sakit..uhuk3

isnin memang sentiasa monday blues...saya sakit hari ni..sakit tubuh badan dari weekend..sakit hati.eeee.macam-macam la..ni la jadinya bila keje dengan orang yang xpaham bahasa dan xtahu hormat orang!iskhhhhh..

saya datang opis sekejap je ya sebab minggu ni saya pergi ke farmasi up till friday.so, saya singgah untuk ambil peralatan dan material2 marketing..sekali saya dapat tau mesin yang kami gunakan still tak ada..saya search dari jumaat petang, xjumpa2.n bila jumpe manager tua yang handle about this, dia maki-maki saya depan orang ramai.ya Tuhan!memang bad mood dibuatnya. Dia yang buat promo last minute, dia yang xprepare barang, dia yang xrequest material awal.saya sebagai nutritionist, saya yang kene marah????melampau betul nenek tua tu..saya bersabar je dengan sikap dia tapi dia memang melampau!

sebagai ketua..ehhhh.dia BUKAN KETUA saya! dia orang yang memerlukan kerjasama dari deparment saya..so, just try respect others kalau nak keje tu berjalan dengan jayanya.bukan marah2 macam kita je yang salah.. at d first place, awak tu yang salah wahai nenek tua!!!!

p/s: ini sesi luahan perasaan.terima kasih

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

weekend yang riuh!

yezzaaaa...saya baru je memulangkan diri ke rumah sewa saya setelah 2 hr 2 malam di kampung halaman.hehe..perkembangan terbaru? buah rambutan dan manggis tengah banyak!harap2 sang monyet yang datang tak dijemput tu tak habeskan semua..n harap dec ni buah2 tu semua masak.yeeehaaaa.. lain? xada apa-apa perubahan..still the same place , the same home

 actually rumah saya dgn tmpt keje saya tak adala jauh sangat..dalam setengah jam sampai.tapi memandangkan saya malas nak drive lama-lama dalam jam yang teruk untuk balik ke ijok, saya menyewa.lebih mudah!weekend kalau tak ada apa2 memang saya akan balik rumah...

friday's night: on the way nak balik tu hujan lebat gila..kilat sabung menyabung sampai saya yang tengah drive ni macam nak nanges je tengok kilat tak berhenti2..MA suruh saya stop mana2 dulu tapi sesak kan..harung je la jalan tu..saya ni ada masalah sikit nak memandu waktu malam..fobia time accident dulu still ada,hehe

alhamdulillah..sampai ijok, ujan renyai-renyai je..so malam sikit tu saya ajak abah, maksu dan adik saya pegi makan..my treat la..(kopakkkkk).makan sate!lama sangat2 tak menikmati sate yang banyak.hoho..

sabtu & ahad..penuh gila rumah even yg balik family kakak dengan abang je...4 anak kakak + 4 anak abang..xke riuh?berjalan ke depan ke belakang..semua harta karun saya aka teddy bear jadi bahan mainan diorang.alaaaaahaiii...:(
belum kes main air dalam kolah lagi...emmm..macam saya je dulu time kecik-kecik..berendam dalam kolah air dalam bilik mandi.hahaha

 dan sekarang..im not feeling well..berjangkit dengan anak buah sorang tu demam kot..harap akan cepat sembuh sebab dis week saya keje luar!wuwuwuwuw..xmau2..xsuke kene keje luar time sakit2..mood hilang..key la..doakan saya ye....=D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

E-Day's- part 3

Salam semua..
ok..ni untuk hantaran pula ye...

Kami plan 5 dulang balas 7 dulang..tapi last2 jadi 9 balas 11..macam mana taknye..ramai nak sponsor.saya nak bg yg simple2 jek.buat syarat.dah rezeki, ambil je la..

 dari pihak perempuan:
1. sirih junjung
2. kek fondant
3. kek brownies (sponsored by my auntie dari Kulim, Kedah)
4. coklat-coklat dan gula-gula (sponsored by Along-my sis)
5. Buah-buahan (sponsored by Along,too)
6. Tart nenas (sponsored by my SIL)
7. Tart nenas again (sponsored by Alang-my sis)
8. Donachi yg comel2... (sponsored by anak buah.hehe)
9. Tuala mandi yg ada munge2
10. Body Shop's toiletries
11. Persalinan baju nikah

dari pihak lelaki:
1. sirih junjung
2. kek secret recipe
3. jelli bentuk munge
4. kek buah
5. Coklat Cadbury
6. Buah-buahan
7.cincin
8. persalinan baju nikah
9. kain baju untuk my sis..
pemandangan yg xpatut di lihat..tgk yg bawah je yek...
yang nombor 9 tu pelik sikit kan?kenapa nak bagi my sis.kui3..actually saya ni melangkah kakak saya..ada lagi seorang atas saya..saya penat nak perli2 die suruh kahwin, jadi saya langkah je la.hoho..abah n my sis n bro semua setuju je..tak kisahla langkah bendul, ke x..asalkan bahagia.penat dah perli dia suruh kahwin.uhuk3.  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

E-day-part 2

Salam semua..
now, continue dengan budget plakk...:D

bercerita akan budget, mesti semua orang pening kepala kan? ye la..keinginan kita ni macam-macam.nak itu, nak ini.. tapi kite kene fikir betul-betul, plan d best for our event. So, saya biasalah..pakar dalam teori mengendalikan kewangan (ececece..hampeh!) dengan ini telah menyetelkan tentang budget..untuk saya dan MA.@My apek.penat nak taip panjang2.

perkara pertama yg terlintas kat fikiran saya, ada berapa wang dalam akaun simpanan saya.hehe..1st, simpanan untuk kahwin tidak boleh dimasukkan bersama-sama dengan akaun gaji, akaun perbelanjaan, dan lain-lain. sebab?nanti mudah utk digunakan..owhhh..tidak! So, saya masukkan duit simpanan saya dalam ASB. saya baru je bukak akaun ni tahun lepas..masa dapat 2nd gaji dari Sime Darby..jangan tanya mana 1st gaji saya.oke?:D

bila kita dah tahu berapa yang kita ada, barula saya boleh merancang dgn senang hatinya..betul tak?

baju tunang
untuk baju tunang saya beli kat Jakel time ada promotion..chiffon beaded rege RM150..2m chiffon & 4m satin peach. saya hantar kat tailor Cina kat PKNS S.Alam..at first, saya nak buat kurung moden je tapi saya saje2 tanye auntie tu boleh x kain ni jadi dress.. n she said 'of course can'!wowwww.time tu dah tak fikir budget dah..saya buat2 la reti design baju kan..so terhasillah dress yg kome-kome boleh tengok kejap lagi ye?.. VEIL, saya pinjam dari my besties safiah.hehe..
budget: RM150+RM180= RM340
saje gatal2 nak pakai dress.hehe
hantaran
Yang ni susah sikit la nak control tapi sebahagian dari hantaran saya, kakak dan makcik2 saya yang sponsor. jadik saya keluarkan untuk beli barang2 je.:
Perhiasan & persiapan barang hantaran = RM500
Tuala  dan toiletries                              = RM120
Kek fondant marble choc cheese          = RM160
kain baju nikah (beli sekali dgn baju lelaki)   = RM350
so, semua in total                                = RM1, 130

makanan & khemah
saya tak tahu sangat pasal ni sebab saya tak terlibat.hahaha.pandai je..yela..my sis ade 6 + 1 bro..so sume bagi sikit-sikit..tapi adalah lebih kurang RM1000.00++..makanan hari tu sangat2 la sedap bak kata my besties..nape ko xoffer bungkus makanan wehh...sedap..adeh3..sori ye syg2 sume..i terlupa.penat sangat kot..sayang saya tak makan bersungguh2.kenyang dah dapat cincin.ahaks!

make up
actually yg make up muka saya hari tu adalah bakal SIL my besties..now dah jadi SIL pon.hehe.so charge RM180 (150+30-minyak dan tol). puas hatila dengan make up die even ramai bising tebal sangat.errrr.baiklah..nikah nanti minta make up kurangkan yek..huhuhu

mini dais
paling simple & creative DIY by my sis & me!hehe..backdrop ambil langsis rumah my sis.kusyen pun rumah my sis jugak..ranting2 tu beli rm10.pastu cacak-cacak pada span hijau..bunga-bunga kat tepi tu dah beli ikot budget hantaran, so pakai pasu ;lutsinar & letak kertas surat khabar gulung2.. alas die saya pakai batu-bata kat bawah rumah.kreatif tak?haha

photographer
yang ini saya gunakan tenaga anak buah saya je yg comel..hensem dan perasan.hehe..bagi rm50 jek..bagi die makan mcd ke kfc ke dengan kawan2..belum habis majlis dah pengsan kepanasan.aduhhh..pening der dengan OP sorang ni..ambil gambar suka2 je..pakai je DSLR yang ada.ha..ade bagi kat my youngest sistas jugak RM50..sebab die kata die pon amik gambar jugak..OK, fine!
ni photographer2 xbertauliah..apo daa

so, overall majlis saya habiskan <RM2,000.00..berpeluh jugak tgk duet mengalir macam air..saya kumpul sendiri tu xsampai setahun keje.huhu..xpew..yg penting, xmenyusahkan orang lain.lega..^_^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My E-Day..-part 1

Salam semua!
hai..actually benda ni sepatutnya saya review dari berbulan2 yg lepas..yeah..about my e-day..tapi saya ni seorang yang sangat malas apatah lagi bile internet slow..meme tambah malas!tapi ada kawan saya request utk tahu..jadi share la sikit-sikit.he

just pernah upload a picture of me during e-day..that one enough maybe tapi saya rasa saya nak tulis jugak sikit2 kat sini..so nanti bile2 my apek baca ke kan (perasan die baca la blog ni...;p), ia akan jadi kenangan indah seumur hidup kami...

okeh...tarikh penting = 5 Februari 2010 (Sabtu)
           tempat          = Teratak ambo, Kg Bukit Badong
           kehadiran     = ramai giler.adehhh3
           tema            = orange/peach/putih

1. tarikh
   sebenarnya saya ni dah dirisik pada 21 Nov 2010..tak silap masa tu 3@ 4 hari lepas Raya Haji..kami xbercadang pun nak buat majlis risik tu asing2..ikut saya nak bagi mudah datang sekali harung risik + tunang, lagi senang kan? tapi ayah saya cakap suruh fam apek datang jugak..so kelam kabut la saya..yela..rumah tak ada org.tapi tak kisahla..risik je pun.nak pakai baju biasa je tapi adik saya bising suruh beli baju baru.adehhh.adikku ni..so pegi la Kuala Selangor beli sehelai..nice baju..harga xsampai RM50.hehe.pihak apek bagi kek buah 1 bekas..pihak kami bagi sebakul buah+gula+cokelat (sponsored by my eldest sister)

so time majlis tu diorang tetapkan 5hb Feb 2011 sebagai tarikh pertunangan..masa tu Tahun Baru Cina kan..so semua adik beradik boleh balik.haaa.maka bermula la progress keje2 tunang selama 2 bulan

ni gambar time risik..kamera xada time tu.so buruk semedang le sume

2. tempat

of course la rumah saya..hehe..rumah saya ni lamannya besar jadi ramai orang & banyak kete boleh masuk.mula2 fikir nak suro tetamu tu makan dalam rumah ke luar.jadi my sis cadang kite pasang 1 khemah utk makan n 1 khemah utk masak.haha..punyela ayah saya bising tapi senyap lak coz my sis yg bayarkan sewa.bukan ayah.kekeke

3. Kehadiran

saya nak buat kecik2 je..serius ni!!! tapi majlis jadi besar.uhuk3..bila khemah dah terpacak kat depan rumah, ayah saya pon sibukla pegi jemput macam2 orang..saya ni keluarga besar.so sebab dah lama xjumpe makcik2 sebelah arwah mak, my sis invite my auntie-auntie dari Gombak tau..special delivery utk masak memasak.hehe.belah ayah saya confem la datang sebab diorang tinggal sebelah2 rumah saya je.bila ayah saya tahu macam tu, lagi la die p jemput jiran2 depan, belakang,tepi semua la..plus keluarga nenek tiri saya...(makluman: saya ade 2 nenek tiri.ahahaha)

saya sah2 la gedik2 nak jemput my besties kan..so ade la jemput kawan sekolah yg rapat n kawan2 UPM..(Thanx sebab korang datang...terharu sangat2..uhuk2)

jadi majlis yg konon2 kecik jadila besar..sekian..:)

4. Tema
ni satu hal..saya xtahu nak buat tema apa.kekeke..color pun tak tahu..jadi saya discuss dengan my sis a.k.a my WP.hik3.saya tanya oren ok ke x? sebab saya dah beli kain kat Jakel warna peach, jadi x sesuai hantaran peach..utk nampak garang kami letak la oren+putih as my theme for majlis & hantaran. yg lawaknye, pihak apek bagi color hijau.errrr.sebab kami xbincang pon any colors..kui3..ni la bahana nye..dah takut dah sebab oren striking + hijau..jadi ape?euwwww.tapi bila dah sampai &letak sebelah..jadi cantek plak.kui3..oren+hijau actually sangat2 cantek digandingkan oke?;p

ce tengok sini..cantek kan?


So????
majlis e-day saya berjalan dengan jayanya..sedih + gembira sebab mak saya dah tak ada..lama dah meninggal..so now saya stay dengan ayah n mak baru.hihi..gembira sebab tak sangka akan jadi tunangan orang secepat ini..xbajet pon nak kahwin awal..(lalalaa..ayat cover.tetttt)
tambah gembira sebab majlis ni menyatukan hampir semua saudara2 yg dekat la kan & paling penting, 7 beradik berada di rumah bersama-sama..thanks semua...sayang lebih2 la.mmuahhhh~

makanan ada yg disponsor ada yg dimasak beramai-ramai oleh kami.so, takut la kalo ade yg xdapat makan ke layanan sebaiknya..harap dimaafkan ye semua..pernikahan kami ditetapkan 2 tahun selepas bertunang @ 2013..tapi kami ni gatal sikit so nak cepatkan sebab xbaek jugak tunang lama2..bila?tunggu......akan ku update.hehe.

dari kiri: cik aja, mak su, abah dan MA..:D

seriusnye muke!eeeee.xsuke2

thanks for coming dear...luf u als!                  
 ok!bertemu kembali nanti!:D

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

my dream veil contest by Non-Cinderella Story

thanks to cik dira @ http://dhieranottie.blogspot.com/ yang tag saya dalam veil contest nih!

hehe..actually saya masihla sangat2 baru dalam penulisan blog ni.saya start tulis blog dari 2009..em..lama jugak kan? tapi saya tak update selalu, bcoz saya anggap ia sebagai diari kehidupan saya jek..tak de la best sangat2.hehe..actually saya ni tgh plan and working hard for my wedding day..tarikh? taktahu.hahaha.tapi yang pasti tahun hadapan, pertengahan tahun InsyaAllah.kalau tidak lepas raya. jadi masih ada banyak masa utk prepare semua kan?

mengenai veil ni, actually saya memang ingat nak tempah..pernah tgk koleksi Vispera tak?i adore her design for veil & tudung.complete..kan2?setuju je la dengan saya*please2*
saya impikan baju nikah yg simple yet cantek dan padan dengan saya yg comel2..chubby sikit dari hari ke hari..n warna pun hitam2 manis..sweet sangat.ahaks!so now saya terangkanla ape ciri2 veil idaman saya ni..(^_*)

cantek kan...

panjang veil??
okla..saya ni tinggi jugakla..sederhana..161cm..dalam 5 kaki 4 inci le rase2. badan sedang2 tapi makin chubby.huhu..so veil tu nant kalo boleh biar paras melepasi bahu je..sebab? saya xmo nant saya terduduk veil tu.aiyakkk.& ianya cute!xpayah nak serabut2..oh ya!sebenarnya veil tu untuk majlis nikah saya!hehe

saiz & bentuk??

saya nak oval shaped la..pastu biar melepasi bahu mcm saya kata tadi..dan ada bunga2 3D yang kecik2 n kiut2 kat ujung2 veil tu.comelnya!!!hehe..

warna pulak ye semua...
disebabkan baju nikah saya nanti colour off white & full beaded color purple, saya nakkan veil yg same warna..owh2..bestnye veil tu if dapat color off white jugak.hehe.saya prefer chiffon dari net sebab baju saya dah chiffon..apa kaitan? ini utk keselesaan.saya ni ganas orangnya kang tertarik sana sini.pening nak adjust.kan? ha..plus dengan manik-manik purple pink and bunga 3d purple..dapat bayangkan x..dapat x.dapat x?:D


 sumber: cik gugel yekk

ni bayangan theme majlis nikah.hehe
ni pon curik dari cik gugel

last2..

sebenarnya saya tak dela kisah sangat dengan veil saya tu..cuma if saya nak DIY sendiri, tangan mak kaku nyah! so saya akan pakai apa-apa veil xkisahla sewa ke beli asalkan padan dengan warna baju nikah saya. sebab yang penting sebenarnya akad nikah itu sendiri. cuma biasala..semua orang ada impian masing-masing dan mereka akan usaha utk capai impian mereka..walau susah macam mana pun.kan?

veil ni kalau saya menang bolehla saya gunakan masa hari pernikahan saya nanti..ntah2 masa majlis kenduri pun saya pakai veil yg sama.ahahaha..sebab simple is nice..

thanks to blog cik lijah yang organize this contest.ini pertama kali saya nak join mana2 contest.gara cik dira la ni.adehhh..

eh..eh..eh... 
saya lupe nak tag kwan2..alamak.macam mana ye nak tag kawan2?tag cik lijah balik boleh tak?hehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.ok, i decide to tag dis people...
.
.
.
.
.
.
cik ni@ @in


 cik
 
dan
cik
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

review ili's wedding-part 2

okeh..now kite continue dengan wedding my pren ini...theme die arabian and gune color gold..dulu pernah la kawan saya ni tanya pendapat sampai takut tersalah pilih..nak pilih wedding planner..so 1 wp ni dah pernah buat majlis kakak dia..n satu lagi x..man vs woman.hehe..so saya just bagi cadangan berdasarkan gambar2 dalam blog n katakan apa salahnye try for new envi.mana tahu die buat lagi chantek?plus tyme tunang kawan saya dah buat dgn wp kakak die..so memang die decide utk guna Zaha Wedding Planner..n hasilnye..superb!!!

xsia-sia la die guna WP Zaha coz sentuhan die boleh tahan cantek la..so enjoy d photos yg sempat diamik..:)
yg xboleh tahan nye kami2 bff yg over bergambar dari pengantin..die dok sopan aje..raja sehari la katakan.hik3...sori ili!

 ni cam biasa la..muka potogenik ler katekan..ahaks!
 my prens...dira..panjang2 lagi muncung tu ye..:)
 taraaaa.chantek x?

 kasut2...lalalala

 oke...da sampai dh..bagus2 sume..bawa adiah besaq2.he






tilllll then.......
-
-
-
-
-
-
-
-


bye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

review ili's wedding

actually awal bulan hari tu, bff saya a.k.a ili dalila dah selamat melangsungkan perkahwinan dengan husband die a.k.a zes.hehe..majlis dia buat kat ipoh, perak..so sebulan sebelum majlis kitorang dah plan macam mana nak ke sana.berapa org.berapa kereta nak pegi n dll. so 8hb oct (sabtu) we all decide gerak pagi..ada yg gerak dari serdang & ada dr KL.. macam saya gerak dari KL la..banyak cerita yg menyerabutkan kepala sedangkan nak g wedding je.haha
awal2 tu decide naek myvi kawan dari bangsar so ade 5 org la sepatutnye.sekali last2 minute, kwn lagi sorg bf dia tak dapat nak ikot jadi dia dah tak ada teman nak pergi..suppose dia naik 1 kereta dgn bf dia la..so macam2 la saya plan dgn kawan2 ni last2 kami naek Unser. hehe..suke2 bapak ekau je kan aja?
saya p request kat kawan tu suroh tanya ayah dia boleh  tak guna unser die.mula2 xbagi tapi last2 ayah kawan bagi jugak.alhamdulillah..
so kami gerak dalam pukul 10 lebih camtula..saya macam biasa as co-pilot xbertauliah.hehe
ni geng2 naek unser...saya n driver kat depanla kan...

sampai sana dah kol 1 lebih so kitorang terus ke homestay sebab 1 lagi kereta dah sampai kat sana..so xpayah nak sibuk2 pegi rumah ili.hik3.jadinye sampai terus berebut bilik semua..bantai rehat la masing2..

petang dalam kol 4 kitorang dah gerak ke umah ili.ingatkan nikah kt umah.sekali dewan surau da.hehehe..ujan lebat betul..so lepas 2x lafaz. akhirnya zes sah jadik suami ili...ili dah bergelar puan.hoyeeee.tahniah2...
ni before p umah penganten...:)


tema majlis nikah dey al silver n paling jeles tengok hantaran diorg..fresh color yg sgt simple yet veli beautiful.sangat2 canthek ok!
chantek x?sila telan air liur k..
ni saat2 indah dalam idup ili dalila..miss u so much dear!uhuk3

sudah makan2 maka sesi bergmbr perasan kat pelamin mini dey al...borak2 sampai la maghrib beh tu balik la kan..malam lak round ipoh...pekene char kuew teow satu!!!!hehe..nant i update majlis kawen sekali yek..



haaaa.ni gambo2 terpencil.hehhee..me n mrs bride...congratz ili

 

ME??? tunggu ye....xlama dah tu.ahaksss
 





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bersawang2

wallllaaaa!lamenye xberblog~
disebabkan internet traffic yg lembap macam siput..plus dengan kerja yg xputus-putus..memang mood nak menulis hilang macam tu jek..

now..bile internet access kat ofis dah membenarkan saya berblog, maka, InsyaAllah..akan saya update all d things happen in my life..yeah..blog ni pun as my diary..suka-suka sebab saya actually memang suke menulis n membaca..lagi2 novel.(hehehe..nak gaji da..pls buy one book dear)

so, cerita ape ye? esok cuti..Happy Deeepavali to all Hindu's frens that I knew..actually, I knew one..its Gary Arwin..miss him.haha..
but he is not hindu actually..but i know he will celeb also..
happy deepa gary!



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS