Penyediaan makanan untuk anak

Assalamualaikum..

Hai semua...aja mencari topik untuk dikongsikan dengan anda semua tapi ntah..ilham tak datang2..tak tahu kenapa.hehhe..so, lets we talk about food.!*ahaaaa..blink2 terus mata*

sel-sel otak sedang berhubung niy......



Ayraa dah 9 bulan ++..So, alhamdulillah..aja berjaya bagi my baby boo exclusive bf sampai umur 6 bulan...lepas tu aja introduce makanan untuk makanan pelengkap dia.. yesss.xsalah nak bf sahaja anak sampai umur 2 tahun tapi tak ape la..as pengamal kesihatan, tak ada betul atau salahnya..bergantung kepada ibu bapa anak tu sendiri utk corakkan anak masing2 kan.so, aja ambil keputusan memperkenalkan puri buah dan sayur dahulu kepada ayraa..her first meal was puree avocado..*mahal nyah oiii!*
Kami videokan tau moment tu sebab cute sangat muka ayraa makan.dia macam aaaa.ape ni? ehh..macam sedap je..momy, nak lagi plsss.hehehe

Aja practise 4 days rule utk ayraa selama 2 minggu berturut2..lepas tu dah malas.bhahaha~

start with avocado, epal, pisang dan pear...epal n pear ayraa reject.die tak suke..so lepas tu aja buat puri kentang..wah...suke sgt die makan kentang, next, puri labu pulak...after try n error a few types of foods, aja decide untuk start bagi ayraa bubur masa umur die 7 bulan++..

bubur aja bagi bubur kosong dulu..tapi dia buat muke la pulakkk..pndai ko nakk...4 hr aja paksa makan bubur kosong.hahaha..x adala..bila anak aja bg respons tak suka, aja mintak MIL buatkan kentang lenyek n mix with bubur. Alhamdulillah..berjaya!

So, start dari tu ayraa dah mula makan nasi / bubur..aja mix dengan sayur hijau n oren mcam kubis, brokoli, lobak merah, kentang, dll.dan aja perasakan dengan pes ikan bilis homemade..sekarang masuk 9 bln hari tu aja dah start intro ikan.. dah 3 jenis ikan aja try ; ikan merah, kembung & bawal. ahakss.suke hati je mak kamu ni ayraa..huahaha~

Ayraa pulak jenis bolayan..apa orang suap semua dia telan..*bahaya..iskkkk:(*...so memang ayraa tak ada masalah dalam memilih makanan sama macam momy ayraa.lalalala~

tapi sebenarnya ayraa tak ada gigi lagi...so sampai skang aja blend lagi makanan ayraa..kalo mcm biskut farley tu aja mix dgn air je n lenyek2 kan..ade gak bagi biskut jejari nak bg dia gigit2 tapi akhirnya die ramas2 sampai hancur..sebab? masuk mulut xleh hancur.hahaha..

cepat je masa berlalu kan sayang? momy always rindukan ayraa.always sayang ayraa walaupon asik berebut ayraa dgn wan n atok.uwaaaa...ayraa cpt panggil momy n dady tau..bukan mamamamma. bukan adadada...

hehehe..


till we meet again!adios!

p/s : nak tepek link ni supaya resepi utk baby tak hilang..ampun ye!hahha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 orang doakan kesejahteraan aja..: