Durianku berbuah!

Hai semua..

Balik bekerja semalam setelah 3 hr cuti..lemau kan? hehe..turn kali ni raya kat kampung aja, raya puasa hari tu di rumah MA..so, kami balik pon malam jumaat tu..jumaat dah raya xde amik cuti pun sebab kg dekat jek..xperlu nak bersesak2 jem kat highway,.hehhe..best la sebab kak long, kak yan, abang, adik ada kat umah..5 out of 7 siblings are there & celebrate raya together..meriah tak meriah..sampai MA cam blur tak tahu nak buat ape..die yang layan anak2 buah aja main macam2.hahha..

dan masing2 mula mengira berapa banyak buah yang ada.owh ya..!!!untuk pengetahuan korang..26 tahun lepas abah aja ada la tanam pokok durian kat sekitar umah ni bersama2 pokok2 buahan yang lain: cempedak, manggis, rambutan, mangga, ciku..macam2 la. semua menjadi je buah tiap2 tahun buah kecuali mangga (dah ptg sbb semak) dan paling xpernah berbuah adalah pokok durian..adala 3 pokok kat sekitar rumah ni sampai abah aja buat tempat buang sampah..xmau jugak die berbuah..tiba2!!!

pada suatu hari pokok ni mula berbunga..banyak!sampai jatuh2..lepas tu..eh...ada buah kecik2 la!
kami tak yakin la dia nak berbuah pon sebab monyet & tupai selalu dengki! so wat derk jek..

sekali lekat habes semua!!!hahaha..dan now buah durian kat pokok tu dah besar2 dah macam bola sepak dah..besar gile!abah aja sanggup korbankn pokok kelapa dia satu..pokok nangka tebas sampai pendek gile..pokok2 yang boleh mengancam keselamatan pokok durian tu sume habes ditebang..semata2 nak bagi buah durian tu membesar dengan jayanya..2-3 hari sekali Abah lumur minyak kat zink yang letak kat batang pkok tu bgi monyet tak boleh panjat pokok tu.heheh

26 tahun beb.cucu pertama abah dah umor 26 dah..baru nak buah?hahaha..ada gaya2 subur sebab cucu 1st dah gatal nak kawen.kekekeke..tu sapal die berbuah dengan lebatnya...abang aja tukang jaga buah hari2..dok kire berapa biji jadi..yang kami xsabar dah nak dapat hasilnye.macam buah durian tembaga sebab besar sangat..apa2 pon..wait & see. harap2 die tak jatuh bulan dec..

jap..berapa lama nak tunggu buah durian ni matang & masak yek?

manggis 2 pokok pon berbuah dengan jayanya even though before aja  kawen hari tu dah buah tapi sikit la..kali ni banyak...ank buah aja yg kenit2 suma leh sampai sebab buah manggisnya pendek2..senang nak capai..*xsabar nak makan!*

rambutan pon..ada 3 pokok..1 utk monyet..2 pokok untuk manusia & monyet..kuang asam kan monyet2 ni..dah bagi sepokok nak lagi.tamak!grrrr..

cempedak ada jugak tapi xbanyak..dah berbuah bfore aja kawen bulan 6 hari tu..kebanyakan pokok buah yanga da kat umah ni sume berbuah dah before aja kawen bulan 6 lepas tapi sekarang masaing2 berbuah lebat balik..subur betul????hahhaa.ke menandakan perkahwinan aku diberkati & subur le hendaknya.kan? 

p/s: doakan aja cepat2 preggy..nak baby.huk3..my bff dah preggy..tahniah dhiera!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 orang doakan kesejahteraan aja..: