Result minum Air Gula (MGTT)

Salam semua...Gong xi Fat Choi....yeyeyeeeee..dapat angpau2..lalala..korang dapat tak?heee

ni nak buat entry yang dan adoooo...pasal kisah aja minum air gula hari Jumaat lepas.hahhaa..apasal baru update hari ni? sbb hari ni je free sikit even kerja...jumaat-selasa cuti.semalam masuk keje beria2 cek semua update keje..tp opis kosong je...lemau rasa..so hari ni terr rajin nak update..

Nak tahu result aja? muahahahaha..dengan bangga dan sedihnya aja mengumumkan result aja sangat mendukacitakan..:(

Sedih sangat siap bgtau husben abeslah...lepas ni dua2 kena diet..

Bacaan fasting : 4.9
2hr                        : 8.9

Tinggi kan????uhukkk2..normal sepatutnya bawah 7.8. aja terkesima je tgk result tu sebab ai bajet lepas.hahha

pastu bila balik rumah ditenung2 balik pemakanan aja sejak kebelakangan ni memang high in sugar..baru balik langkawi kan...coklat macam2 jenis dah masuk perot...bentak2 minta MA beli kuah rojak mak bee dgn jmabu batunye lagi..hari2 aku meratahnya sampai jambu tu abes...makanan2 lain lagi..kalo g Giant Shah Alam confem beli popia basah request sambal lebih n roti2..belom i dinner nasi..lunch nasi..kan? bagus kan pemakanan aja? sgt tak sihat..

Hasilnya lepas ni aja kene buat BSP (Blood sugar profile). Nurse kata wat 4x dari jam 8am, 10 am, 2pm dan 8pm.amik AL lagi.adoiii

Kawan PZM aja bgtau kalau boleh catit apa makanan yg kite amik masa hari buat BSP tu..so kite akan tahu makanan apa yg kalau boleh jangan diambil langsung semasa tempoh mengandung ni..

Aja belajar nutrisi tapi biasala..bila mengandung diri sendiri tak apply..fikir perot lapar je..so start minggu ni aja dah start berdiet...xde la diet teruk sgt cume kurangkan pengambilan makanan2 tinggi karbo..sebab dalm karbo la ada gula.hehe..coklat air manis sume xpandang dah..nasi jarang2 tp makan la sikit..nnti husben marah..

diet aja sekarang:

bfast: Air milo kosong tanpa gula /susu atau susu Anmum
         roti wholemeal 2 keping/ cornflakes & susu/ sup cendawan segera/ roti canai/nasi lemak

lunch: nasi separuh, ayam/ikan/telor, sayur2, air kosong, buah epal

tea time: air kosong, makanan2 utk MA.dah 2 hari makan keladi goreng..owh..tak bagus2
              air teh/kopi utk MA
              Buah

Dinner (before 8pm): Nasi half, ayam/ikan, sayur, air kosong

Biasanya kalo pagi aja makan heavy cam roti canai/ nasi lemak..aja tak makan lunch dah.makan buah2 je dah petang2 baru makan...menu ni akan berubah kalo pagi aja makan berat..hehe

ok..tau menu aja xberapa cantek dan bagus untk gdm mummy cam aja..wuuuuuu..akan aja practise lebh kuat dan bagus untuk menangkis godaan makanan2 yg xbagus..owh..lamanya dah xminum air manis.hehe

owh ya..masa amik air gula tu..kandungan baru 16 minggu.kena minum air gula cepat sebab aja ada history kencing manis dalam keluarga..lepas ni jenuh la nak minum air gula lagi.adoi2

jap2..sapa tau boleh makan tak kismis masa pregnant kalo doc kata kite gdm? maksudnye ada kencing manis masa mengandung? sbb kismis tu manis sangat..huhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 orang doakan kesejahteraan aja..:

raja zubaidah raja sabaradin said...

Kenapa kena minum air gulaye? Bkn bila 28minggu br minum ke?

::Aja:: said...

byk sbb kenapa kena minum air gula tyme mengandung..salah satunya sbb sejarah penyakit keluarga.so bile tau je aja ni ada sejarah keluarga nurse terus plotkan 2 tarikh utk mnum gula..1 dh berlalu..d next one should be next month..emm..