Rumah Lelong



Siapa nak beli rumah angkat tangan?


area kawasan perumahan aja sewa sekarang ni ada banyak property lelong..murah lagi kawasan ni even kawasan sekitar harga melambung macam ape ntah..2 tgkat 20 x 70 dah rm500K++..gilerrrr...

Sebenarnya kawasan rumah aja ni di Sungai Kapar Indah, Klang...10 mt dari Setia Alam..berjiran dengan Alam Perdana..near to Klang Sentral..dua-dua kawasan elit tau..tapi harga rumah dia macam yang korang leh tengok di atas. RM63K!!!hehe..rumah 2 tingkat..tapi kos rendah punyer la..tapi jiran2 aja dah renovate umah2 diorang jadi cantek & mahal wooo..sebab space tanah diorang depan belakang adalah sangat2 besar..so kalau renovate belakang boleh jadi 1 bilik lagi & kalo tambah depan besar jadinya ruang tamu..syiok kan? kalo ada duet.hehee..

Now, MA tengah usaha nak beli rumah jiran aja..die jual RM87K sebab dia dah renovate sikit rumah dia..tambah belakang dah..dia nak balik kg dia dah so nak let go rumah yg dia duduk tu..so tengok la nanti macam mana..tapi aja dah cakap, if nak stay sana terus & duk siti, boleh but make sure lepas beli terus renovate..cat baru..bagi cantek..then baru pindah.heeee.

Bank ape yang better offer eh? MA dah submit kat OCBC & RHB..Tengok lepas ke tak..xkan xlepas lak kan umah xsampai 100K.hihi~

MA kata cube tgk whether loan dia lepas ke x sebab MA xde borang EA lagi..baru 10 bulan keje..kalo xlepas, suh guna loan aja plak..tapi die yg bayar bulan2..lagi haru..guwe ade kerete (even bukan nama guwe)..ade invest ASB..ade insurans..bil umah kg..adehh2..lepas ke?

tengok jer la nanti yek...:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MA Kesayangan


Salam petang semua...

Petang-petang ujan2 ni best ni kalo dapat bantal & tido kan? fuhhh...
 
comell tak ini budak? ahhaha...suka sakat budak bucuk ni & letak gambar die yang comot2 kat FB la..mana2 la..nnti die marah sebab malu.gediks sungguh..ni sape?


Ni la MA saya! MA yang gedik, konon2 macho..konon2 hensem..rajin..kuat tido.kuat makan.& segala2nya la..hehe

aksi di bawah konon-konon dia tengah menari gangnam style lepas borak2 dengan jiran sebelah..sila abaikan ruang tamu yang agak tak cantek sebab kami duduk umah kecik je..hehe..yg bulatkan warna merah tu beg album kahwin kami..nak tengok? mehla datang rumah!


Walaupun saya suka gaduh dengan kamu..walau pon saya suka majuk dgn kamu..bebel2 sorang diri..saya memang sayang kamu MA..Kamu sgt sweet dgn cara kamu..even kamu x romantik lgsung.haha

I LOVE U SOO MUCH!!!!



P/s: ni countdown for tomorrow..ape die? Tekalah sendiri:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pertandingan budak comel..teheeee

Hai semua! nak wat contest budak comell ni..

aja ada 19 orang anak buah (umo 26 - 3 bulan)hehehe..MA ade 2 jek...

so...

mana satu paling comel?

 si abang? 

si adik?

kakak dan adik (anak buah MA)




atau macik pakciknye? hahaha


muahahahhaha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

lepaskan..lepaskan...:D



  Hai semua..aja rasa semua pernah dengar lagu ni skang kalo rajin bukak radio melayu..kalo bukak hitz fm xdapek le nak tolong...sedap sangat lagu & lirik dia.aja tersuka lagu ni sampai dah boleh nyanyi2 gitu jek.hehe..sape penyanyi die ni? sure orang baru punye..yang pasti, she is malaysian, not indon!ngeeee..budak ni anak pengarah filem..ada berlakon 1 cite tapi kaku maku le..haha..tak perla.anak pengarah so suka hati pengarah la nak letak sape as pelakon kan? tapi suara die memang best untuk lagu lepaskan ni..:D

LEPASKAN-WANNA

Ku jadi tidak tentu arah, entah apa yang ku khuatiri
Sejak terjadi cerita itu. cerita itu

Makan minum ku dah tak terjaga,
Asyik memikirkan tentang kamu,
Mungkinkah benar mengapa ku tidak menyedari,

Lepasknlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari,
Yang kita pasti ada masalah,

Lepaskanlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari yang kita pasti ada masalah,dengannya...
Ku jadi tidak tentu arah, entah apa yang ku khuatiri
Sejak terjadi cerita itu. cerita itu

Lepaskanlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari,
Yang kita pasti ada masalah,
Lepasknlah lepaskan semua, tiada makna jika bersama,
Dalam hidupku oh setiap hari yang kita pasti ada masalah,dengannya.. 


video die..



layan la yekk..:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Durianku berbuah!

Hai semua..

Balik bekerja semalam setelah 3 hr cuti..lemau kan? hehe..turn kali ni raya kat kampung aja, raya puasa hari tu di rumah MA..so, kami balik pon malam jumaat tu..jumaat dah raya xde amik cuti pun sebab kg dekat jek..xperlu nak bersesak2 jem kat highway,.hehhe..best la sebab kak long, kak yan, abang, adik ada kat umah..5 out of 7 siblings are there & celebrate raya together..meriah tak meriah..sampai MA cam blur tak tahu nak buat ape..die yang layan anak2 buah aja main macam2.hahha..

dan masing2 mula mengira berapa banyak buah yang ada.owh ya..!!!untuk pengetahuan korang..26 tahun lepas abah aja ada la tanam pokok durian kat sekitar umah ni bersama2 pokok2 buahan yang lain: cempedak, manggis, rambutan, mangga, ciku..macam2 la. semua menjadi je buah tiap2 tahun buah kecuali mangga (dah ptg sbb semak) dan paling xpernah berbuah adalah pokok durian..adala 3 pokok kat sekitar rumah ni sampai abah aja buat tempat buang sampah..xmau jugak die berbuah..tiba2!!!

pada suatu hari pokok ni mula berbunga..banyak!sampai jatuh2..lepas tu..eh...ada buah kecik2 la!
kami tak yakin la dia nak berbuah pon sebab monyet & tupai selalu dengki! so wat derk jek..

sekali lekat habes semua!!!hahaha..dan now buah durian kat pokok tu dah besar2 dah macam bola sepak dah..besar gile!abah aja sanggup korbankn pokok kelapa dia satu..pokok nangka tebas sampai pendek gile..pokok2 yang boleh mengancam keselamatan pokok durian tu sume habes ditebang..semata2 nak bagi buah durian tu membesar dengan jayanya..2-3 hari sekali Abah lumur minyak kat zink yang letak kat batang pkok tu bgi monyet tak boleh panjat pokok tu.heheh

26 tahun beb.cucu pertama abah dah umor 26 dah..baru nak buah?hahaha..ada gaya2 subur sebab cucu 1st dah gatal nak kawen.kekekeke..tu sapal die berbuah dengan lebatnya...abang aja tukang jaga buah hari2..dok kire berapa biji jadi..yang kami xsabar dah nak dapat hasilnye.macam buah durian tembaga sebab besar sangat..apa2 pon..wait & see. harap2 die tak jatuh bulan dec..

jap..berapa lama nak tunggu buah durian ni matang & masak yek?

manggis 2 pokok pon berbuah dengan jayanya even though before aja  kawen hari tu dah buah tapi sikit la..kali ni banyak...ank buah aja yg kenit2 suma leh sampai sebab buah manggisnya pendek2..senang nak capai..*xsabar nak makan!*

rambutan pon..ada 3 pokok..1 utk monyet..2 pokok untuk manusia & monyet..kuang asam kan monyet2 ni..dah bagi sepokok nak lagi.tamak!grrrr..

cempedak ada jugak tapi xbanyak..dah berbuah bfore aja kawen bulan 6 hari tu..kebanyakan pokok buah yanga da kat umah ni sume berbuah dah before aja kawen bulan 6 lepas tapi sekarang masaing2 berbuah lebat balik..subur betul????hahhaa.ke menandakan perkahwinan aku diberkati & subur le hendaknya.kan? 

p/s: doakan aja cepat2 preggy..nak baby.huk3..my bff dah preggy..tahniah dhiera!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Buaya gatal naik darat!


hai semua!

takut tak tengok binatang ni? ada terbaca kat paper online jek la...ade buaya sanggup naek ke darat semata2 nak ngappp kucing...mak aiiii...ni tahap bahaya dah ni..dah tak cukup lauk ke kat dalam sungai tu wahai buaya? errr..apa kaitan dengan title? emmm..xde kaitan..orang yang menulis je yang tengah gatal2 ni.hek3


currently kat PD dulu pernah ada kes buaya gigit orang mandi manda kan? omg...takutnye..takutnye..camne ni? kalo kite tengah syiok2 mandi manda suddenly dia datang dengan lemah lengloinya...acaner?

MA mandi sorang2 ehh...ma xmau mandi..malas nak basahkan badan & menonjolkan aset.hahahha..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Holiday lagi..!!

Hai semua..ni auto update tau..

aja currently sedang odw to PD..PD again?? yeppp PD... Dah mencuba utk tak pegi sebab banyak benda...d most important is aja memang tengah sengkek..ujung2 bulan ni paham2 jew la..bertambah sengkek sebab g holiday awal bulan hari tu.hahaha..nak menyesal tak kan la..aja suke sebab leh spend tyme ngan MA..tapi bila dah berjoli ni la jadinya..dan2 berjalan2 lak my husben side ni..hmmmm...

so, pergi sana sekadar nak tenangkan fikiran..bercuti dan dll je la..nama nak main any games kat sana? no waysss..i dont have extra money already..lagipun dah main banan boat hari tu..lepas la gian nak maen games tu..kalo MA sudi bayarkan i tak kisah...tapi biasanya MA xmonyer nak spend untuk wife die..setakat ni la..hahaha..sharing2 pon xmau ar MA...ai dun care..coz i totally '0' now!!

after ni nak kena saving for my 3rd honeymoon laks..mak aihhhh...mmg la tong kosong jek..kalo dah berjoli je tiap2 bulan..ehhh,.aja plan my holiday..aja xsuke men gamble sebab ni la hasilnya..tong kosong..xde wet.hadoiiii...

so...kawan2 next tyme nak bercuti berjalan g mana2...make sure plan first! yela..masing2 ade komitmen..ade masalah masing2..kalo xplan x ke haru..i dun like last minute plan!MA take note yekkk...(macam MA baca.lalalala)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA


Salam semua!



Maaf kalau aja & MA ada menyinggung hati kalian....kalau ada kata2 penulisan aja ni menjerukkan jantung hati limpa kalian..maaf yekk...mari kita sama2 lapah lembu..

Selamat Hari Raya AidilAdha

Hati-hati di jalan raya..Malang itu tak de bau langsung..

jumaat - sabtu wif my luvily family 

sabtu-ahad akan ke PD ikut my husben side..emm. 

jom!!!:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mood berkicau bilau...tik tok..

hai2...

sekarang ni dah lepas lunch hour..lepas pekena nasi putih ngan ayam masak merah tambah pulak dengan sayur lobak putih masak air (ai masak okeyhhhh)..mataku dah stat layu melayu2 kan..last day ni...esok cuti..horeyyyy!!!!tak sabar nak beraya ngan my siblings even tak complete..tak pela...at least dpt beraya coz hari tu raya puasa di umah MA.so dis tyme my turn la..hehehe

cepat2 aja habeskan keje..4.55 shut down everything okayhhh!!!

jap2..berita tak berapa nak sedeh tapi aja sedih jugak la..Fahmi @apeks confem kawen dengan awek kelate die tu si Leuniey..OMG..My hero..nape ko nak kawen dah..ko baru 23 tahun..muda sangat actually sebab ko harapan tonggak tunas negara.harap2 lepas kawen tak hanyut oleh rasa cinta sayang sangat sampai performance pon menjunam...apa2 pun, aja tetap rasa kecian kat apek sebab dia muda sangat..so muda untuk ade komitmen kawen..dengan si awek yang baru cecah 21 tahun.. 21??? mak ai..sekarang memang trend kawen muda ek?

(*_*)

      
Rasa-rasa kekal tak eh diorang ni? apeks ni ade history 2x tinggalkan pompuan weyyy..hehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nak diet atau tak?

hmmm.ade satu isu ni buat aja risau..OBESITI..GEMUK...

Since aja period balik on 17 Oct , i am realize dat i need to do something. Actually, aja tak da la risau sangat sebab tak pregnant even dah almost 5 months kahwin. iyerla..awal-awal kawen hari tu stress banyak sebab nak uruskan rumahtangga lagi..kerja plus dengan kewangan yang tak stabil2 lagi.hehe

Tapi jauh di sudut hati, aja ada sikit perasaan risau sebab ade family history (makcik pakcik sebelah arwah mak aja- tapi lain ayah) yang  ada sampai sekarang tak ada anak...tak ada niat nak mengata ke apa cuma tengah merenung masa depan..eh..janganlah..hari-hari aja doa supaya diberikan zuriat yang sihat, dimudahkan rezeki dan dll. bila ditelek2 adik beradik, sumer subur-subur..paling sikit 4, paling banyak 5..apa dia? cube teka? hehe..

kot2 sebab aja ni chubby sangat , so kesuburan tu kurang la dah..aja studi sains pemakanan, tapi berat sendiri susah nak kawal lagi-lagi lepas kawen..MA asyik suruh masak coz dia nak makan hasil tangan aja n kalau dah masak tak kan bagi MA je makan kan? sure la aja pon makan sekali.haha.

Sooooooo....

I'm thinking to re-consider about my diet..apa yang aja makan selama ni..P.A aja ok ke tak..naek tangga hari2..letak kereta jauh2 bagi penat sikit hari2..kurangkan berat badan yang dah oberdose ni..mahukan berat 50 - 55 kg sahaja..boleh tak aja ni? emm...xmahu makan nasi kerap sangat..emmmm



Hari-hari aja makan nasi tapi biasanya aja kurangkan portion sebab konon2 diet.. Lunch sekarang aja tengah rajin masak di waktu malam/ awal pagi.jadi hari-hari bawak bekal.minta MA duit g pasar beli macam2 bahan end up for dinner & my lunch utk keesokan harinya.hehe..

Sebenarnya nasi @ karbo ni penting tau untuk menjana tenaga sehari2..otak kita hanya terima tenaga dari karbohidrat walaupun tenaga boleh dijana melalui protein & lemak.So, tiap2 hari kena make sure amik karbo at least 30g untuk menjana tenaga supaya otak kekal cergas dan cerdas.

tapi too much of nasi pun tak bagus..so sekarang ni sebab dinner memang wajib nasi, aja biasa amik lunch selang seli nasi/ roti/ biskut..kalau nasi pun dah kurangkan jadi 11/2 senduk jek..malam 1 senduk..sebab kena teman MA makan..MA gedik xmau makan kalau aja xmakan..so daripada dia bising2 hadap je la makanan tu..tp bila dh kunyah2.eh sedap pulak aku masak lauk ni..tambah nasi lagi..cmne tu?
  
Salah satu cara diet tidak makan nasi ialah dengan melebihkan makan lauk. Lauk sahaja dan penuh pinggan tanpa nasi. Diet ni kurang sihat sebab terlebih protein, yang mana tabiat makanan sebegini boleh mengakibatkan kandungan garam dalam badan berlebihan. Organ dalaman kita yang berfungsi untuk pembuangan protein berlebihan dalam badan adalah buah pinggang. Kesannya, buah pinggang kemungkinan tidak dapat berfungsi dengan baik dan sempurna akibat kadar protein yang berlebihan. Buah pinggang boleh jadi terbeban dan menyebabkan penyakit seperti batu karang. Jadi, diet tidak makan nasi ini kurang bijak dan tidak sihat.NO NO NO..Boleh xnak makan nasi tapi jangan skip terus..ambil portion kecil dan selang seli..amik sekali jer nasi setiap hari..

ok semua?
nanti aja update menu & aktiviti ape sesuai and hope aja boleh practise semua tu..MA bising2 gak tengok makin 'sihat'.tapi salah dia jugak.betul x?hahhaa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday

Hai Semua..

Lately hujan je kan siang ke malam ke..suka hati je..so makin laju la aja tarik selimut & cari MA jugak.hahah..apa2 pun..nak cakap hari ni Rabu..working day..selalu aja keluar 7.30 am sampai ofis dalam 8.20- 8.30 am..sebab jem teruk wooo kat Bukit Jelutong. but TODAY????? Guess what?

Aja keluar 7.35 am sampai opis 8.05 am..hahaha..sungguh rasa pelik & best.kui3.. Moga2 esok lebih ramai yang mula bercuti dan jalan raya akan jadi lenggang selenggangnya..yeeeee..

Mood raya? kampung setengah jam dah sampai dari umah aja sekarang..so perlu ke nak bercuti2 sakan bagai kan? 
Mood kerja dulu keyh aja!chaiyokkk!

kite minum dulu!!!yeay...
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chong Wei nak kawen dah!


Hangat-hangat!
 
SELEPAS 11 tahun jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei couple dengan Wong Mew Choo, akhirnya kedua-dua pasangan itu bakal melangsungkan perkahwinan pada November depan.

Untuk makluman, LCW sekarang masih kat Denmark..kan dia menang Terbuka Denmark last week. yang paper2 bagitau, diorang akan wat resepsi  di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada 9 dan 10 November depan. 2 hari tu you alssss...Ni sure Lin Dan la.. Taufik Hidayat..player2 yang femes kat dunia mesti dijemput la..hehe..korang nak pegi ke? ade contest untuk peminat ni..10 orang tak silap yang akan dijemput utk wedding dinner ni..so pandai2 la korang yekk..aja tengok dari jauh sudah...yela..ramai kot!

rasa-rasa lepas ni performance LCW semput tak? ke sama macam dulu? hehe..

gambar2 LCW & WMC..


 
suke 2 gambar ni...

MA!Bawakla orang g Morib Gold Coast..please...nak amik gambr camni jugak..ehhh..boley ke?haha


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Shopping di alam maya...yang baru?

Hai semua..

ada dapat magazine Dara.com free semalam..selak-selak sekali mak aih...comel2 nye fashion muslimah sekarang ni..ramai sungguh yang come out with new ideas, trendy yet still sopan dan mengekalkan ciri2 wanita Muslimah..tapi rasa2 umor 25 ni terlalu tua tak nak try fesyen pelik2 camni? haha.. selak punye selak rasa2 macam tersuke design & pakaian dari From Jenna To Jo.. nama butik sangat catchy & menarik perhatian bukan?

dress kat butik dia sangat cantek..OK..saya baru nak berjinak2 dengan dress dengan warna2 yang terang..cuma xcukup budget nak membeli jek..sebab dah save untuk berjimba di Indonesia very soon!!!!!oh....i need more money plsssssss

B... Ma nak yang ni plsss.tp bukan color ni la...


 I will look again & reserve some money to buy dresses, shawls and etc kat butik ni..on9 shopping sumtimes release my gian utk shopping.hahaha..

sapa nak join beli?



gambar2: copy dari FromJennaToJo

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Harry Potter and The Deathly Hallows In Da House....



Salam semua..

Weekend tanpa jalan2 kami cuma mengemaskan rumah memperluaskan ruang rumah yang kecil jek..Almaklumlah, kami ni menyewa je lagi..Nantila kalo dah ade rumah sendiri, ak renovate gila2 bagi cantek ok?hehe

After mengemas dan rumah pun dah cantek (cantek ke? ) kitorang spend time makan2 titbits sambil2 tengok movie. Sekarang ni Astro sakan suruh kite2 ni beli pakej dia..Actually kami xmau..tapi dia bagi free tengok tengok je la kan..watpe nak bising2..kalau dia letak dalam statement suruh bayar baru aku bertindak.ececeh..bukan ape..takut ASTRO ni tipu kita je..

So, kami layan channel FOX , HBO & CINEMA sampai lebam la.hehehe..Ahad lepas diorang marathon last episode Harry Potter..So, kami tengok dari petang sampai ke malam..yeay..abes tengok part last HP..Xdapat tengok kat cinema,so tengok kat TV xpayah bayar lagi..jadik la.hehehe..Dek kerana ujan lebat tak berhenti2 dari pukul 3 sampai ke malam..aja dah prepare nuggets & kentang goreng untuk tea time. Ye....MA wajib minum petang..sabor je la..lawan dengan sos thai LIFE & Teh O..fuhhh.memang terangkat!hehe

Mula2 kami tak tahu 2nd part of HP tayang malam tu jugak so aja dah warn MA awal2 aja xmau masak nasi +lauk2..penat.so kalo nak junk food boleh..so aja rebus la jagung manis yg xabes2 beli dari cameron (ni beli kali ke-2..MA order kat ofismate dia)..rebus 3 ketul besar..yang tak boleh blah, HABIS!!!

MA makan jagung macam tupai makan.bersusun je.hahha..sambil fokus tengok HP and siap masing2 wat assumption HP mati ke tak..owhh..rupenye budak tu tak mati yek.hehhee..baru tahu.kui3

abes movie tengok dah bertongkol2 batang jagung MA licinkan..sungguh kecian suamiku..lapar sgt ke.hik3..tetiba rasa sungguh kejam sebab malas nak masak utk dia.kekekeke

nak show kat u als aksi kami tengok wayang dalam umah? mana boleh..haaa.tengok yang kat bawah ni je la..hehe..nak cakap kami melantak junk food 1 hari tu n wat aja menyesal sebab dah bagi peluang utk gemokkan diri yg dah sedia adanya gomok.wuuuuu;(




ha...ni cite yang kami tengok Ahad lepas.. FOC ok!!!





OK...nanti leh pertimbangkan nak tambah slot MOVIES or not.sekarang kami amik basic & pakej MUSTIKA je..sebab tu je yg MA suke & kami mampu bayar.RM53.95 sebulan tau...hahaha..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Suatu pagi di hari Sabtu.....

Salam sayang2 semua..

Hari sabtu minggu lepas lepas kami sarapan dengan garlic bread+ daging kisar bersalut cheese  & biskut kraker daging berkeju.hehe..nama sedapkan? aja ade rebus keledek madu jugak..sedap wooo lagi2 cicah dengan sos strawberi..mak aihh.sejak bila ko belajar bnda pelik2 ni? so, menu breakfast kami adalah:

garlic bread & kraker daging kisar bersalut keju
keledek madu rebus
sos strawberi
air teh strawberi

walaweyyyyyy..sedap kan? hahaa..sedang2 MA dilamum mimpi, aja bangun masak sume benda ni for our breakfast.cuti kan? boleh le spesel2 sikit..hari2 melampau!:D

Gambar? ada..tapi aja kai hp murah jek..so xdapat2 nak transfer ke lappy..nanti aja update gambar yek..nak tepek resepi supaya next tyme aja leh buat lagi.MA kata 1st menu tu sedap gile.hehe..*kembang*

 garlic bread & kraker daging kisar bersalut keju

sekadar gambar hiasan..tapi rupanya lebih kurang begini la.hehe


bahan2:

Garlic bread (leh ganti ngan biskut or roti biasa..garlic bread aja sikit je..nak clearkan stok je pun.hehe)
daging kisar
bawang merah
bawang putih
cili kisar
sos tomato
gula & garam
air
 cheese..aja pakai mozarella cheese

Cara? mudah jek..
Tumis bawang merah..bawang putih & cili kisar sampai naek bau wangi2. lepas tu letak daging..hancur-hancurkan..sampai kuar air die la..masukkan sos tomato sikit , gula dan garam seadanya..dah siap..sediakan garlic bread/ biskut tadi atas loyang...letakkan daging tadi kat atas garlic bread/ biskut and taburkan cheese seadanya nak letak le.. Panaskan oven pada suhu 180C & bakar selama 15 mt..dah sedia untuk dimakan.

pssss: aja letak sikit sos strawberi atas garlic bread tu..sedap..x caya? cubalah!

 sos strawberi
ni sekadar gambar hiasan..tapi memang macam ni la bentuk rupe sos aja buat.hik3

bahan2: 
strawberi (cincang halus2)
air
gula

masakkan strawberi ngan air dalam periuk dengan api sederhana..pastu tuangkan gula 1/2 cawan dan bagi campuran tu pekat..dah siap!

lain2 tu tak payah bagitau la kan..tak kan xtahu rebus keledek ngan wat air teh.hik3

terima kasih incik google!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kasut Baruku & Cerita Hantu

Salam semua!

Last weekend MA ajak p tgk wayang kat Jusco Bukit Raja..dah lama kami x dating tengok wayang ni.asyik2 family ade je plan macam2 jadi kami pun dah tak dan nak tgk wayang berdua..tapi yang sedihnya MA ajak tengok citer hantu.mak ai...naseb bukan hantu sangat..tengok tajuk memang aja fikir citer hantu dah rupanya horror jek..horror je pon aja asyik pandang muka MA & borak ngan dia..last2 kena marah ngan MA sebab kaco die tengok muvie..wuuu..saya takut la budak buncet..tapiiii

kami berjaya tengok sampai ke akhirnye..eh..lupe cakap..kami tengok HOUSE AT THE END OF THE STREET..title panjang cite slow sikit la tapi berjaya menakutkan aja..time kasih!rupanya yang psiko adalah lelaki hensem itu..kesian dia sebab deraan secara psikologi ni memang boleh buat orang gila..dia xboleh terima hakikat adik dia mati sebab dia terlalai so die didera ngan parents sebab parents die pon sama gile jadikan laki ni as adik perempuan dia..laki ni bunuh parents dia tanpa orang len tahu yang adik die dah lama meninggal so orang xda syak dia yang bunuh parents die..laki ni culik mana2 pompuan and tukarkan jadi rupe adik die..sorang2 die bunuh..kecian...tp at last mestilah dia kalah..gila kan?hehehe..tu je le sinopsis cite HATEOTS..Malas nak type..panjang beno nama filem die.apo ntah...

lepas abes tengok movie kami jalan2 la sambil cuci mata tengok sale yang xmurah pun.hehe.Actually MA yang nak shopping beli baju kemeja kerja dia..agaknya dia bosan tengok aja asyik gosokkan baju yang sama je..eh..kire bagus la wifey you ni gosokkan seminggu terus..pastu ulang baju tu 2 minggu lpas tu tau..so 2x je pakai baju sama sebulan..haha..nampak sangat MA xde baju keje.opssss..macam guwe banyak baju keje..(nak shopping gak!)

Aja konon2 xmau shopping sebab tengah sangat2 sengkek..kat umah je makan sedap2..kat opis aja mam biskut kering je lunch sebab duet nak save..haha..TAPI kan...aja terbeli wedges!muahahahhaa

ini la namanye perempuan..tak de duet pun boleh diadakan jugak dengan syarat makan McD & Wayang MA bayar..jadi mampu le aja bershoppinh even sepasang wedges yang simple yet selesa dipakai..

nah...aja tunjuk ni...tak senonoh sungguh letak kasut atas meja..xpe..bos tak nampak.lalalala



yang ni tuan empunye kasut le..pakai ikut tema kasut baru.hik3
 


OK.minggu ni berdiet dengan biskut kering balik sebab peruntukan kasut tu sebenarnye untuk duet minyak minggu ni..abesla aku cepatla gaji..uhuk2


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Masam Manis Rumahtangga

Salam semua!

pagi x aja post blog hari ni? hehehe..actualli aja dah seminggu lebih xdapat buka Internet.. I just had chance to do everything in my work place. Rumah takde Internet.malas nak pasang..bukan selalu ada kat rumah pun..smartphone pun tak de..tab ape tah lagi.hahaha

Just drop sumting here to make sure i did check my blog..my luvly diary.hehe..

tajuk gempak kan hari ni? yupp.kene agree ye semua wahai kawan2 sebab kahwin ni tak semestinya manissssss belaka. masa belum kawen, yes we will think everything should be sweet aje...tapi realitinye lepas kawen la baru kite kenal betul2 pasangan kita..ada manis..ada masam..ada pedas..ada tawar sume bercampur baur..tu la baru best kawen!hahahaha..

bila ade macam2 perisa kita akan tahu dan lebih mengenali pasangan kita dan buat kita usaha untuk lebih menghargai dia dan menyayangi dia..betul tak? macam aja..dari tak pandai masak..errr..malas sebenarnya, sekarang masak cam kacang jek.!haha..tapi jangan suruh buat yang gempak2..ai xpandai lagi nak masak rendang ke..sambal kacang ke..laksa ke..menu2 sepesel sangat sebab kami makan berdua je..tak kuasa mak nak masak yang leceh2.kikiki..so raya Haji next week, sila belajar dengan kakak-kakakmu yek aja!

dari aja malas nak mengemas..aja dah rajin every day sapu lantai especially dapur n ruang tamu je la..rumah aja 2 tgkat..belah atas weekend baru kemas..malas nak nek tangga.dari malas melipat n gosok baju, sekarang terpaksa merajinkan diri.kalau tak sapa nak buat.uwaaaa.MA rajin tolong sidai baju jek..lain die malas.gediks!

yang aja tengah usahakan lagi ni adalah gardening..actuali aja suke bercucuk tanam sebab bapak ai pon petani kottt..tapi problem nye sekarang..apa yang aja tanam tak mau subur menggemuk gitu...asyik layu je..tapi i am happy becoz pokok daun kari yang aja tanam ehh..MIL yang tanamkan ..aja jaga je..dah bertunas baru...gemuk2 gitu.suka!

owh ya..esok saturday!nak buat ape ye? mengemas le apa lagi...duet dah kosong macam lagu Najwa Latiff sebab sakan shopping masa g Cameron hari tu..naseb ko aja..berjimat le..haha

key..jom stat fikir nak masak ape weekend?ngeeee

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu: Ikan Masak 4 rasa!

Salam semua!

tatkala aja sedang menulis ni..kat luar tengah hujan lebat wooo...harap-harap tak sampai ke petang la..eh..nak risau pe sangat..kan dah ada kereta bukan naik motor dah..ape la aja ni an..an..iskh3

Semalam aja masak lauk paling simple di dunia.hehhe..simple la sangat..aja masak Ikan Cencaru Masak 4 rasa dan Sambal Terung Kicap. Rebus jagung 3 tongkol dan potong buah Sunkist Cameron.

Aja memang tak pandai masak..hari-hari masak tawar.hahha..kesian MA naseb dia telan je apa yang aja masak sebab aja suka-suka eksperimen dengan makanan.. Memang MA ada belikan buku resepi tapi kadang2 resepi yang ada, bahan-bahan tak cukup..so campak saja la apa yang ada.yang penting boleh makan, sedap dan MA tambah-tambah nasi..tu yang penting.kekeke

Minggu lepas kan aja & MA pegi Cameron, jadi kami borong macam-macam tak hengat dunia so, penuhla peti sejuk ku dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.jadi..dari isnin lepas aja masak sayur cameron la.yeay! Dats why I come out with Sambal terung dan ikan tu sebab dah beli kat pasar minggu lepas..asyik duk termenung je dalam peti sejuk tu aja masak la..tapi bosan asyik masak sambal .Ikan cencaru ni aja tak pandai sangat nak masak ape..tak kan masak lemak kot..macam xsesuai je..kukus / stim..lagi xokey..goreng saja sedap kan.kan2?

So, aja pon gigihla menggugel & carik resepi berkenaan cencaru ni..penat tau..soo, aja decide masak Cencaru 4 Rasa! yeay..berjaya akhirnye cari resepi baru yang aja tak pernah makan pun.hahah.resepi sangat simple aja amik dari blog sape ntah..ampun2! tapi aja ada alter sikit la bagi sesuai dengan citarasa aja.hehe..resepi untuk simpanan diri sendiri yang pelupa..kalau you als nak try pun boleh !:D


Ni Sambal Terung Kicap..hampir sama la dengan apa yang aja masak semalam.hehe


nak bubuk resepi ikan semalam..hehe


Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru (digaul dengan kunyit dan garam lepas tu goreng sampai kuning keemasan)
3 batang cili padi (hiris halus2)
1 biji bawang besar (hiris halus2 dan goreng)
1 biji limau nipis
1 biji tomato
1 sudu teh gula
3 sudu besar kicap manis

Camne nak masak?
Goreng ikan cencaru tu dulu.Aja goreng sekor je sebab MA tak makan ikan sangat. Jadi MA amik ekor, aja amik kepala....cili yang dah dipotong tu tabur kat pinggan ala-ala pakar gitu.Taburkan sekali gula, bawang goreng dan tomato. lepas tu perahkan separuh dari buah limau tu ke atas pinggan..Ambil ikan cencaru tadi letak comel-comel kat atas campuran bahan tadi dan taburkan lagi cili , gula, bawang goreng dan tomato..Tambahkan perahan limau nipis tadi dan kicap...DAH SIAP!!!!

yeay..bangganya MA cakap sedap gile.aja tanya ade berapa rasa..

MA jawab..emmm..manis ada..masin ada..pedas ada, dan masam..ehh..nape xletak rasa ke-5? 

AJa dah start konpius..nak rasa ape plak..alaaa.letakla rasa pahit...baru la care...

dushhh..makan penumbuk kang kalo makanan jadi pahit..aiyaaa..

nak try resepi ni untuk ikan kembung pun boleh..bosan hari2 makan goreng gitu je.so pelbagaikan la ekk..Selamat mencuba!

pssss: tu bukan gambar sebenar..aja malas nak snap picture.asyik pikir jagung rebus den x masak2 semalam.owh ye..jagung beli kat cameron jugak.hehe.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Adakah anda merasakan kereta ini menawan?


Adakah anda merasakan kereta ini menawan? cantek? tertarik tak..memang debommmm..:D


dari luar begini le bentuknya..teruja tak?

Audio system..

dalam..wow.....eh..Malaysia punye of cos driver sebelah kanan.hehe


MA suka gila dengan model ni..Aja pun dah tak larat nak layan..hari-hari dia pengaruh aja suruh jual Gaga Aja & beli Cruze (sharing le konon2). Mahal kot..tak mampu aku nak menanggung loannye..tapi sebenarnya dalam hati berkenan jugak dengan Cruze ni..saja je wat bodoh bila MA berceloteh pasal kete idaman dia ni..dia tak nak jual kereta dia sebab dah tak ada hutang pastu suruh aja jual kereta saga aja sebab kete tu dah eksiden.sama je bayar bulan-bulan sebab dia nak bayar sekali la..means kalo harga rm800 sebulan (50+50)...

aippp..husben ni mmg menggeramkan..dia yang berangan kete cantek (memang cantek pon), suruh kite jual saga kita plak..uhuk....Sila jual Wira tu ye sayang kalo nak beli sangat Cruze ni.. ma tak de kaitan..ma nak jadi penumpang jek.kekekeke

tau tak sape yang bawak Cruze ni ke Malaysia? Ni keje kumpulan NAZA rupannya.hehehe.dey al yang buat MA tak tido malam fikir bila la bini aku nak jual saga dia ganti ngan Cruze..xde pon nak mimpi tukar Wira die dgn Cruze.iskh..:(


MA Yang tengah berangankan Chevloret Cruze dia..'p


CEO Kumpulan Syarikat Naza, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin bawa Cruze ke Malaysia dengan usahasama Pavilion Crest Sdn Bhd (PCSB) & General Motors Asia Tenggara itu 

Chevrolet Cruze 1.8L (Auto) berharga RM97,888 termasuk duti import, cukai jualan dan aksesori.

dengar tu...98K jek..mai- mai p kedai kete cakap i nak Cruze merah satu..ok.lelong2..:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Escape to Cameron

Hai semua!

aja baru je balik bercuti 3 hari..pegi honeymoon & amik my 2nd bf kat proton..lama tertunggak tu..rasa macam nak mnegamuk je hari2 kalo fikirkan bf aja yg tersadai kat PROTON tu..huhu..luckily kete aja dalam keadaan yang baik2 aja dan cantek dah..macam kete baru dah..owh ye..lepas kawen hari tu aja kene cium dengan kereta lain dari belakang..yes2..claim 3rd party..amik kauuuu..beribu aja rugi tau.so sekarang dah start naek kete balik la..before ni naik motor je..minah rempit..:P

(claim aja je dekat 3K..emm..nak wat beli ape eh? hehe..simpan2 utk baby..eh? xde pon agi..aiseyyy)

lepas je amik kete, kami laju2 kemas naseb dah kemas dr malam nye lagi..MA g solat Jumaat dulu..aja siap2kan apa yg patut termasuklah lunch kami untuk makan dalam kete je..: nasi putih, kicap, telur goreng & fries...pon sedap!hehe

perjalanan ke CH amik masa 3 jam lebih la sebab kami guna jalan dalam..cuma lalu highway kejap je lebihnya lalu dalam..jimat tol kan.gerak dalam pukul 2pm sampai sana pukul 6 lebih..okay la..kete tak banyak lagi naek atas hari jumaat tu. AJa dah book hotel awal2 sebab takut smpai sana lambat dan bilik penuh..jadi tepon2 punye tepon, dapatla book lepas kali ke-5 call.tak kisah la hotel ape asalkan selesa dan murah!cheapskate betul..

cuma nak bagitau la...kalau nak pegi CH ni book hotel awal2 sebab sekarang weekend pun full..harga kalo cari hotel budget, murah la sikit..kalo nak yg best2 mahal sikit jek..bayar je kalau teringin sgt nak stay kat Smoke House ke..Lake House ke.kami mampu tengok je..hahhaa

tepek kan gambar je la ye..malas nak cerita panjang.nanti aja update a few hotel  budget yang ada kat sana yek!












owh ye..total loss untuk 3 hari di Cameron adalah rm600 (hotel, minyak, tol, makan, jajan2)..sekian..habes duet!:P

till d end.hehehhee

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Keropok Sedap..korang ade favourite tak?


Pernah tengok, dengar dan makan produk ni tak?



Atau yang ini????



Heheheh..i called it 'jajan' instead of junk food..Lebih sedap didengar dan dimakan kan? kekekeke

Super ring cheese ni memang favourite aja..sedap gila!!!bila makan je aja masukkan dalam jari..bayangkan 5 jari tu aja masukkan satu2 jajan ni pastu makan satu2..habes semua aja pi jilat jari pulakk...slurpppp..sedapnya!

Yang kecil je pack size dia tu aja panggil maruku ikan la..tak tahu kenapa tapi brand ni jugak yang sedap..ada lagi brand yang keluarkan maruku ni tapi yang ni je menawan kalbu..sampai sekarang, tyme mesyuarat bulanan, tahunan and per quarter, HR memang sediakan maruku ikan ni untuk kunyah2..tak mahu kitorang tido kan..so rasuah la dengan tit bits yang banyak.hek3..

sedap sangat sampai aja boleh buat entry pasal dua jenis jajan ni..balik nak mintak MA beli la tyme beli groceries.we still not buy anything for us this month.busy2..

Semalam aja berjaya ke pasar semalam & beli sedikit sayur (RM4), Ayam separuh (RM7) dan ikan2 dan sotong (RM12)..haaa..jadik la kan? 

rasa-rasa macam xbeli la this week sebab aja keje sampai khamis je minggu ni..jumaat cuti amik my little gaga..(uwaaaaaa..rindu!) lepas tu nak bersiap untuk 2nd escape toooooooooooooooo

CAMERON!!!!!!

Yeyeyeye..sila lompat-lompat sekali keyh!



p/s: kene tulis kat sini sebab kalo MA skodeng blog ni dia tau aja tak boros keyh..aja beli ikut duet yang dia bagi jek..:P

discover the uniqueness of PETRONAS HERE...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS