kecewa..

Hari ni nak buat luahan hati kecewa saja..dengan tarikh pernikahan makin menghampiri..hanya tinggal 2 bulan sahaja tolak dengan 5hr keje x 8 weeks = 40 hari..aja cume ade 20 hari je utk fokus for wedding preps.

Tapi ada je benda yg xkena..ada saja topik untuk digaduhkan..ada jew isu yg sensitif..Aja bergelut dgn semua tu..wang, persiapan kawen, lambakan keja yg menunggu, sunyi xde kawan nak bercakap kat rumah, tunang, fam n mcm2 hal lagi. (Berat badan yg xmau turun2 ni pon satu kekecewaan..)

Rasa macam dah tak excited nak kawen.Selalu terfikir betul kew nak kawen ni? Dah prepare fizikal mental kew? Saya ni bukan baik sgt..jahat tu ada jugak..no body perfects rite? But, I am always trying to not make it too bad. Mencuba utk bercakap dgn tone yg rendah even tgh marah..menyabarkan hati, menahan tangis..dan meletakkan kepercayaan kepada seseorang.. i am too independent maybe, so aja susah nak perasan hati org lain.Terluka kah mereka? Tapi ada tak fikir hati saya, terluka x? Takkan semua benda saya kena telan bulat2 sampaikan saya xde hak nak buat keputusan. Everyone have their own right. !!!

Usia dah pon 25 & menghampiri 26 pon dah.(sape soh kuar awl sgt)..
Aja harapkan sangat perkahwinan ni akan jadi yg pertama & terakhir.. Aja redha utk segala kemungkinan tapi sedih mungkin yela..perempuan kan? Tapi Aja sentiasa berdoa semoga hati ni dikuatkan dan ditabahkan utk apa2 yg berlaku kelak..Nanges?Xmacho la nanges dpn org.muahahaha

Key..habes merepek.Bye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordy Wednesday.ahaks!




Hi sayang-sayang sume..

Melihat-lihat di B2B Group, ada yang mentioned about Asid Folik.

Here we go for your understanding about Folic acid ya..

Asid folik adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai dalam sayuran berdaun hijau, jus buahan dan bijirin. Tapi kebanyakan dari kita memasak sayuran sehingga betul2 masak kan? So, kebanyakan vit yang ada dalam sayuran tu hilang *bushhhh* macam air sebab die xtahan dengan suhu yg tinggi. 

Asid folik ni penting untuk perancangan kehamilan so, whoever nak bunting pelamin, boleh la start makan asid folik dari 3 bulan sebelum berkahwin.ok?

Risiko kekurangan Asid Folik:

*Minta2 dijauhkan, banyakkan berdoa dan usaha!*

kecacatan bayi di bahagian saraf (Neuro Tube Defect), otak dan saraf tunjang (spina bifida).

Gambar kat bawah ni antara makanan2 yg tinggi dengan folic acid. Selain itu, boleh ambil pil asid folik di klinik2 atau farmasi berdekatan..Ambil sebiji sehari ok.?

Selamat Mencuba! 




Babai!!!






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

menabur duet di Nilai 3

Hi semua..wahhh..berseri2 muka korang kan? macam aja jugak..erkkkk*pengsan*

Macam biasa, nak update my weekend yg penuh dengan hunting stuffs for my wedding. This time, aja hang out with my sis, Along & her fam pegi Nilai 3. First time aja ke sana sebenarnya, lepas je tol Nilai, dh confuse sebab xde signboard nak g ke mana2 kan.so, kami lalu kat area Nilai Impian @SD Residential area tu.naseb baik sampai.maen redah jek!haha

sampai je ke sana, Along terus bling.bling..dia dah blur xtahu nak carik ape sebab cantek sangat!so, kami cari utk dulang hantaran dulu.Actually husband die suruh beli siap je..tp just imagine, dulang hntaran ada 11, die cas rm700 tapi xmasuk lapik n polistrin utk jadi alas tu kan..so aja kira2 macam xberbaloi sebab aja tahu kak long aja boleh buat yg lebih cantek daripada yg display kat situ.hik3.

Total lost utk dulang hantaran, bunga2 utk dulang, mini pelamin & dll RM714.00..Haaa.nampak kat situ macam mana aja kira? dah masuk bekas, lapik & segala macam termasuk gam la..riben la..brooch comel utk fam la..semua tu hanya ikut harga di atas.OK kan? lagi murah...so after ni, tiap2 minggu aja kene g umah kak long and buat dulang hantaran sama2.hehe

Tema dulang hantaran adalah ungu..incik tunang bagi pink..so theme utk majlis pernikahan adalah pink purple...*i loike!!!*

mood xsabar nak matchingkan dgn HB from Nia.hehe..


*Angan2 kak long nak tukar pahar tu jadi bantal..die dh berangan nak beli bantal kat GIANT and batu2 pastu jahit sendiri.haiyaaaa*

This stuff memang HOT for 2012..kan?
#Thanks for helping me so much Along.akan tolong u sidai baju..abeskan makanan kat rumah n macam2 lagi.hik3

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ghost Rider 2 film review

Hello2...!

Last night, me & MA went to MBO Harbour Place in Klang to watch movie. Actually aja got 2 free tickets from    Red Ribbon where she organized a contest to promote her page to others..So, Aja won a lucky draw & got free ticket.Yeay *sila lompat tinggi2*


Ghost Rider 2: Spirit of Vengeance, for me I gave 4 star as I got to watch it for FREE.Hahaha.Nola..this movie seriously enjoyable but I prefer the first movie. This one they put a lot of comedies to make the story more interesting. But, for me I prefer fiction not mix with comedy.. Weird..:(

Lets read the synopsis. I malas nak tulis panjang2..
*ehh..hilang dah speaking?*



5 years ago Nicolas Cage played the fairground stunt biker Johnny Blaze, the Marvel Comics superhero who made a pact with the devil (Peter Fonda) in the American west to save his dad's life and took on the alter ego of Ghost Rider, servant of Satan. I thought it rather good (admittedly a minority view). In this inferior sequel, shot on arid locations in Romania and the awesomely beautiful Göreme region of Turkey (where Pasolini made his Medea), Johnny is pressed by a biker monk (Idris Elba) to save a boy of holy lineage from Old Nick with the possibility of regaining his soul.
A wisp of a story with no variation in pace links cycle chases and violent battles. Cage whispers, rants and becomes literally incandescent, turning into a blazing skeleton when aroused, which is fairly often. His chief opponent, a biker of Irish extraction, is raised from the dead and given the power to bring instant decay to his opponents. The ubiquitous Ciarán Hinds brings a suitably demonic gravitas to the devil.

So, ending is Blaze managed to save Danny from Rorke , to become Devil. AND he suddenly become Angel Rider..no more Ghost Rider..*apa daaaa*

OK, tu jek. MA dah ngantuk gile sampai suro Aja g makan sendiri dgn Dhiera sbb nak tido umah dhiera malam td. Tapi x makan pon sebab dah belasah Sundae Choc petang semalam  *punah dietku..*

OK.bubye!:D

.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

weekend bersama my future...hehe

Haip....Good Morning!ehhh3..salah2..Good Afternoon u alssss!

Semalam busy xsempat nak update blog..ni baru lepas rehat & bos xde.keje ade.curik2 haha..

Macam biasa weekend aja dimulakan dengan balik kampung..*hep.hep..horeyyy!*
biasa la saja nak menghabiskan masa bujang di rumah sndiri.hik3.

Sabtu lepas aja g wedding kawan masa kat SD dulu..Actually MA suroh datang wedding cousin die kat Shah Alam tapi malu ahhh..dah la nak kene datang sorang2..lepas tu kene jadi ape? jadi kera sumbang la kang akhirnya..jadik, utk tidak mnjadikan aja seekor kera, aja larik g wedding kawan.haha

Selamat Pengantin Baru buat 2 mempelai

*Abang Epul & Farhana*
*Zahid & Qina*


Meh tgk2 gambar2 mereka berdua.jeng.jeng..jeng..

ni gambar cousin MA
*Zahid&Qina*




ni kawan aja plak..*Saiful&Farhana*



ni kami..bukan pengantin.hahaa

Ahad lak aja pergi shopping barang hantaran dengan MA. TAPI!

