Tanda-tanda awal kehamilan

Salam semua..

Aja nak share info dengan korang ni..mana la tahu korang ade simptom2 ni ke kan sekarang even though xconfirm hamil. Maybe info ni boleh membantu korang mengesan kehamilan lebih awal.. Tahu tak kebanyakan wanita tak sedar yang mereka sedang hamil dan ada juga wanita yang tidak tahu yang mereka pernah hamil sebab pada awal2 kehamilan, memang bacaan HcG (human chorionic gonadotrophin) rendah dan lama kelamaan akan menjadi tinggi dan tinggi..walau bagaimana pun, jika kandungan tu tak kuat, keguguran awal akan berlaku tanpa kita sedari dan kita cuma tahu ianya adalah period yang biasa.

Nak ceritakan tentang tanda-tanda kehamilan ni just nak share apa yang berlaku pada aja sekarang la..(tapi takut nak cek sebab xmahu mengharap.hehe)



Payudara yang sakit sebelum tamat menstural period

Salah satu tanda adalah payudara kita jadi sangat sensitif, sakit dan berdenyut2..mungkin semasa 3-4 minggu kehamilan, kita dah merasai sakit ni sampaikan kalau bergesel dengan baju, ia jadi amat sakit dan tak boleh disentuh. Kesakitan tu akan berkurangan selepas trimester pertama (1-3 bulan)

Selepas tu, hormon akan jadi lebih stabil dan kesakitan tu akan berkuranga tapi xbermakna hilang la kan.. ia berlaku disebabkan payudara kita membesar dan menyediakan ruang untuk tujuan menyusukan bayi kelak.

nak kurangkan sakit? boleh...cuba tukar coli kepada coli yang sesuai tapi xpayah yang berdawai..nanti makin sakit..lepas tu, make sure dapatkan ukuran yang betul dan ukur lebih dari sekali semasa proses kehamilan sebab saiz akan membesar dan membesar. Coli kapas khas untuk ibu mengandung semasa tidur juga boleh mengurangkan kesakitan semasa tidur..

Selamat mencuba..dan Bakal2 ibu..ada tak rasa macam tu sekarang? tanda-tanda lain aja share next post keyh! hehee..okay..1 tanda sudah ada pada aja...Doakan aja ye sume!


Salah satu tanda-tanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif, sakit dan berdenyut-denyut. Anda mungkin telah merasainya daripada kira-kira tiga atau empat minggu kehamilan. Pada takat ini, anda mungkin belum membuat ujian kehamilan.

Payudara anda mungkin menjadi terlalu sensitif hinggakan apabila bergesel dengan baju, ia akan terasa amat sakit. Anda juga mungkin mendapati bahawa anda tidak suka payudara anda disentuh. Perkara ini akan berlalu. Kesakitan ini akan berkurangan selepas
trimester pertama.

Sebaik sahaja anda masuk ke trimester kedua, perubahan tahap hormon anda akan mula stabil. Walaupun begitu, ini bukan bermakna kesakitan pada payudara akan terhenti sepenuhnya. Anda mungkin masih merasai kesakitan sekali-sekala sepanjang kehamilan.


Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/antenatal-health/payudara-sakit/#ixzz2CM8bTXJl

Salah satu tanda-tanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif, sakit dan berdenyut-denyut. Anda mungkin telah merasainya daripada kira-kira tiga atau empat minggu kehamilan. Pada takat ini, anda mungkin belum membuat ujian kehamilan.

Payudara anda mungkin menjadi terlalu sensitif hinggakan apabila bergesel dengan baju, ia akan terasa amat sakit. Anda juga mungkin mendapati bahawa anda tidak suka payudara anda disentuh. Perkara ini akan berlalu. Kesakitan ini akan berkurangan selepas
trimester pertama.

Sebaik sahaja anda masuk ke trimester kedua, perubahan tahap hormon anda akan mula stabil. Walaupun begitu, ini bukan bermakna kesakitan pada payudara akan terhenti sepenuhnya. Anda mungkin masih merasai kesakitan sekali-sekala sepanjang kehamilan.


Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/antenatal-health/payudara-sakit/#ixzz2CM8bTXJl
Salah satu tanda-tanda awal kehamilan ialah payudara anda menjadi sensitif, sakit dan berdenyut-denyut. Anda mungkin telah merasainya daripada kira-kira tiga atau empat minggu kehamilan. Pada takat ini, anda mungkin belum membuat ujian kehamilan.

Payudara anda mungkin menjadi terlalu sensitif hinggakan apabila bergesel dengan baju, ia akan terasa amat sakit. Anda juga mungkin mendapati bahawa anda tidak suka payudara anda disentuh. Perkara ini akan berlalu. Kesakitan ini akan berkurangan selepas
trimester pertama.

Sebaik sahaja anda masuk ke trimester kedua, perubahan tahap hormon anda akan mula stabil. Walaupun begitu, ini bukan bermakna kesakitan pada payudara akan terhenti sepenuhnya. Anda mungkin masih merasai kesakitan sekali-sekala sepanjang kehamilan.


Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/antenatal-health/payudara-sakit/#ixzz2CM8bTXJl

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 orang doakan kesejahteraan aja..: