E-day-part 2

Salam semua..
now, continue dengan budget plakk...:D

bercerita akan budget, mesti semua orang pening kepala kan? ye la..keinginan kita ni macam-macam.nak itu, nak ini.. tapi kite kene fikir betul-betul, plan d best for our event. So, saya biasalah..pakar dalam teori mengendalikan kewangan (ececece..hampeh!) dengan ini telah menyetelkan tentang budget..untuk saya dan MA.@My apek.penat nak taip panjang2.

perkara pertama yg terlintas kat fikiran saya, ada berapa wang dalam akaun simpanan saya.hehe..1st, simpanan untuk kahwin tidak boleh dimasukkan bersama-sama dengan akaun gaji, akaun perbelanjaan, dan lain-lain. sebab?nanti mudah utk digunakan..owhhh..tidak! So, saya masukkan duit simpanan saya dalam ASB. saya baru je bukak akaun ni tahun lepas..masa dapat 2nd gaji dari Sime Darby..jangan tanya mana 1st gaji saya.oke?:D

bila kita dah tahu berapa yang kita ada, barula saya boleh merancang dgn senang hatinya..betul tak?

baju tunang
untuk baju tunang saya beli kat Jakel time ada promotion..chiffon beaded rege RM150..2m chiffon & 4m satin peach. saya hantar kat tailor Cina kat PKNS S.Alam..at first, saya nak buat kurung moden je tapi saya saje2 tanye auntie tu boleh x kain ni jadi dress.. n she said 'of course can'!wowwww.time tu dah tak fikir budget dah..saya buat2 la reti design baju kan..so terhasillah dress yg kome-kome boleh tengok kejap lagi ye?.. VEIL, saya pinjam dari my besties safiah.hehe..
budget: RM150+RM180= RM340
saje gatal2 nak pakai dress.hehe
hantaran
Yang ni susah sikit la nak control tapi sebahagian dari hantaran saya, kakak dan makcik2 saya yang sponsor. jadik saya keluarkan untuk beli barang2 je.:
Perhiasan & persiapan barang hantaran = RM500
Tuala  dan toiletries                              = RM120
Kek fondant marble choc cheese          = RM160
kain baju nikah (beli sekali dgn baju lelaki)   = RM350
so, semua in total                                = RM1, 130

makanan & khemah
saya tak tahu sangat pasal ni sebab saya tak terlibat.hahaha.pandai je..yela..my sis ade 6 + 1 bro..so sume bagi sikit-sikit..tapi adalah lebih kurang RM1000.00++..makanan hari tu sangat2 la sedap bak kata my besties..nape ko xoffer bungkus makanan wehh...sedap..adeh3..sori ye syg2 sume..i terlupa.penat sangat kot..sayang saya tak makan bersungguh2.kenyang dah dapat cincin.ahaks!

make up
actually yg make up muka saya hari tu adalah bakal SIL my besties..now dah jadi SIL pon.hehe.so charge RM180 (150+30-minyak dan tol). puas hatila dengan make up die even ramai bising tebal sangat.errrr.baiklah..nikah nanti minta make up kurangkan yek..huhuhu

mini dais
paling simple & creative DIY by my sis & me!hehe..backdrop ambil langsis rumah my sis.kusyen pun rumah my sis jugak..ranting2 tu beli rm10.pastu cacak-cacak pada span hijau..bunga-bunga kat tepi tu dah beli ikot budget hantaran, so pakai pasu ;lutsinar & letak kertas surat khabar gulung2.. alas die saya pakai batu-bata kat bawah rumah.kreatif tak?haha

photographer
yang ini saya gunakan tenaga anak buah saya je yg comel..hensem dan perasan.hehe..bagi rm50 jek..bagi die makan mcd ke kfc ke dengan kawan2..belum habis majlis dah pengsan kepanasan.aduhhh..pening der dengan OP sorang ni..ambil gambar suka2 je..pakai je DSLR yang ada.ha..ade bagi kat my youngest sistas jugak RM50..sebab die kata die pon amik gambar jugak..OK, fine!
ni photographer2 xbertauliah..apo daa

so, overall majlis saya habiskan <RM2,000.00..berpeluh jugak tgk duet mengalir macam air..saya kumpul sendiri tu xsampai setahun keje.huhu..xpew..yg penting, xmenyusahkan orang lain.lega..^_^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 orang doakan kesejahteraan aja..:

dhiera said...

grrr...aku setakat ni tak habis lagi rm500. huh.. lagi jimat dr ko. aku simpan untuk tunang pun bajet2 macam ko (sebab aku taye ko kan). tu yg simpan macam ko~ paling mahal sampin songket zul la.. nanges ak bayar. naseb zul pandai tawar menawar dari aku~

::Aja:: said...

hahaha..baek..kite tgk nanti yek..actually tu dah cube mnjimatkan sehabis baek tau..tapi alamklum hntrn pon ada brg kan..xapela.hehe..

dhiera said...

itu la...hopefully, total semua within bajet~

::Aja:: said...

INSYAALLAH..boleh2...hehe