Wordy Wednesday.ahaks!




Hi sayang-sayang sume..

Melihat-lihat di B2B Group, ada yang mentioned about Asid Folik.

Here we go for your understanding about Folic acid ya..

Asid folik adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai dalam sayuran berdaun hijau, jus buahan dan bijirin. Tapi kebanyakan dari kita memasak sayuran sehingga betul2 masak kan? So, kebanyakan vit yang ada dalam sayuran tu hilang *bushhhh* macam air sebab die xtahan dengan suhu yg tinggi. 

Asid folik ni penting untuk perancangan kehamilan so, whoever nak bunting pelamin, boleh la start makan asid folik dari 3 bulan sebelum berkahwin.ok?

Risiko kekurangan Asid Folik:

*Minta2 dijauhkan, banyakkan berdoa dan usaha!*

kecacatan bayi di bahagian saraf (Neuro Tube Defect), otak dan saraf tunjang (spina bifida).

Gambar kat bawah ni antara makanan2 yg tinggi dengan folic acid. Selain itu, boleh ambil pil asid folik di klinik2 atau farmasi berdekatan..Ambil sebiji sehari ok.?

Selamat Mencuba! 




Babai!!!






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 orang doakan kesejahteraan aja..: