Surabaya stories pulakkk..here we go



Nah...one of the picture masa di Surabaya.hehe.background tu sebenarnya kawasan Lumpur Lampindo. tempat di mana satu kawasan besar gila ditenggelami lumpur akibat penggalian yg tak berkemanusiaan oleh pihak tertentu untuk dapatkan gas asli di bawah bumi Lampindo.So, kesannya, lumpur hitam keluar tak berhenti2 sehingga sekarang sejak 2006 menyebabkan kawasan tu hancur bersepai..org2 situ sume dipindahkan..bayangkan la kita dihalau dari rumah kita sendiri.macam mana rasanya ya?

Mukadimah sgt panjang.over!okay2..aja berada di Surabaya dari Pacitan selama 2 hari saja.1 hari perjalanan (bongek tulll)..pastu sehari jalan2 dan esok paginya dah pulang ke Malaysia.. Ahad malam tu aja decide nak tido kat hotel..aja berkeras dengan abah sebab abah dah tukar plan die nak tido di rumah sedara kami di sini..jadi aja nego dgn abah.malam last baru g rumah sedara tu.naseb die setuju..disebabkan aja tak sabar dengan supir yg menyakitkan hati tu, mana hotel yang die masuk tu je la yang kami carik bilik terus.sebab dah letih kan.kesian pulak dekat abah dah tua kot...jalan2 dgn mood geram dgn supir kan leh jadi extra penat.hehe

Nama hotel tu UTAMI HOTEL..hotel 3 bintang tapi deco macam 5 stars!sangat suka.hahaha..sebab bilik mahal2 je yang tinggal aja decide amik 1 bilik je untuk 6 orang..ada extra bed so ada 4 katil dalam bilik tu.yeay!suka..lagi seronok..sebab boleh ngobrol2 before tido. harga satu malam. RM220 + breakfast.OK la..malas nak cari2. Jadi dengan gembiranya melandingkan diri atas katil dan rehat2 before keluar untuk Dinner.yang lawaknya.ehem2..selama 4 hari di Pacitan, aja langsung tak boleh nak "bery2"..sampai je hotel, laju jek..keh3...xsenonoh kan? OK.Stop!

Malamnya kami dinner di sebuah restoran yang cantek.puas bagitau supir saya tak mahu makan di kedai makan..saya mahu restoren mahal.faham nggak...abah dah cakap jawa pon die tak paham-paham..kami ni kan pelancong tempatan.last2 berjaya juga masuk ke sebuabh restoren yang cantek..deco Indonesian culture. makan2 smpai xingat dunia..ongkosnya RM100++..Xingat bape sebab maksu yang bayar.kekekeke.yang pasti kami tidak order tempeh..jemu.haha

Esoknya sebab 1 hari je boleh jalan, kena plan wisely..so we decide to go to Lumpur Lampindo.aja ditinggalkan di pondok ujung hanya kerana aja preggy.sob3...sedihnya..diorang sume naek motor pegi tmpt tu,aja tengok dari jauh je la..lepas tu kami ke Ampel, tempat ni makan Wali Sunan Songo yang pertama di Indonesia...ramao wooo orang kat sana..tak putus-putus orang datang dari seluruh pelusuk Indonesia dan mungkin Malaysia jugak.hehe..mula2 musykil jugak sebab semua orang mengadap makam tu dan baca Yasin.ok yang tu aja paham la..sedekahkan Alfatihah dan yasin kepada si mati memang bagus..tapi sampai berselawat-selawat..bernasyid-nasyid.lepas tu macam doa mintak sesuatu tapi di depan makam,,.aja rasa macam something...something not right. Arwah is not like Rasulullah SAW yang sewajarnya kita agung-agungkan tapi di Ampel itu.mereka macam sangat mengkagumi dan taksub.huhu..sorry..this is my own opinion.tak ada kaitan dengan sesiapa. Tapi tempat tu ada shopping centre..so kami2 bershopping le kat sana sikit2..

pastu ingatkan kami masih boleh pergi ke 1-2 tempat utk bershopping tapi disebabkan kebebalan supir itu, kami dapt pergi 1 tempat je dan yang rasa nak tumbuk supir tu, tempat tu da nak tutup.voley tak? memang mengamuk2 la aja ngan adik aja sebab sakit hati dan abah pulak back up supir tu.panas woo..dapat la beli barang sikit tapi tak syiok sebab tmpt tu sebenarnya sangat terkenal tapi kami tak dapat sangat nak pusing2..nama tempat tu Pusat Grosir Surabaya..(PGS)..Dah lepas dari itu, sebab abah dah bising2 kami terus la menuju ke rumah sedara kami tu..dalam jam 8.00 malam jugak baru kami sampai..dan berehat2 di sana..dah tak de cite best pon sebab dah habes journey kami kan? tido dan esoknya pagi2 dah berangkat ke airport.heheh..sambung tido dalam flight..yang lawaknya..bapakku yang nggak suka kononnya beli makanan atas flight, beli nasi lemak okayyyy..plus macam2 lagi abah beli..ni sebab dah 6 hr xmakan makanan Malaysia..kebulur.hehhe

Anyway, perjalanan dan percutian yang sungguh mencabar dan menarik sbenarnya utk dikongsi sebab pengalaman tu susah nak cari lagik2 bile dapat supir yang extra bebal.haha..mencabar sungguh!

Okay..mummy kepada baby ni sebenarnya ada plan nak berjalan2 dalam Malaysia lagi.ke mana? tungguuuu.hehe


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 orang doakan kesejahteraan aja..: