Nak diet atau tak?

hmmm.ade satu isu ni buat aja risau..OBESITI..GEMUK...

Since aja period balik on 17 Oct , i am realize dat i need to do something. Actually, aja tak da la risau sangat sebab tak pregnant even dah almost 5 months kahwin. iyerla..awal-awal kawen hari tu stress banyak sebab nak uruskan rumahtangga lagi..kerja plus dengan kewangan yang tak stabil2 lagi.hehe

Tapi jauh di sudut hati, aja ada sikit perasaan risau sebab ade family history (makcik pakcik sebelah arwah mak aja- tapi lain ayah) yang  ada sampai sekarang tak ada anak...tak ada niat nak mengata ke apa cuma tengah merenung masa depan..eh..janganlah..hari-hari aja doa supaya diberikan zuriat yang sihat, dimudahkan rezeki dan dll. bila ditelek2 adik beradik, sumer subur-subur..paling sikit 4, paling banyak 5..apa dia? cube teka? hehe..

kot2 sebab aja ni chubby sangat , so kesuburan tu kurang la dah..aja studi sains pemakanan, tapi berat sendiri susah nak kawal lagi-lagi lepas kawen..MA asyik suruh masak coz dia nak makan hasil tangan aja n kalau dah masak tak kan bagi MA je makan kan? sure la aja pon makan sekali.haha.

Sooooooo....

I'm thinking to re-consider about my diet..apa yang aja makan selama ni..P.A aja ok ke tak..naek tangga hari2..letak kereta jauh2 bagi penat sikit hari2..kurangkan berat badan yang dah oberdose ni..mahukan berat 50 - 55 kg sahaja..boleh tak aja ni? emm...xmahu makan nasi kerap sangat..emmmm



Hari-hari aja makan nasi tapi biasanya aja kurangkan portion sebab konon2 diet.. Lunch sekarang aja tengah rajin masak di waktu malam/ awal pagi.jadi hari-hari bawak bekal.minta MA duit g pasar beli macam2 bahan end up for dinner & my lunch utk keesokan harinya.hehe..

Sebenarnya nasi @ karbo ni penting tau untuk menjana tenaga sehari2..otak kita hanya terima tenaga dari karbohidrat walaupun tenaga boleh dijana melalui protein & lemak.So, tiap2 hari kena make sure amik karbo at least 30g untuk menjana tenaga supaya otak kekal cergas dan cerdas.

tapi too much of nasi pun tak bagus..so sekarang ni sebab dinner memang wajib nasi, aja biasa amik lunch selang seli nasi/ roti/ biskut..kalau nasi pun dah kurangkan jadi 11/2 senduk jek..malam 1 senduk..sebab kena teman MA makan..MA gedik xmau makan kalau aja xmakan..so daripada dia bising2 hadap je la makanan tu..tp bila dh kunyah2.eh sedap pulak aku masak lauk ni..tambah nasi lagi..cmne tu?
  
Salah satu cara diet tidak makan nasi ialah dengan melebihkan makan lauk. Lauk sahaja dan penuh pinggan tanpa nasi. Diet ni kurang sihat sebab terlebih protein, yang mana tabiat makanan sebegini boleh mengakibatkan kandungan garam dalam badan berlebihan. Organ dalaman kita yang berfungsi untuk pembuangan protein berlebihan dalam badan adalah buah pinggang. Kesannya, buah pinggang kemungkinan tidak dapat berfungsi dengan baik dan sempurna akibat kadar protein yang berlebihan. Buah pinggang boleh jadi terbeban dan menyebabkan penyakit seperti batu karang. Jadi, diet tidak makan nasi ini kurang bijak dan tidak sihat.NO NO NO..Boleh xnak makan nasi tapi jangan skip terus..ambil portion kecil dan selang seli..amik sekali jer nasi setiap hari..

ok semua?
nanti aja update menu & aktiviti ape sesuai and hope aja boleh practise semua tu..MA bising2 gak tengok makin 'sihat'.tapi salah dia jugak.betul x?hahhaa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 orang doakan kesejahteraan aja..: