...cari sendiri eh?

Info lanjut tentang sale ni klik sini meh....



Baru nak gedik cari barang2 kelengkapan baby....semua pon xbeli lagi...sorry sayang.....this weekend mummy & daddy cari barang2 kamu yek..we promise!hehe

OK..Ulang semula...26-28 April 2013...masa 10 pg - 5 ptg..araso?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pureen Stock Clearance Promotion!

Hai semua...Selamat Hari Jumaat!hehe

Nak buat announcement ni...start esok ade warehouse sale untuk produk PUREEN..dulu dia selalu wat warehouse kat area office aja ni jek..sekarang dah berpindah tempat la pulak...hohoho

nak maklumat lanjut? klik PUREEN


Products Offered
Baby Diapers
Baby Apparels
Baby Toiletries
Baby Accessories
Kids Toiletries
INCO Adult Diapers
Adult Toiletries
Maternity Pads

Brands Offered
Pureen
Pureen Basic
Pureen Pride ‘N’ Joy
Tracia
Dr.Mist

Time
10am – 6pm

Location (603 7628 8888)
Summit Company (M) Sdn. Bhd.
Lot 6, Jalan 19/1
46300 Petaling Jaya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nak cari breast pump pilihan hati

Salam semua..

Wat ape tu? Aja dilanda sakit tekak la..huhu..gelakkan lagi MA yg dah hilang suara since Isnin.hik3..habes kena kat aja pulak skang ni..tapi tak de la sampai hilang suara..just sakit tekak rasa berkahak je tekak ni..boleh ke nak amik ubat sakit tekak eh? macam tak berani jek.huhuhu..mungkin cuaca panas minggu ni buat aja kurang sihat....1 badan sakit wooo...

Ok..back to the point...aja tengah survey dan cari breast pump..anyone willing to help me?

Rugila belajar nutrition tapi tak pandai nak aplikasikan apa yg terbaik utk baby kita nanti kan2? brand yang aja macam tersuka2 skang ni adalah medela dan avent..

medela ada banyak jenis la  tapi sebab budget aja tak ada la besar sgt...bila cakap dengan MA suruh die belikan...laju je dia cakp.." nak b belikan..cari yang murah2..ni ape breast pump pon sampai seribu lebih..xpaya" errrrr...sedihnya dengar...huk3...die kata sua je la breast kite tu kat baby xpayah pum2...ei bocah lanang ni...apa ko tau pasal breastfeeding? cakap exclusive breast feeding pun dia dah salah faham cakap penyusuan yang guna barang mahal..adoiiiiiiii....penat nak terangkan kat suamiku pasal exclusive breastfeeding..kebaikannya..nasib buku2 dan majalah time aja study dulu aja tak buang semua...so bg dia baca..dan sekarang MA dah terlebih pandai cakap pasal breast pump..huhu...

So, sampai sekarang aja masih belom beli breastpump yang berkenan sebab harganya..MA nak belikan tapi harga ikut harga dia...rasa cam nak toing3 kepala die je tau....apa2 pon..aja masih aim medela swing je cukup la..haha..fs rasanya tak mampu kot...tapi tgk avent single electric pon macam ok jugak? ke tak best eh? apa perbezaan  dua model ni? haaaa..nanti aja ada masa aja cari maklumat yekkk..

Medela swing ni....

atau 


 yang ini...avent single electric.hehe

tu belom masuk isu barang2 keperluan baby & keperluan aja masa berpantang....tapi bab2 mcm tu memang aja bolayan...aja buatkan list and hulur je kat suami.hehe..biar suamiku tahu itu sume tanggungjawab dia..sebab MA ni jenis kalau pasal duet die memang dia berkira...langsung tak fikir isteri dia penat dan sakit..dengan kerja , uruskan MA yg macam baby kecik lagi...dengan perot membesar ni lg..kadang2 balik keje tu langsung aja xduduk rest sampai la jam 8 mlm..kol 10 mlm aja dah tidur.hihih..sebab tu kot hari2 tiap2 pagi aja krem..MA skang dah pndai..instead of dia kena bangun untuk betulkan kaki aja yg krem tu..die pusingkan badan die terus so sambil dia pejam mata dan baring tangan dia tekan2 kaki aja..hahaha..MA...MA...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mummy...I am 26 weeks today!

Salam semua...selamat hari RABU!

Saya paling suka hari Rabu? sebab apa? my baby will be getting bigger and bigger on Wednesday.hahah..n paling suke tengok counting days bertukar minggu setiap hari Rabu...suka2!

Hari ni kandungan aja dah masuk 26 minggu. Alhamdulillah..less then 100 days already..berdebar2 rasa macam counting kawen...eh3? Melampau betul..hehe

Kesihatan? Alhamdullillah...baik saja cuma cramp always datang  tanpa mengira hari dan waktu...xpela..mummy bersabar demi kamu sayang...daddy lagi la...hari2 terpisat2 bgn carik kaki mummy utk redakan cramp..lalala

Berat dah jadi plateu..ape tu? berat aja menurun..boleh x? aja pulak yang risau sebab selama ni dia meningkat dengan jayanya..bila turun rasa macam..eh? ak tak makan ke 2 minggu ni? asal berat tak naek? huhuhu....bacaan gula aja stabil..Alhamdulillah..walaupun asyik kena ulang alik klinik..xpe la..ku redha menghulurkan tangan dan jari jemariku...Bacaan iron dah normal..11.2!!!yeay! after 1 month asyik merah jekk..2x cek merah..so kali ke-3 dah normal balik...aja akan makan ubat, daging seafood dengan jayanya lepas ni..xkisah la berat naek..huhuhu

Siapa dah kene inject tetanus? dos 1 aja dah kene awal bulan hari tu...so next check up will be 1st week of Mei...another injection..huhuhu..abes kebas2 tangan dan bhagian kiri badan aja lepas die cucuk...xtahan sakit betul...

Baby dah semakin aktif dan paling suka dia ikut mummy die..kalo mummy die merajuk ngan daddy die..daddy die pujuk la baby camne pon..usap la camne pon..die xkan tendang..xkan gerak.haha..bile daddy die jauh baru die gedik2 tendang perot..nakal sungguh syg mummy ni.hehe...once daddy die say sorry to mummy..barula die bermurah hati bg daddy dia dengar die grak2..hehe...tula habit MA sekarang...malam2 nak tido dia kacau ank dia dalam perot ni..elok2 baby dah tido dia kacau..ha kauuu.bergendang la dia sampai tgh malam..baby..please...tido yek kalo malam...sebab nnti bila baby dah keluar senang sikit mummy.xpayah nak berjaga malam.hehe.

ok..keje sangat banyak....dah semakin bersemangat nak bekerja sampai ujung bulan 7..lepas tu tender resign!miahahhaa..teruknya! tak tahan la...rasa macam xleh cope.huhu..nak duduk umah jaga baby jek..tp MA cuma benarkan stay kejap jek..dia kata dia belom mampu nak bagi aja jadi surirumah...huhu..xpela..aja pon tau sbb kehendak aja banyak..miahaha..kang kalo jd housewife die yg pening..at least skang ni aja xdepend kat duwet dia utk beli apa yg aja nak...kecuali brg2 household n baju2.hik3..so will think again after this tp BULAT utk tidak bekerja selepas bersalin mybe utk 4 bulan?hik3..setuju tak korang?

Till then...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

INdahnya rasa bila...

Indahnya bila kita disayangi...diambil berat dan dicintai...
Indahnya bila hari Isnin yang selalu menjadi monday blues buat semua selalunya menjadi 'heaven' day utk ku...
Indahnya bila tidur malamku diganggu oleh bunyi2 yg sgt bsing...adoiii..
Indahnya bila tidurku diganggu lagi oleh simpul biawak yang tak mengenal mangsa..fuhhh...sakit wooo....

Indah lagi bila bacaan gula berpuasa ku berjaya menepati requirement baru MOH..<5.2 ok?
Indah juga bile bacaan Hb ku dh jadi biru.bukan merh sebagaimana bcaan 2minggu lepas..

Lagi bertambah indah bila sang khalifah dalam perutku ini dah bangun tido dan mula menendang2 ku dengan seronoknya..amboi syg..jap lagi misi cek baby jgn larik2 tau..stay situ jek...araso?

INDAH kan?hehhee..

live posting dari Klinik Desa Sementa dah penat menunggu giliran cek up.hahaha..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Post nak buang habuk2.hehe

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua...wah..lamanya xupdate blog ni...bukak apa tah lagi? minggu lepas n last 2 days aja busy bangettt...dengan exhibition and meeting..weekend pon xdapat rehat..so online FB tru hp je la..naseb ada hp..nak update blog tunggu masa sesuai..haaaa....ni la masanya!hehehe

last week aja involve MIHAS..(Malaysian International Halal Showcase) kat KLCC..sampai sabtu..mak buyong ni tak pernah pegi event tyme pregnant ni so, agak mencabar la Kapar-KL hari2...gile jem!kol 7.30 cam tu aja dah siap2 n pegi , balik kol 9 lebih baru sampai umah.. MA? memang terabai laaa.sedangkan baby pon terabai.huhu..makan ubat dah xpunctual dah..ikut dan je makan sebab bz sgt..aja je person-in-charge brand tu byangkan je la first day aja angkat kotak2 tu.naseb baik baby xwat masalah...huhu..tp efeknya? aja sakit tulang belakang sampai sekarang..owh..termasuk tulang pinggul..sebab duduk xsdap..kerusi keras..

Ahad yang aja harapkan dapat tido sampai tengah hari  n lepas tu br kemas2 umah yg terabai seminggu, hanya tinggal angan2..kol 11 pagi FIL dah call suh dtg umah..adooi..act MA je yg disuruh..tp MA paksa aja pegi jugak..kang FIL marh xtau..aja dgn badan yg sgt2 letih (balik kol 11.30 mlm sabtu tuhh) pon masih golek2 kepenatan..dgn umah terabai..baju kotor terabai...gagahkan la jugak g umah PIL..huhuhu...sampai hari ni rasanya aja tak dapat tidur yg berkualiti lagi sebab badan kepenatan..Kat umah PIL bukan tlg diorang..aja bawak laptop aja pastu wat keje opis.kekeke..

skang ni..hampir setiap malam asyik kena simpul biawak...MA la tukang urut n betulkan urat.hehe..naseb la sayang..wife kamu bz + penat..i promise lepas ni xculas makan suplemen n ubat dah...nak betulkan tyme makan semua..fuhh

esok bakal berMC..alalala tokkk..nak cek up BSP..biasala..mummy GDM...asyik xlepas je bacaan gula..so kena kla ulang n ulang...xpe syg..ade 15 minggu je lagi..erkkk..15 minggu? cptnye masa berlalu...huhu..

barang baby sume xprepare lagi.hha..xpela.sayang..bukan mummy n daddy x excited..mummy n daddy kekurangan fulus sikit ni..bulan ni byk sgt pakai duet byr itu ni...plus daddy tgh smpan duet untuk muka beli rumah besar..nnt baby leh dapat bilik besar..nak tak...nak tak? bulan depan mummy start cari barang kamu ye sayang....muah3....25 weeks in my tummy..skang he/she makin nakal..tendang dh xkire waktu..tp waktu malam adalah waktu tido die..Alhamdulillah..pndai baby cari tyme utk tido.kekekkee

OK.Dah abes  merepek..daaaaa..:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

S.E.P.U.L.U.H

Salam semua..selamat hari Isnin!
Hari ni aja tak kje.kena wat blood sugar profile..hmm.rutin bulanan.so dah tak kisah dah..hahaha..
dan hari ni cek perot utk mnggu ke 24@ 6 bulan.wowww...dh bsr dah anak mumy ni.huhu..patt la baju mumy semua tak muat dah..

MA....happy monthily versary.keke..suke2 aku je wat perkataan sendiri...lg 2 bln nk masuk setahun dah.Allah..kejap je rasa..nk masak special sikit la hari ni.konon2nye la..sbb cuti kan..makan lmbt sikit la tunggu i habes test darah.kikikiki..

I love U hubby...

Even we always argue about a lot of thing..we still frens..i know u take care about me..ikut suke cara die la..ego sikit kan..xromantik tull.but i know u love me.dats y i syg u sangat2.hehehe
*bodek nk mntak MA belikan suar aju baru nih.hehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS