santau merasuk!

Salam semua!

haaa..actually ini rentetan kisah org bukan nama sebenar yg terpaksa kahwin dgn sepupu beliau sebab dikatakan sepupunya itu terkena santau yg sebenarnya ditujukan kepada beliau. Jad utk elakkan perkara lebih teruk, die kena kawen dgn cousin dia & tinggalkan kekasih hatinya walaupun dibangkang oleh keluarganya sendiri.
*Entry dibuat sebab xpuas hati beliau redha konon2 tapi sebenarnye tidak tapi nak kawen jugak dgn cesen die, belakangkan famili sndiri, ikut cakap famili org lain...paham idak?huhu*

entahla...bagi aja, santau menyantau ni memang ada.Tak dinafikan masih ada masyarakat di Malaysia ni mengamalkan tuju2 or santau utk mengenakan orang lain.Sebab? cinta? dendam? dengki? macam-macam. Tapi jangan sampai percaya bahawa santau tu berkuasa dalam menentukan hidup mati seseorang. SYIRIK!

Tiada kuasa yg lebih besar daripada Allah Yang Maha Berkuasa..Maha Agung Maha Mengetahui

Wanita tercipta dengan 9 nafsu 1 akal..Lelaki dgn 9 akal 1 nafsu, jadi tak mustahil bila sesuatu berlaku macam ni, wanita akan fikir terlalu banyak. Macam aja sendiri..terlalu banyak berfikir sampai stress sendiri. MA kata lantak kamu le..cube fikir benda ni senang, InsyaAllah senang jalan penyelesaiaannya. Tapi bila kita asyik fikirkan susah..susah ..sedih dan sedih, memang susah la jalan nya..xnampak sebab hati kita dah dipenuhi dengan nafsu, emosi dan rasa yg macam2.Kan?

aja nak share something to the readers and for me also.

ni cara-cara untuk mengelakkan gangguan sihir:


  1. MEMBACA SURAH AL FATIHAH DAN MEMBACA TIGA SURAH TERAKHIR ATAU 3 QUL SETIAP HARI.
  2. MEMBACA AYAT AL-KURSI SELEPAS SOLAT ( IAITU SURAH AL-BAQARAH AYAT 255)
  3. MEMBACA DOA INI DENGAN SETIAP HARI IAITU 3 KALI : “BISMILLAHILLAZI LA YADHURRU MA’ASMIHI SYAI UN FIL ARDI WALA FISAMAIE, WA HUWAS SAMI’UL ‘ALIM”.
  4. MEMBACA ZIKIR : “LA ILAHA ILLAH WAHDAHU LA SYARIKALAH, LAHUL MULKU WALAHUL HAMDU YUHYI WA YUMIT WAHUWA ‘ALA KULLI SYAI’IN QODIR ” ( SEPULUH KALI )
  5. MEMBACA : ” A’UZU BIKALIMATILLAH AT-TAMMATI MIN SYARRIMA KHALAQ

sumber : zaharuddin.net

dan ini..untuk tatapan semua


Amalkan sentiasa, InsyaAllah..

banyak lagi bacaan doa yg bagus diamalkan..cari di SINI


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 orang doakan kesejahteraan aja..:

picairin said...

u must post tis in b2b group as well =)

::Aja:: said...

@picairin..bukan xnak tapi xmahu la smpai ade yg terasa..biarlah hanya di blog ini.hehe

Anonymous said...

Anjing , kucing, hamster , ikan, burung beo - siapa yang Anda pilih? Atau mungkin apa yang hewan tanpa dasar - ular, buaya, kadal, monyet ?