Tapi kami hanya shopping kol 6 ptg..how dare you syg..padan muka teddy bear convo die aja koyakkan..aja geram sgt2 dengan MA masa tu..amik t.bear kecik tu aja tarik kaki n kepala die...taraaa...KOYAK..:P

Kata nak ke Sogo la ..apa la..g tgk baby baru diorang aja paham lagi..Kakak ipar MA baru bersalin.baby gurl..! So, we als pegi melawat la kat HTAR, Klang..dah tu MA suh ikot g umah pakcik dia kat Jalan Kebun, Klang sebab pakcik MA baru pindah rumah..Ok..patuhhh

Yang bengangnya, lepas tu dia kata nak g shopping la kan..alih2 die pusing g umah pakcik dia lagi satu..yg aja xpegi wedding dia semalamnya tu la.grrrrr.tu tunjuk perasaan sebab dah tahu dah MA kalo g umah sedara2 die sure lama..sembang macam2 pastu x pedulikan aja.tu sakit ati jek..huhu

Dah tu apa boleh dapat dgn shopping 3 jam je tu pon kat Jsco Bukit Raja.:(

AJA:

Dapat ni.hahaha


dan set The Body Shop... impian tapi xamik set pon..aja kutip2 dan bayar..nak bungkus utk jadikan hantaran tu keje MA.hahaha

Tercapai impian nak beli vanilla eau de toilette..2 sekali ai amik tau.:D

MA:
 Dapat kasut itam muncung buaya dia tu & set wallet+belt..tu je yg kami tuai tapi almost RM1K jugak utk 4 barang ni..*nanges jap*


OK,dah...hehe.bye2

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sesi luahan perasaan

Salam cinta & rindu..:D


Aja xabes2 dgn mood bengang ni..siapa ada kat gp B2B msti dah baca (ade ke?) luahan hati aja..Serba salah mak nyah!


Semalam BIL (husben kakak) text me and he suggest to have like Tazkirah before we als nikah during my solemnization day. Actually, aja memang tak setuju so aja cakapla " Kan dah ada tazkirah ringkas before akad nikah di masjid? Jadi kalau nak jugak, tukarla imam tu dgn ustat yang BIL nak bawak ni kan''..


Pastu dia xberapa setuju sebab kena minta kebenaran dan mcm2 (tahu pon leceh).so dia nak buat kat rumah..Aja malas nak cakap aja cakap p la cakap ngan abah (dgn harapan abah setuju ngan aja)


TAPI daku lupa..abahku spesis degil & Xmau tukar decision..aduhhh..cakap dgn abah malam tadi pastu abah marah aja balik.katanya "biarlah bil aja tu nak buat sesi ceramah ke apa..abah x bayar apa pun.semua dia yg uruskan."


 So, jadinya tazkirah tu diadakan selepas selesai nikah, 1 jam tazkirah dan lepas tu baru makan.huhu..sedeynye!majlis ceramah agama ke majlis pernikahan aja ni?huk3


penat jugakla argue ngan abah malam tadi.last2 tido nanges2 sedey wooo..bangun tido, mandi, drive g keje still ingat benda tu..


Mesti pelik kan kenapa la aja ni beria bangkang benda yg bagus???


Betul..tazkirah tu adalah benda yg bagus. Tapi bgi aja masanya tak sesuai..Kan solat jumaat dah ada khutbah, lama kan ? utk lelaki la..


lepas tu confem dey all semua tak makan lagi.Keluarga FPIL  terutamanya.Diorang datang dari Kapar tengah hari so yg lelaki akan siap2 solat Jumaat kat masjid. yang perempuan akan aja letakkan kat rumah abah aja yang no .2 (Bapak aja byk rumah..huahahaha)


Keluarga aja kalo yg perempuan tu & aja sendiri mesti makan siap2 awal2 before majlis akad.kan3..so tau je diorang dah abes solat lebih kurang 2.15 kami gerakla ke masjid plakk...


Cuba bayangkan diorang kena dengar lagi 1 tazkirah? 
(1. Khutbah Jumaat, 2. Tazkirah bfore nikah, 3. Tazkirah lepas nikah).


amoiii. banyaknye dalam sehari! Bila masa kami2 lagi2 aja & MA sebagai pengantin nak bergambar, bila nak beramah mesra, bila nak makan..


aja dah kire2 masa tau..


majlis


mungkin start 2.30 ptg -> tazkirah ringkas dr imam/ kadi..bla..bla..pasal t/jawab suami isteri sume la kan? (15-30mt)-> baru la akad nikah...(15mt kowt) --> sesi batalkan air sembahyang (15mt)-> bergambar sekejap kat masjid..sana sini sana sini -> 4 ptg baru berangkat ke teratak hamba plak (10mt perjalanan) -> konon nak buat ceramah kan..amik kaw sejam..tambahan 15 mt utk letak2 brg hntaran dulu kat atas lepas tu ntah aja xtahu nak pikir letak kat mana kalo dah sibuk nak bg ceramah kan? (1jam 15mt) --> baru makan nasi (30 mt) -> sesi fotografi bersama keluarga in law & keluarga sendiri..(30mt)->aja ada hire OP k, so sure nak bergambar2 byk2 n shoot la ape2 pose..outdoor sikit.(30mt).-> then, baru say bye2 to MA & famili..eh.MA balik malam la..hahaha..kejap sgt jumpe as husben & wife kang.ngeeee..then, BALIK la mereka..
berdasarkan estimation aja, majlis akan habes around 6.30.What??? pukul 6.30 ptg baru balik???biar betik? nak solat Asar celah mana?Haaa.kan dah jadi problem lagi dan lagi..kan?


Aja dah bengang & tak hepi dah sebab yg jadi pengantin hari tu adalah aja.dah la aja tak boleh bersanding..tak boleh ada lagu2 kecuali nasyid, tak boleh itu..tak boleh ini..ni BIL aja nak mengada tambah satu lagi yg menyebabkan aja rasa ni bukan majlis kawen aja, tapi majlis diorang!!!


Hmmm.luahan hati yg tak kemana kalo BIL aja tu nak jugak ada. Tolonglah doakan moga2 die terbuka sikit ye..nak buat p la buat tazkirah kat adik perempuan dia yg tak kawen2 lagi.haaa.yg tu baru betul sebab dah sampai umo 30-an takde bf ape cerite?eeeeeee (sori..ni tahap jahat dah)


Dah..panjang sgt dah..malas nak melalut.Bye!


Happy Weekend!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nape tak siap barang hantaran lagi?

Salam semua,

Tensi dengan kerja, aja blogging plak..sesuka hati mak nenek je kan? Aja bengang ngan MA sebenarnye ni.. Hari tu beria-ia nak g shopping barang hantaran dengan aja, lepas tu buat acuh tak acuh..Aja jenis kalo die dah macam tu, aja terus lantak piii la..*majuk*

Wedding tickers menunjukkan tinggal 78 hari je lagi. Tahu tak aja dan MA xbuat permohonan nak nikah lagi? memang suka hati mak nenek dia..semua persiapan yg wajib memang ilek.hahha.pening2

Bulan ni aja nak settlekan barang hantaran. tak kire la minggu ni ke minggu depan ke.nak g beli.

Jap..jap..apa yg nak dibeli ni?

Okay, ingat balik aja.please2..OK DAH!

1. Nak beli Handbag & Kasut..emm.kasut tu sbnrnya aja xnak pon..sebab xminat la nak ltak kasut dlm hantaran plus xcukup dulang hantaran. So tengok je la beli ke x nanti ni.huhu

2. Nak beli set Body Shop..okey, losyen, sabun & perfume vanilla 2 botol..aja xkire.nak 2 botol jugak!

3. Nak hantar kain untuk jahit baju kebaya.auwwww..hehe.ni pon dlm list hantaran okey?

4. Nak beli kasut utk dipakai tyme nikah+resepsi.kasut yg sama jek.sng

5. Nak beli Samsung Galaxy SII..Berani ko aja? ada budget kah? hahaha

Dah..tu je list barang yg belom beli utk hantaran.ok Full Stop.




#pssssstttt..aja dapat 2 tiket FREE untuk tengok Ghost Rider 2..Plan to watch movie dis weekend or next week.Tengok je la sape yg bertuah utk temankan aja tgk movie nanti.ahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

wordless wednesday: berangan

Salam semua..


nak tahu pendapat korang tentang ini..




DAN....





Mana lawa?


Makluman..saya tinggi tapi besar a.k.a chubby.hahah




aja ni berangan banyak..OK Blahhh...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

weekend datang lagi!

Salam semua,

Aja balik kampung lagi last weekend. Jumaat ptg lepas kerja terus g jumpe my bff @Dhiera kat Klang Sentral.tu je tempat okay plus dia dtg dengan tunang..MA lak kerja sampai 6.30 so bertiga la kami lepak2 kat Pak Li sementara tunggu MA sampai..sian MA.Balik2 kerja terus pg jumpa ai.hehhe..

Dinner, disebabkan aja ni mengidam nak makan butter prawn, xdapat memang meleleh so ajakla MA makan kat Muhammad Chan Abdullah, chinese restaurant yg bagi aja sedapla butter prawn die.terbaik!hehe

makan2 sampai tak sedar, ehhh..Cinderella kene balik ni..nanti kena katuk dgn abah.susah.hehe..so, pulg la..

esoknya sabtu aja mengemas rumah bermula dgn menyapu lantai dan dinding rumah atas, rumah bawah, dapur..tmpat makan dan last sekali...BILIK!fuhhhh.berpeluh guwe mengemas rumah yg ada pompuan ni..sedeh wooo.ade mak tiri pon nak menyapu rumah sebulan ade a kot 2-3 kali je.sakit hati ku!

disebabkan mood mengemas datang & nak kemas bilik yg bersepah2 gile..aja teruskan agenda mengemas sampai kol 12 tgh hari.gilerr penat!

rasa happi jek sebb bilik dah kemas, next misi bilik pengantin & bilik lg satu.auwwwww..:D
Kalo adik aja balik die sepah2 baju die lagi, memang ak gondolkan kepala die tyme tido..see Oni!ni amaran.grrrr

Ptg, g butik pengantin ngan MA..MA gatal2 tukar tarikh dari Sabtu ke Ahad,..dah inform semua la..tukar resit sebab harga kurang.dah tolak mcm2.(jimatttt)..

Nanti aja update baju aja.hehee,suke..sebab butik tu boleh design baru utk aja..tgk je la nanti yekkk

yang sedihnya kene cari tailor lain utk baju nikah..whatttt???? tak buat2 lagi...ade 80 hari je ni aja..gile ko..gile..

so, aim for this coming weekend: cari tailor & tempah baju dan shopping barang hantaran. Hampeh..satu pon tak ada lagi

key..melalut ape la aja ni kan..malas2 nak berfikir.k.chiowwww

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

santau merasuk!

Salam semua!

haaa..actually ini rentetan kisah org bukan nama sebenar yg terpaksa kahwin dgn sepupu beliau sebab dikatakan sepupunya itu terkena santau yg sebenarnya ditujukan kepada beliau. Jad utk elakkan perkara lebih teruk, die kena kawen dgn cousin dia & tinggalkan kekasih hatinya walaupun dibangkang oleh keluarganya sendiri.
*Entry dibuat sebab xpuas hati beliau redha konon2 tapi sebenarnye tidak tapi nak kawen jugak dgn cesen die, belakangkan famili sndiri, ikut cakap famili org lain...paham idak?huhu*

entahla...bagi aja, santau menyantau ni memang ada.Tak dinafikan masih ada masyarakat di Malaysia ni mengamalkan tuju2 or santau utk mengenakan orang lain.Sebab? cinta? dendam? dengki? macam-macam. Tapi jangan sampai percaya bahawa santau tu berkuasa dalam menentukan hidup mati seseorang. SYIRIK!

Tiada kuasa yg lebih besar daripada Allah Yang Maha Berkuasa..Maha Agung Maha Mengetahui

Wanita tercipta dengan 9 nafsu 1 akal..Lelaki dgn 9 akal 1 nafsu, jadi tak mustahil bila sesuatu berlaku macam ni, wanita akan fikir terlalu banyak. Macam aja sendiri..terlalu banyak berfikir sampai stress sendiri. MA kata lantak kamu le..cube fikir benda ni senang, InsyaAllah senang jalan penyelesaiaannya. Tapi bila kita asyik fikirkan susah..susah ..sedih dan sedih, memang susah la jalan nya..xnampak sebab hati kita dah dipenuhi dengan nafsu, emosi dan rasa yg macam2.Kan?

aja nak share something to the readers and for me also.

ni cara-cara untuk mengelakkan gangguan sihir:


  1. MEMBACA SURAH AL FATIHAH DAN MEMBACA TIGA SURAH TERAKHIR ATAU 3 QUL SETIAP HARI.
  2. MEMBACA AYAT AL-KURSI SELEPAS SOLAT ( IAITU SURAH AL-BAQARAH AYAT 255)
  3. MEMBACA DOA INI DENGAN SETIAP HARI IAITU 3 KALI : “BISMILLAHILLAZI LA YADHURRU MA’ASMIHI SYAI UN FIL ARDI WALA FISAMAIE, WA HUWAS SAMI’UL ‘ALIM”.
  4. MEMBACA ZIKIR : “LA ILAHA ILLAH WAHDAHU LA SYARIKALAH, LAHUL MULKU WALAHUL HAMDU YUHYI WA YUMIT WAHUWA ‘ALA KULLI SYAI’IN QODIR ” ( SEPULUH KALI )
  5. MEMBACA : ” A’UZU BIKALIMATILLAH AT-TAMMATI MIN SYARRIMA KHALAQ

sumber : zaharuddin.net

dan ini..untuk tatapan semua


Amalkan sentiasa, InsyaAllah..

banyak lagi bacaan doa yg bagus diamalkan..cari di SINI


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

luluh hatiku


Salam semua

ada baca paper hari ni? sampai hati anak makcik ni tinggalkan ibunya yg uzur dan lumpuh kat KL. Sendirian! before ni ibu ni duduk di Johor sendirian, sekarang ditinggalkan anak di dalam hotel.

tak ada perikemanusiaan betul.Kau rasa ko masuk syurga ke dengan tinggalkan dan abaikan ibu kau  *EMO*

Sayangi la ibu selagi dia masih ada. I miss my mother so much..lagi2 bila dah nak kawen ni..rasa macam ntah..i miss her..i miss her...:(


kredit pic   to Harian Metro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

makan-makan

Salam semua..amo..amooo..rajin aja update blog ni? kenapa? nak kene sekeh ehhh?


Ni la kalo kerja banyak tapi xboleh proceed, blogging la daku.muahahah~


ehhh.nak cerita benda basi..dah basi gila2 ni tapi nak update sebab masa benda ni berlaku aja banyak emosi..asyik mawah2..asyik majuk2 sampai MA xmau pujuk dah.bongek!


emmm.nak cite episod makan2 kami masa Our Anniversary..Mak aihhhh..tak best sgt ke smpai malas nak hupdate nok?


haaaa.memang tak best..(terus terang sungguh!)..MA langsung xromantik dan langsung tak bagi ape2 kat Aja.percaya x? wish pon 3 perkataan jek (HAPPY ANNIVERSARY SAYANG..)..tu je...=<


Kami cuma pergi makan kat Wong Solo S.Alam..ape yg specialnye dgn celebration? MA kata xde yg spesel..die lapar tu ajak makan.,.eeee.geram sungguh dalam hati.makan dalam woooo...


So, kami pergi la ke restoren tu..tak pernah pergi pun sebelum ni..Letaknya dekat2 dengan Jakel Shah Alam..
* so..sape2 nak pegi beli kain utk wedding sempena promo Jakel skang, singgah la Wong Solo.hehe


Ha..tengok je la pictures kami yang tak semenggah ni..*hati yg kecewa*

start dengan MA yang poyo..


me @Jaja@Aja yang comel..




MA tak sabar tunggu makanan sampai..bising die lapar2..cuba la tyme macam ni beromantika sikit dengan i..




haaaa...here is my beverage!presenting Alpokat Jus






lagik2..Jus Alpokat (Avokado+ Coklat)



nasi + ayam bakar ku




nasi ayam penyet beliau...




MA yg puas hati dapat makan.haha




then? terliur tak..terliur la...terliur la..hihi~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petanda2 Dia Jodoh Kita.InsyaAllah

                                                

1.Bersahaja


Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon.  Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


2. Senang Bersama


Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.


3. Terima Kita Seadanya


Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa Jujur


Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. 


5. Percaya Mempercayai


Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.


6. Senang Bekerjasama


Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. 

7. Memahami Diri Kita


Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. 


8. Tampilkan Kelemahan


Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.


9. Kata Hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.


10. Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. 


Aja petik dari  Artikel iluvislam.com.
Credit to them for luvly articles.


Aja sendiri masih dalam proses menyesuaikan diri dgn MA even dah nak kawen pun dah..so, adatlah kalao bergaduh..sedangkan lidah lagi tergigit..apatah lagi lidah manusia.hahaha..so, to couple yg masih bercintan2 tu, fikirkan..ini ke yg u als nak? Dia kah insan terpilih itu? Fikir2 kan... >_<

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

wordless wednesday

heyyy!! Wednesday is coming!!


Rasa macam baru je semalam weekend..tup2 dah nak masuk another week end.OMG..makin dekat..makin dekat.uhuhuhu..






Dear Nuffnang,


Bilakah masa yg sesuai untuk anda menghadiahkan CPM kepada saya? ehhh..bukan2..BE kepada saya? saya dah nak kahwin ni..kalau la anda baca penulisan ini, silalah pilih blog saya yek?hehehe


duit tabung saya sikit saja ni..tak boleh nak cash out pun lagi..tolong ye Nuffnang..:D


Regards,
Jaja & Apex

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

rumah..rumah

Salam semua!


tengah pening nak cari rumah untuk selepas kahwin ni.huaaaa...pening2


aja cadang nak sewa je dulu sebab xmampu lagi nak beli rumah..duit deposit pon xada lagi..so bergaduh mulut jugak la dengan MA sebab die nak stay kat Sg Kapar Indah a.k.a. dekat2 dgn rumah famili die..eeee.perlu ke???


aja bukan xsuka duduk sana tapi aja kalo boleh nak elakkan duduk dekat2 dengan mertua or umah sendiri..macam kes aja..hometown aja kat Ijok, MA kat Sg Kapar Indah..so aja nak duduk tengah2..aja xnak makan hati bile MA asyik2 nak ke rumah die..xmau2..aja suggest kat MA nak sewa kat Puncak Alam atau Saujana Utama (ni beli kot!) or Meru..haaa.tengah2..xmau tiap2 petang MA balik umah mak.eeee.sakit je hati kang..


Aja nak berdikari..xkisahla susah ke senang biar berdua..kalau boleh xmahu bergantung dgn keluarga masing2 sgt macam MA..die mmg dah manja sgt tu yg gedik kalo boleh umah sebelah mak dia..tensen je dgr.


Tak salah kan aja nak berdegil jugak? aja suke famili PIL ehh3..bakal2..diorang sporting jek cuma aja mmg xnak duduk 1 kawasan dengan mertua..waima keluarga sendiri.xmau!nak ada perasaan hujung minggu balik kg.ni kalo dh dekat sgt2 kang ada yg hari2 merayap g sana.xmau.hehe


ciri-ciri rumah idaman:

a) rumah teres atas tanah bukan atas rumah orang (MA punye syarat besar ni!)
b) At least ade 3 bilik sebab 1 bilik for us..1 bilik for tempat simpan baju & barang2  n another one for guest.

c) berdekatan dengan tempat kerja..Aja kat Glenmarie, MA kat Meru, Klang..which location better? and cheaper?hehe

d) Bukan terletak di Kapar or Bukit Badong.muahahaha~

bestnye dapat rumah macam ni..*berangan*


hopefully, aja akan dapat rumah yg sesuai..center & senang nak access sebab aja keje kat Glenmarie, MA kat Meru.aja cakap kat dia..patutnye biarla rumah tu dekt dgn tmpt kerja isteri, bukan husband. SEBAB...awak banyak songeh..nak sy masak n kemas umah hari2 kan..so kene dekat ngan tmpt saya.bukan tmpt MA..ngeeee.




#selamat mencari rumah aja.cpt2..masa dh suntuk..>_<

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

weekend datang lagi!

Salam semua... hari ni dah Isnin..wahhhh..cepatnye weekend berlalu & aja tgh kerja sekarang ni.opssss.hehe

last weekend aja pergi kenduri kawen kawan kerja masa kat Sime Darby. He is now engineer kat SD..caya sama lu la dayad!hehee..tahniah dan moga bahagia hingga ke syurga.dey all serba ungu hari tu.hehe

kitorang g konvoi konon2 tau jalan la ni..sekali sesat berkali2..apada ketua rombongan..naseb baek smpat sampai bfore pengantin sampai sebab pengantin datang lambat.grrr..nak kene katuk! penat tunggu..

dah lepas tu aja balik hometown..Ahad g wedding cousin lak..kali ni Ijau theme..pengantin lambat n xmampu nak tunggu, maka blah la aku dr tempt itu.hehehe.

pengajaran: bakal2 pengantin..jangan la lambt2 sgt datang..org datang sume nak bergmbr dengan pengantin.mana yg smpt, dapat la..ni dah kalo kol 2.30 xsampai2 mesti geram kan?heheh..tak tuju pada pengantin 2 di atas..dey all ok..sbb dh tulis dlm kad kol berapa bersnding..so follow la..ngeh3

aja? aja xbersanding..dalam kad pon xtulis ketibaaan pengantin pukul berapa..soooo..harap2 kol 12.30 mcm tu dah sampai sebab tahu ramai dtg pon waktu tengah hari.xkan nak suruh kawan2 tunggu beramai2 lama2 kan?

note kecik: nak usha rumah idaman!nak2

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Adnan Sempit review

Salam semua!!!



dah tengok Adnan Sempit? hehehe..aja tgk dgn MA hari Rabu lepas  setelah sekian lama xtengok movie..tibe2 jek MA ajak aja pergi dating tengok wayang lepas habis keje..ermmm.mestila mau..kan?hehehe

sebenarnya lepas die ajak aja tu, kami gaduh kejap..semalaman la daku dibiarkan..MA merajuk..gedik!!!eee

jadi tak kisahla..dengan muka tak malu nye aja proceed beli tiket online n cakap" haaa.syg dah beli tiket kol 9 tau..nanti amik kat rumah kakak..ok?" hehe..rase2 MA ambil tak?

MESTI LA!!!!!

lalalala

so..pecut dari S.Alam ke Bukit Raja n terus ke cinema..beli popcorn & air (dinner kami..:(  ) pastu jalan..show pon bermula...>_<

review: ok la...boleh gelak dari start cite tu mula sampaila abes cite..xabes2 aja gelak..MA je kurang gelak sebab die tgh majuk ngan aja..hahaha..tapi part yang xboleh blah masa lasstttttt sekali tu..memang 1 dewan gelak habes & tepuk2 tangan..

watak Sam memang menjadi..semua karakter bawak watak dgn bagus..CUMA!!!aja geli dgn mamat dr Raja Lawak tu..alaaa.yang gemuk tu watak as Fendi cezen si NADIA.memang menggeli dan meloyakan anak tekak aja..maknanya die berjaya la kan bawa watak tu sebanrnye kan2? huhu..tapi tetap xsuke..ok?

sape2 yang belom tgk tu, pergi la tgk kat cinema..best wokkkkk..

saja2 nak release tensen plus pujuk tunang terchenta.haha

abes je movie MA terus antar aja balik..yelaa..Khamis keje yang..bukan cuti..

keputusannya: aja yang mengantuk sepanjang sehari lepas a.k.a Khamis.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

checklist2

Salam semua....

teka la ni ape? hehe...


sangat2 teruja dengan design from my little sis..simple but nice...n I LOVE IT!

My sis actually aja tugaskan untuk mereka hampir kesemua bahan cetak yg ada utk majlis nikah & resepsi aja nanti

So, dia buatla 1-2 design & kita choose.hik3..terukkan ada kakak macam ni..naseb ye sayang?
ngeeee~

Banyak design dia buat dah..tapi xleh la publish kat sini kan..kene tunggu...yipppiiie~~~

Kalau nak mintak my sis design any banner, card, bunting..sticker or TQ tag boleh la contact aja or terus ke blog die..ehhh..tapi tu blog luahan perasaan die..ahhh.xpeee
bantai!kekeke

harga berpatutan..don't worry...:D




#92 hari mencari cinta...~~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS