:: tuesday blues ::

hai..salam semua!
amacam hari pertama kerja lepas cuti raya? xbest kan?
aja rasa bluesssss sangat2 hari ni..stress bercampur sedih campur nak nangis.macam2 rasa ada dalam hati ni..
hari ni saya masuk opis macam biasa. semak kerja2 yg tertangguh lepas seminggu x masuk opis..semak claim dah settle belum.apply cuti dan uruskan hal ambil MC hari tu.semua la..saya uruskan di hari pertama kerja.

TAPI!!
-
-
-
-
hari saya dah dicalarkan oleh insiden yang tak sepatutnya berlaku..grrrr.geram saja rasanya.saya tak tahu la orang lain, tapi saya bukan jenis orang yang last minute..saya jenis yang well prepared, organized even sumtimes kelam kabut..saya memang cepat angin kalau ada benda2 last minute..lagi2 apabila melibatkan kerja2 di luar opis..tapi macam biasa nenek tua tu saja menunjukkan kuasa dia sebagai kesayangan bos saya.! saya tak minta dia sayang2 kan saya, cuma respect, hormat sebagai rakan sekerja dan janganlah menyusahkan kerja2 orang lain.kenapa la ada manusia dalam dunia ni yang bebal dan tak paham bahasa macam dia? huhu
ditambah pula dengan kes kehilangan wang rm200 dalam akaun saya lepas saya isi myk guna visa debit kad..saya cume sedar duit tu hilang hari ni sebab saya xde cucuk duet atau guna kad untuk any payment..so, bila pagi tadi saya keluarkan duet, terkejut beruk la! (cube bayangkan beruk terkejut ye semua!)

nasib baik resit2 yang dapat saya memang takkan buang selagi belum sebulan..sebab saya suka rujuk balik resit2 untuk tgk perbelanjaan saya.hehe..Alhamdulillah, dapat kesan balik duet yang hilang tu..tapi saya masih xpaham kenapa. saya diberitahu oleh owner stesen minyak tu yang visa hold rm200 bila kite guna kad visa dalam seminggu macam tu la..after tu, dia akan pulangkan balik balik.sebab saya isi just rm30..so dlm masa seminggu dia akan pulangkan baki duet tu tapi masalahnya sekarang, KENAPA? kenapa visa ambik duet saya macam tu je tanpa notis dan sekarang dah menyusahkan saya. sebab dis week saya nak servis kereta dan bayar kereta..tapi baki akaun xmencukupi untuk survive.aduhhhh.gile betul! tanpa rm200 yg die curi tu saya semput la nanti ni...

pengajaran:
  • gunakanlah cash kalau boleh untuk mengelakkan hal2 yang x dijangka macam saya..saya jadi sangat2 stressss! (tahniah aja sebab berjaya gaduh dgn MA hari dgn jayanya...:(..)
  • sila simpan resit2 pembelian anda dan kalau boleh resit2 atm..senang nak buat rujukan dgn segera
  • sila jangan mengadu dgn boyfren @ tunang pasal hal2 ni..macam saya, MA senyap dan bagi respons yang menyebabkan saya bertambah marah...sekian
  • stress pasal org2 di tmpat kerja? sila mulakan pencarian kerja lain!haha..anda xkan boleh bekerja dgn tenang kalau org di sekeliling menyakitkan hati..keje yg stress dgn env yg stress sgt berbeza ya kawan2...:)






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 orang doakan kesejahteraan aja..:

dhiera said...

yunk, biasanya visa memang ambil masa untuk update akaun kita.

let say,
8nov ko byr rm50 minyak guna visa. dorang akan blocked rm50 dalam akaun tp dorang tak tolak lagi.

nak tolak dalam akaun amek masa dalam 2, 3hari~ prosedur dia lebih kurang dorang proses cek. ko dah biasa kan deposit kan cek msk akaun. macam tu jugak dgn visa. dorang ambil masa nak proses penolakan duit dlm akaun tapi dorang dah block rm50 tadi untuk elak -ve ringgit dalam akaun.

klo tak caya, lepas ko guna visa ko cek baki guna atm dan online. jumlah dia mesti berbeza. ko tgk juga tarikh ko guna visa dan tarikh visa deduct akaun ko~

nanti emel la ko punya resume k!

::Aja:: said...

YE..BETUL TU DIRA..panjang lebar jugak la org tu explainkat aku..tp melampau la die hold rm200..die ingat ak ni cap duet ke?huhu..minggu depan baru aku dapat duet tu balik.sabar je la

elydalyla said...

alahaii siannye kat kwn kte sorg nih. aja kuat k. takmau stres2! :)

::Aja:: said...

saya sedang cube jadi kuat.uhuk3...nak kamu semua bff..:(