Baby..baby...baby...:D

ehem3..

nak kongsi ni je.Bukan aja yg mengandung lagi oekhhh...:)
bace kat blog Intan Berlian...camne nak dapatkan anak laki?

pe kes ko aja? hahaha..sambil2 merenung bila la nak preggy..udehhh...masak pun xterror lagi..kemas rumah pon kelam kelibut lagi.sabtu ahad je lepak depan tv,,husband bertukang kat belakang..alaaa.biarkan..sape soh rajin sgt.mihahaha...jahat kan?

nahhh..sila baca ye..:


ehhh..ni kek rainbow tyme wedding..ko pehal macik aja?;p

Haaa..ni betul...:)


OMG! Comel x? comel kan? nak comel cam baby Zara ni.hik3




Dr. Hamid Arshad's ovulation guide for baby's gender
Original Message Excerpts from Dr.Hamid Arshad's Q&A article : 
Sang isteri mahupun sang suami sekalian..bolehlah membuat pengiraan dari tarikh sang isteri datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-

KALENDAR KESUBURAN BULANAN 
( cth; sekiranya haid sang isteri jatuh pd 1hb )

Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( 10hari )

Hari Subur ( Anak Lelaki ) : 11,12,13,14,15,16,17 ( 7 hari )

Hari Subur ( Anak Perempuan ) : 18,19,19,20,21,22,23 ( 7 hari )

Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 ( 7 hari )

Berdasarkan kalendar di atas, Puan-puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid puan-puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras bersama suami.
Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.

Jadi pada hari ke 11 hingga 17, Puan dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan
Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 ( lagi seminggu nak period ) puan akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb ( selalunya akan tercepat atau selewat sehari ) dari tarikh period terakhir.

CREDIT TO: Intan Berlian

ok..paham x? marilah kita semua berusaha yek..gambate!!!:D



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 orang doakan kesejahteraan aja..:

izaFiza said...

wah.gud info.10q for sharing yang.heee..

::Aja:: said...

hek3...yup..insyaAllah sama2 usaha..:)

dhiera said...

wah... kemain lagi. plan nak anak pompan ke laki ni beb?

::Aja:: said...

baby boy!haha..dgn harpn le sgt..mana2 pon OK..mak xkisah..:)

akudidi said...

aja!!!
semanagta kan
sama la kite.
hahaha
siap hubby yg dok kirekan date subur.

::Aja:: said...

didi: tarikh subur aja xtentu..tu yg guna cara ni..xleh guna hr ke -14 sure subur.hehe