Rezeki Yang Tak Terduga...

Salam...berhabuk sudah blog aja ni kan..ntahla  semangat nak menhupdate tu kelaut..tu biarkan je dia bersawang.hehehe

Alhamdulillah...kami sekeluarga sihat je..ank pon dah semakin membesae, lasak, bijak.hoho..Ayraa Qistina, d best gift for us sekarang ni..kalau pegi kursus tak bawa dia kan..mmg maknye je la menanges2 tp anaknya idak..die siap lambai2 babai lg.cissss..mentang2 duduk dengan nenek n atok.hehe

gambar baru ayraa? nak tgk ke..banyak sgt dlm hp sebenarnya..tak dan nak transfer ke komputer.hihi/...so nanti2 aja kongsikan gambar kami sekeluarga yang baru key..

ayraa dah pandai menari, joget, melompat, memanjat..haaa.lasak sungguh..dari segi percakapan masih terbatas..byk ckp bahasa jerman je la..tapi perkataan yg ayraa sgt yakin gunakan adalah NAK!hehe..mama dah mula kedengaran walaupun suppose she call me mami..dady pon jadi dada..xpela...perlahan2 ye sayang...

owh ya...apa kata bila ada rezeki yang tak dirancang..tak diduga..datang? awalnya terkedu jugakla..tak tahu nak fikir macam mana.blank jap! tapi bila difikir-fikirkan..muhasabah diri..mesti ada sebab ak diberikan rezeki tu sebab Dia tahu aku dan suami boleh hadapinya..terima dengan ikhlas, gembira sebagaimana menerima rezeki terdahulu..:)

Apa-apa yang akan berlaku kelak di tahun hadapan, kami sekeluarga kena rancang betul2 dari sekarang dan mulai Ogos 2015, InsyaAllah bergelar pelajar kembali masa tu....doakan aku, suami dan keluarga kuat dan tabah utk harungi hari2 semasa ak sambung belajar.huahahhaa

K, Bye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Puasa Ganti & Fidyah...(^_^)

Assalamualaikum! Siapa sini dah habe sganti puasa tahun lepas? angkat tangan cepat..cepat!

SAYA!!!!:)

Wah kauuuu..semangat ye..mentang2 puasa ganti 20 hr..amik kau..kekeke..apesal banyak sangat aja oi? nak buat macam mana..bersalinkan ayraa pon masa 10 Ramadhan...mana taknye kene ganti 20 hr.kui3...proudly announce that i am fully breastfeed sampai 6 bulan dan meneruskan sehingga 9 bulan...selepas tu..sob3.....i have to mix with FM...sebab musabab? masa tu baru masuk kerja baru dan terus ade training selama seminggu...short notice dan xsempat langsung buat stok utk ayraaa..owhh..sedih tau...puasa aja xganti2 pun sebab nk bg keutamaan utk ayraa..bukan sbb puasa mnyebabkan susu xbanyak ye korang....tp sebab kite xjaga makan masa berpuasa..makanya ayraa start mix susu fm since 9 bulan sampai la hari ni...ehh....18hb june..genap 11 bulan dah ayraa!!!!weeee~

ok sambung cite pasal puasa. nak jadikan cerita..bila ayraa dah start mix susu..baru aja ada keberanian dan kekuatan untuk ganti puasa..20 hari tau! aja puasa at least 3 hr seminggu ..isnin sampai rabu atau sampai khamis..depends pada kerajinan..bonus sebab masa awl2 usaha ganti puasa tu aja still xperiod.heee~

lepas 8 hr ganti puasa dan dan aja period..sedeyyy...tapi lepas tempoh tu aja puasa lagi sama la..3 hr seminggu sampaila hari ni! hehhee..nak cakap yg hari ni pun hari kebebasan aja jugak! my last day for puasa ganti..horeeee! Alhamdulillah...makanya lepas ni ade seminggu nak berjimba2 makan di siang hari sebelum kite mula berpuasa kalau xsalah pada hari AHAD 29 June ni..

Jangan buat2 xtau dan xnampak ye puasa ganti ni..hukumnya WAJIB ganti tau! meh nak share info berkaitan puasa ganti ni...


Orang Yang Diberi Kelonggaran Tidak Berpuasa
1.      Orang yang musafir yang tiada tenaga dalam musafirnya oleh berbuka dan wajib ia ganti puasa tersebut.
2.      Orang yang uzur seperti orang tua yang tidak mempunyai kekuatan untuk berpuasa.
3.      Ibu yang menyusu anaknya, kalau di dapati ibu tersebut lemah disebabkan anaknya menyusu dan lemah disebabkan puasa, maka ibu tersebut boleh berbuka puasanya.
4.      Orang Islam yang pergi berperang dan berhadapan dengan musuh Islam, maka dibolehkan mereka berbuka untuk memberikan kekuatan kepada mereka melawan musuh Islam.
5.      Orang yang sakit dan dinasihatkan oleh doktor perubatan bahawa beliau tidak perlu puasa dan jika ia puasa sakitnya lebih teruk lagi.
6.      Wanita yang hamil dan dinasihatkan oleh doktor supaya tidak berpuasa, kerana dikuatiri dirinya menjadi lemah dan akan membahayakan kandungannya, maka wanita itu tidak wajib berpuasa.
Cara Menggantikan Puasa Ramadhan

Orang Islam yang diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa Ramadhannya, wajib digantikan kembali puasanya jika ia berkuasa dan sakitnya sembuh selepas puasa nanti. Orang yang musafir yang berbuka puasanya disebabkan tiada kuasa dalam perjalanannya, maka ia diwajibkan ganti semula puasanya selepas bulan Ramadhan.

Tahun pertama orang yang meninggalkan puasanya atau berbuka puasanya, maka ia diwajibkan ganti semula kesemua puasa yang ditinggalkannya. Tetapi bagi orang yang memang tidak mampu untuk berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa, jika ia puasa akan mendatangkan kemudharatan kepadanya. Maka ia tidak diwajibkan menggantikan puasanya dan ia diwajibkan Fidyah kepada orang miskin.

Cara Mengeluarkan Fidyah

Maksud Fidyah ialah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakilli satu hari yang tertinggal puasa Ramadhan padanya. Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa. Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670gram. Contohnya sipulan telah meninggalkan puasanya sebanyak 5 hari, maka dia wajib membayar Fidyahnya sebanyak 5 cupak beras kepada fakir miskin. 

Fidyah dikenakan kepada orang yang tidak mampu berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa lagi. Maka dengan itu Islam telah memberikan keringanan (rukshoh) kepada mereka yang tidak boleh berpuasa dengan cara membayar Fidyah iaitu memberikan secupak beras kepada orang fakir miskin. Begitu juga kepada orang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasanya sehingga menjelang puasa Ramadhan kembali (setahun), maka dengan itu mereka dikehendaki berpuasa dan juga wajib memberikan secupak beras kepada fakir miskin. Begitu juga pada tahun seterusnya. Fidyah akan naik setiap tahun selagi mana orang tersebut tidak menggantikan puasanya. 

Fidyah tidak boleh digantikan dengan zakat, kerana zakat dan Fidyah adalah dua perkara yang berbeza. Zakat fitrah lain dan Fidyah juga lain. Jika anda terlalu sibuk dan tidak ada masa untuk membayar Fidyah, maka anda boleh wakilkan kepada orang yang dipercayai untuk membayar fidyah anda kepada fakir miskin.

OK.Faham tak kepentingan ganti puasa dan fidyah sekarang ni?



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila Ayraa mula nak menapak..

Hai semua..semalam cuti public kan? hari wesak..emm..boleh tak nak cakap yang aja baru tau wesak ni disambut oleh penganut Budhha..mati2 aja ingat Hindu yg celebrate.adoiii..

Semalam memang aja memaksimumkan masa aja dgn memasak..entah..rasa terrajin tibe2..nak cube..kalau xcube bile nak pandai kan? hehee.. aja buat menu simple jer..

Nasi Ayam Goreng Madu
Cheesekut Oat & Cornflakes
Kek Kukus Coklat


Feedback husben? yummy!!! die xcakap sedap ke x..memang hampeh..tapi tengok makan bertambah letak kek licin maknanya? paham2 sendiri je la..huahaha..tp die ada la komen itu ini sikit.utk masak lebih umphhh!
nak resepi ke? alaa..makanan biasa2 jek...tp kalau nak tahu aja tak ada mixer tau..just ada blender tp blender tu xleh blend bawang cili etc...sebab dah khaskan utk makanan Ayraa..so nak buat sambal cili utk nasi ayam memang menanges la ketuk2 guna lesung..yg sedihnya pemukul lesung tu dah patah 2..terbaik kan? hahaa

Makanya, menu dessert yang aja sediakan aja mix gune blender je..menjadi jugak! Alhamdulillah..

ehh jap..apa kaitan dgn title?hahaha..dengan bangganya Ayraa da mula nak menapak..1-2 je..lepas tu jatuh la..xtahu la kenapa tibe2 die gembira sgt..bile da sekali die cube 3 steps..terus die hepi n excited sgt nak cube jalan tp asik jatuh2 kat kite la..hahhaa..ayraa syg...bru nak masuk 10 bulan 18hb ni..xmaula cpt sgt besar..momy rindu ayraa kecik cenonet..

#penat masak dengan ayraa..die suka sangat gegar2 rak pinggan..xmau duk diam langsung..naseb siap gak.haha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila gaji dah dapat semua ai nak beli.baju raya settle!

Assalamualaikum!

Last weekend aja pergi ke JAKEL! cari baju raya la...semangat ni nak beraya dgn anak..kiki..last year xde mood raya sebab masa tu dalam pantang baru 3 minggu bersalin..ayraa pon kecik cenenot je..skang haaa...sape nk dukung kamu ayraa? dady pon dah komplen berat..dady lagi sanggup bawa beg momy n plastik shoping dr pegang ayraa tau.kekeke

so, we decide this year akan pakai 2 pasang baju sedondon *haruslah*
warna hijau hemmm..hijau ape ye? xtahu nak describe..n blue+purple color..dua2 sedondon dgn ayraa..daddy cari baju lain ye..make sure sama warna.lalalla~

semangat nak buat baju raya bile tailor sanggup terima tempahan..thanks kak mek sudi jahitkan baju kami even sume tailor reject.wuuuu~

owh ye..gaji ambo dah masuk..1 setengah bulan..kayo kejap tgk akaun.miahaha..tp kejap je tu....dah menabur kat byk tempat habes sudah..sengkek balik..

mana aja tabur duet tu?
1) baju raya
2) saving sbb hari tu dah terguna wet saving smentara nak tunggu gaji
3) belanja abah & in law
4) saving for ayraa + baju2 cantek die la..tiap2 bulan berabes.zzz
5) shopping kasut..baju..shawl..harusla..lama ai x shopping tau..sob2
6) kewajipan2 lain...

ni hasil taburan semalam.ngeh3

alhamdulillah..hutang tertunggak sume settle..lepas ni fokus kpd kerja n buat saving byk2..sebab..sebab..lepas ni nak byr komitmen baru...rumah..what? ye....
kami dah dapat beli rumah! yeayyyy...

so standby je la bln2 lps ni. loan kami baru approve.doakan perjalanan pembelian rumah kami berjaya..rumah second and kecik je..xpe..asalkan umah sendiri..:)
bersabarla tunggu 22hb ye syg..gaji masuk awal bln ni...


ok bai!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Keju untuk bayi anda..

Hai semua..

Hari tu ada kawan aja bertanyakan tentang keju untuk bayi. Aja gunakan keju keping je..even tahu blok keju lebih bagus..paham x? yg kene hiris2 dulu tu..ha yg tu better. dalam pemilihan keju, aja gunakan unsalted cheese. ianya bukan bermaksud tiada garam langsung sebab keju memerlukan sodium utk menjadi keju..tapi kita boleh pilih jenama atau jenis yg paling kurang sodium utk bayi kita...aja gunakan brand Beqa..pernah compare rasa keju beqa dengan chessdale..memang jauh berbeza.. less salt, more healthier.hehhe

ramai recommend guna yang ini


tapi...aja guna yang ni...sama je..hehehew..

paling penting, check nutrition labelling kat belakang ke..tepi ke..bawah plastik pembungkus n check total fat n sodium..check ye!

bila la momy ayraa nak buat macaroni n cheese for u baby..malas2...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penyediaan makanan untuk anak

Assalamualaikum..

Hai semua...aja mencari topik untuk dikongsikan dengan anda semua tapi ntah..ilham tak datang2..tak tahu kenapa.hehhe..so, lets we talk about food.!*ahaaaa..blink2 terus mata*

sel-sel otak sedang berhubung niy......



Ayraa dah 9 bulan ++..So, alhamdulillah..aja berjaya bagi my baby boo exclusive bf sampai umur 6 bulan...lepas tu aja introduce makanan untuk makanan pelengkap dia.. yesss.xsalah nak bf sahaja anak sampai umur 2 tahun tapi tak ape la..as pengamal kesihatan, tak ada betul atau salahnya..bergantung kepada ibu bapa anak tu sendiri utk corakkan anak masing2 kan.so, aja ambil keputusan memperkenalkan puri buah dan sayur dahulu kepada ayraa..her first meal was puree avocado..*mahal nyah oiii!*
Kami videokan tau moment tu sebab cute sangat muka ayraa makan.dia macam aaaa.ape ni? ehh..macam sedap je..momy, nak lagi plsss.hehehe

Aja practise 4 days rule utk ayraa selama 2 minggu berturut2..lepas tu dah malas.bhahaha~

start with avocado, epal, pisang dan pear...epal n pear ayraa reject.die tak suke..so lepas tu aja buat puri kentang..wah...suke sgt die makan kentang, next, puri labu pulak...after try n error a few types of foods, aja decide untuk start bagi ayraa bubur masa umur die 7 bulan++..

bubur aja bagi bubur kosong dulu..tapi dia buat muke la pulakkk..pndai ko nakk...4 hr aja paksa makan bubur kosong.hahaha..x adala..bila anak aja bg respons tak suka, aja mintak MIL buatkan kentang lenyek n mix with bubur. Alhamdulillah..berjaya!

So, start dari tu ayraa dah mula makan nasi / bubur..aja mix dengan sayur hijau n oren mcam kubis, brokoli, lobak merah, kentang, dll.dan aja perasakan dengan pes ikan bilis homemade..sekarang masuk 9 bln hari tu aja dah start intro ikan.. dah 3 jenis ikan aja try ; ikan merah, kembung & bawal. ahakss.suke hati je mak kamu ni ayraa..huahaha~

Ayraa pulak jenis bolayan..apa orang suap semua dia telan..*bahaya..iskkkk:(*...so memang ayraa tak ada masalah dalam memilih makanan sama macam momy ayraa.lalalala~

tapi sebenarnya ayraa tak ada gigi lagi...so sampai skang aja blend lagi makanan ayraa..kalo mcm biskut farley tu aja mix dgn air je n lenyek2 kan..ade gak bagi biskut jejari nak bg dia gigit2 tapi akhirnya die ramas2 sampai hancur..sebab? masuk mulut xleh hancur.hahaha..

cepat je masa berlalu kan sayang? momy always rindukan ayraa.always sayang ayraa walaupon asik berebut ayraa dgn wan n atok.uwaaaa...ayraa cpt panggil momy n dady tau..bukan mamamamma. bukan adadada...

hehehe..


till we meet again!adios!

p/s : nak tepek link ni supaya resepi utk baby tak hilang..ampun ye!hahha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Resepi : Crispy Candy Bar

Nampak sedap kan????
yummmyyyyy!!!!!1


Nak buat this weekend or next weekend..sebab hubby nak p johor next week. awal2 dah cakap xmau bawa momy and ayraa..xpela baby..kita main masak2 nak?hehhee

resepii??? nah..p baca sendiri.lalala

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita di bulan April- Ayraa turns 9 months

Assalamulaikum..hai semua!miahaha..lamanya tak menghupdate blog ni..alkisahnya..mcm la busy bebeno kan?kihkih2..

aja da start busy dgn program2 hospital dan kemnterian...tapi tak dela bz bebeno..just nice dan yg penting weekend saya penuh dgn aktiviti with my luvv..

target lepas dapat gaji ni nak beli brg2 utk diri sendiri..lama xmenyoping..asik beli brg ayraa je.muahaha..dan nak hias2 bilik keje aja kat hospital ni..bilik besar tapi kosong..kalau u ols tgk msti tak semangat.hahaha..ada komputer, printer, buku n alat tulis je.bosan!hahha

18hb yang lepas ayraa dah genap 9 bulan.. Alhamdulillah my princess sgt2 clever dan behave..jarang sakit, aktif je dan makin panjang langkahnya.. Aku bersyukur Ya Allah..moga kau sentiasa memberikan kesihatan yang berpanjangan kepada kami sekeluarga dan keselamatan....

ayraa da pandai apa ye sekarang? selain die mngesot, ayraa da pandai berdiri, duduk dan merangkak..fine merangkak last sekali skill die..x ikut turutan tp tak kisahla..perkembangan setiap budak tu berlainan..kan? so jgn risau tau kalo ank xmeniarap2 even dah umor 5 bulan *macam ayraa*..sebab once dah meniarap..baby akan terus buat skill2 baru yg mncabar otak, perot dan fikiran anda.muahahha~

lasak kemain anak dara ku ni...dah la muka semua org cakap macam boboy..xtahu dah nak make up camne nak bagi rhupe pompuan..rambut halussss sgt..muka lak serius memanjang..camne tu? hihi..

sekarang tgh ajar die minat baca2 buku..slow2 sbb ayraa xminat sgt benda2 toy pelik2...die lagi suke main kertas, tupperware, plastik..tisu...selamat semua masuk mulut die tau.hoho..

ni gambar baru ayraaa..xdela baru sgt..tp die dah berat dah skang..8 kg..xlarat maknye nak mndukung dah..selalu pass kat daddy ayraa je.haha...



I LOVE YOU BABY!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bermulanya perjalanan baru ku...di HTAR Klang

Assalamualaikum semua!

Aja bersiaran secara langsung dari bilik Pegawai Pendidikan Kesihatan di HTAR Klang, Selangor. ehemmmm..ehemmm..membongak je ko ye aja.!

Aja dah start kerja semalam 17/3/2014 and attached kat unit pendidikan kesihatan, Kompleks Rawatan Harian, HTAR. Kalau sapa2 ke Htar mehla ke unit aja..ada gymm....lalala..(bolehla kot nak azam kuruskan badan.erkkkk)

So far, belum ada apa2 yang urgent lagi..unit aja ni..ade 1 bos, 1 pegawai cabuk a.k.a aja la...1 nurse, 1 designer, 1 technician and 1 pembantu am.opis besarr...orang sikit..semacam je rasa.hahha...

aja masuk keje 8.30-5.30..ambil shift paling lewat sebab malas nak bangun pagi2 buta..gelap2 dah kuar.xmau2 camtu..haha..Tak jem ke? Klang kot?

jawapannya....TAK!!!!yeehaaaa...within 30 mt aja dah sampai..so boleh berjimba2 lagi.Alhamdulillah..dpat posting di kawasan sendiri..xde la jauh sangat nak drive..xkuasa mak nak hntr ayraa yg over aktif tu pagi2.hihi.

yang tak bestnye odw nak hantar ayraa ada sekolah..jadi jem sikit..lepas tu traffic light banyak..kalo ade h.way dari kapar ke HTAR..10 mt sampai da kot.weee

bertambah tak bestnya..baru mula kerja dah kena pergi orientasi seminggu kat Bukit Tinggi, Pahang.T_T..aja fikirkan ayraa je ni..mampu ke ayraa nak tido tanpa momy...momy skang tido jauh dgn daddy xpe..tapi ayraa? uwaaaa..nanges bile pikir.. aja dah start mix susu dgn fm,..alhamdulillah..ayraa nak minum susu formula..die tak confuse..tapi kalau jumpa aja xde maknanya..tak mahunya die susu botol tu..nak mngempeng je..adoiiii..sedihnya..cmne nak tido 4 malam tanpa ayraa ni?? dady? xde solution lebih baek ke.uhukkk..:(
pagi tadi dady ayraa try utk jaga ayraa without aja..konon ayraa da terbangun kol 6 die nak tidokan balikla..memang tak la.,.,.hahhaha..comel je ayraa buat2 tido lepas tu terus cakkk..sengih...dady yg tido.sabar je la.huhu

apa2 pon ni la cabaran dan pengorbanan yg aja perlu lakukan..kerja, keluarga..susah nk bahagikan masa..takkan mana2 nak pegi suami nak kene follow je.helooo...suami tak de keje laen ke?xkan tak keje..nak membontot je mana isteri pergi.. so, aja kena pandai2 sendiri la ni nak fikir..nak tak nak rasanya kena minta mak mertua jagala..kalau bawa mak mertua aja.mahunya bapa mertua aja yg nanges.haha..

kalau la husben aja kata ok.dady cuti 5 hari ni ikut aja g kursus.alangkah bagusnye.huhuhuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Terakhir Di Cambert & Nuvanta

Assalam..

nak buat post sedih jap..hari ni hari last aja di company ni...

erkk...x le sedih sangat..Happy jer nak leaving the company..but sadly leaving my frenz here..even though this company banyak Chinese..Malay ade la x sampai 10 orang..tapi kami kawan mcm biasa.. adatla ada yg tak suke kita..ada juga yang suke kita..thanks for the memories..paling akan ingat mereka sebab their gifts masa aja kahwin sampaila hadiah untuk ayraa...Stroller merah gitu.hahaha..

Hope we still can meet each other..maybe in other places..maybe di hospital, tempat aja bakal berkhidmat kelak.hehehe

owh ya..aja memilih untuk menjadi penjawat awam as pegawai pendidikan kesihatan @ peg. penerangan n InsyaAllah bekerja di most busiest hospital! HTAR Klang.hahhaha.naseb ko le nyah...pagi2 menapak la nak pergi kerja.ngeee

mungkin tiada peluang untuk aja jadi Nutritionist but I still can be a nutritionist to my friends, family and especially for my babies...ehhh????babies ke?hahahha

Lepas ni nak enjoy dulu spend time dgn my family yg kecik ni..nak g jalan ke Sabah..2nd time already but very special sebab bawa suami and anak.lalalala..n bawak adik yg gedik nak follow.diorang pg honeymoon i pulak jadi agen.cettt

see u back very soon my blog! will update cite2 di sana.hehehe

 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Meniti hari hari akhir di sini


Salam semua!
 
Hari ni hari Selasa..esok Rabu..lusa Khamis..OK..Saya last day on Thursday a.k.a Khamis..

sila settlekan semua keje wahai siti hajar...esok kene handover kat officemate dah..huhu

2 years in Nuvanta...looking for another opportunities outside there...

moga kerja baru saya memberikan sinar yang lebih menyinar..bersinar..nar..nar....hehehe

OK.sambung buat kerja.hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Farewell for Mazni and ME


Farewell party ke??hahaha

Today di Ole Ole Bali, Empire Subang Jaya

 Roshini and Min Min..will miss u...

 Kak Nor. errr..thanks dahulukan duet...Kak Zaidah...thank u sooooo much2 for listening and help me..even though kita berjumpa hanya seketika, InsyaAllah moga selamanya berkawan..thanks utk selalu bawakan makanan yg sedap2.hehhe..selalu bagi aja gomok..wuuuu

 another new friend yg akan tinggalkan company bersama2.ahaks! wish u all d best! sila buat PhD dengan bagus ye mazni!!!
 Ok..aja makan nasi putih ni je..mahal tau..rm3.haha



OK Tipuuuu..aja makan ni..haaa..amik kaw segedabak!!! sesuai dengan harga..its Bali Trio at RM47..o rice included.so pls order nasi macam di atas.lalallala

OK..aja mmg melampau...nakresign tapi upload gmbr makanan sedap.kikiki..

keje kat mana lepas ni? bila stat? tungguuuuuuu..:D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tips Peperiksaan Pegawai Kerajaan especially Pegawai Penerangan.

Salam semua..

Selamat hari SELASA!!!!

Hari ni Ayraa genap 7 bulan.hoye..hoye..momy lompat2 sebab Ayraa dah pandai panjat sofa dan kotak..:I...terharu ai sebab Ayraa x pandai merangkak lagi..ala sayang..dah meniarap, merangkak la dulu.hehehe..ni terus dia nak memanjat..tanjat momy semalam.haiyoo..

 gambar MA dan Ayraa...suke le tu dapat tengok lampu banyak2.hehe

OK la..back to the topic plzzz...:)

Ada orang bertanyakan tips untuk peperiksaan untuk Pegawai Penerangan ni..terus terang aja tak study mana pon.hahaha.plus silap baca topik.zzzzz.ku fikirkan isu yang sama dengan exam PTD..rupanya lain..masa aja buat preparation utk exam ni..aja dalam pantang..jadi byk wayar putus..kiki.OK! sila follow tips di bawah ye.n boleh juga digunapakai untuk exam jawatan lain..

1. Study website Info sihat..klik kat bawah ni ye..study each topik yang ada..


3. Isu-isu semasa mengenai kesihatan, pemakanan, penyakit

4. Isu-isu pentadbiran awam.. tapi yang ni just keluar dalam 3-5 soalan la..aja tak ingat dah soalan dia macam mana..
5. math macam biasa la..tamabh tolak bahagi darab.hehe..min median mod..aaa.pe lagi yeki..lupe..
6. Dah usaha macam2 kan..Doa dan tawakkal.. huhu..

Actually aja tak sangka pon akan lepas exam hari tu..pengalaman sungguh pergi exam dengan pakai bengkung n stoking tebal..lepas tu ade gap utk lunch tu aja makan McD..opssss.ni rahsia tau!hahaha..

sebab xde kedai makan kat area pusat exam aja tu..so aja nampak mcd je..aja makan je..tp xmakan kentang goreng...minum milo panas je..n burger.haaa.ok kan? 

So.. wish u all good luck..any exam pegawai kerajaan..kena study pasal bidang tu.contoh utk belia dan sukan..so study about sukan..buka website berkenaan..same goes to other post..

Good Luck!

*nanti aja share tips IV pulak ye..:D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Post Baru di Tahun Baru

Assalamualaikum!

Ya Allah..berbulan tak tengok blog ni!hahahha..kecian kamu dilupakan..maaf ye..betullah..bila kita stop menulis..bukan senang nak kembalikan semangat n aura menulis ni...

aja sangat busy dengan kerja..field baru.huhu..dan dengan life with my beautiful Ayraa & luvly husbeng.hehe..bulan ni Ayraa dah nak masuk 7 bulan..pejam celik pejam celik..erkkkk..dah besar dah anak dara aku? tak sangkanya.hehehe.
Alhamdulillah...diberi kekuatan dan kesihatan dan rezeki yang melimpah ruah utk kami sekeluarga..rezeki not in term of money only..rezeki sihat..selamat..sejahtera.hehee..kerja baru..eh..eh???:D

February adalah bulan CINTA untuk aja..bukan sebab Valentine ya..sebab semalam anniversary pertunangan kami...esok ehemm..ada sumting sweet...12/2 anniversary perkenalan kami..dan..emm..macam2 la..so..aja sangat suka dan sayang February.kikiki

nak story about my job.bulan ni jugak genap 2 tahun aja berkhidmat di syarikat aja kerja sekarang ni...field dah berbeza..masuk regulatory but its really interesting area..patut kene masuk area ni dari dulu lagi.hahaha..tapi rasanya jodoh aja xpanjang dengan syarikat ni sebab....emmmm...aja dah dapat kerja baru!!!!! ingat tak aja pernah cerita tentang IV..PAC yang aja kene buat last year? utk post Pegawai Penerangan Pelajaran Kesihatan?

alhamdulillah! I got it!!!!(^_^)

Rezeki baby Ayraa..agak lama juga nak dapat tahu result..fikir dah tak dapat dah..redha dah..tapi rezeki siapa tau kan? aja lepas IV tu...dah tender notis 2 bulan dah last month. InsyaAllah masuk bulan 3 /4 ni..tgh tunggu penempatan dan tarikh lapor diri..(errrr..dah tahu tempat sebenarnya tapi tunggu keputusan rasmi.ehehhee) ..hint: aja keje kat hospital di selangor jer..Alhamdulillah..xpayah nak fikir cari umah dan mana nak letak baby..xmau jauh2 dengan baby.wuuuuu

Wish me luck ya! Semoga aja rajin update blog tahun ni.miahahaha

nah..nak tepek gambar kami..:)
 






owh ya...reminder esok besday aja tau..tau..tau? sila wish..:P
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS